Toch fijn om te lezen dat een hobby die je begon toen je klein was (nouja, in elk geval jonger) nog steeds (of alweer?) ‘hip and happening‘ is. Anderzijds irriteer ik me altijd een beetje aan mensen, bedrijven of instellingen die er ineens een officieel of commercieel ding van maken. Iets wat, volgens mij, gewoon begonnen was als een vrijplaats voor al je creatieve dingen, is nu ineens iets geworden om jezelf in de kijker te spelen. Als verlengstuk van je cv. Er zijn ineens weblogs over hoe je moet webloggen, daar schreef ik al eens eerder over geloof ik. Nu zijn er dus kennelijk ook regels waar je je aan moet houden. Waar is het onschuldige en ongedwongen gebleven? Een kind dat plaatjes uit een tijdschrift knipt ga je toch ook niet lastig vallen met auteursrechten?

Het voelt voor mij een beetje alsof de Action ineens allemaal stencils zou gaan verkopen met tekeningen van Banksy.

Zelf ben ik het stadium van bloggen wel een klein beetje voorbij, alleen heb ik het altijd zwak gevonden op een blog op te doeken. Maar als mijn zoon straks kan lezen moet ik daar toch nog maar eens goed over nadenken denk ik. Niet dat alles hier geheim moet blijven, maar het hoeft ook niet allemaal al met zijn achtste levensjaar bekend te zijn zeg maar. Laten we de discussie over bijvoorbeeld alcohol nog maar even zonder voorkennis van zijn kant voeren, ooit.

Mijn devlog houd ik overigens beter bij. Niet alleen ben ik ontzettend blij als ik er maar 1 persoon door kan inspireren of helpen, ook is het een soort archief met dingen die ik ooit heb opgelost op technisch gebied. Vaak weet ik nog wel dat ik een probleem heb opgelost, maar hoe ookalweer? Ik gebruik het om mijn oplossingen te documenteren, en gelijk publiek te maken, zodat anderen er misschien ook iets aan hebben, of nog een betere oplossing weten.

Tegenwoordig heb ik een nieuwe hobby: ik wil gaan spelen met electronica en microcontrollers. Okay, ik loop ongeveer 10 jaar achter de feiten aan, maar anderzijds ken ik nog steeds maar weinig mensen in mijn omgeving die hun hele huis hebben geautomatiseerd. Dus ik denk toch dat ik nog wel op tijd kan zijn om mee te liften op dit volgende grote ding; the Internet of Things. Ik lees me suf over Arduino’s en hun sensoren. Het liefst wil ik meteen tot een eindproduct komen, waarvoor ik wel een stuk of 6 ideeën in mijn hoofd heb. Het is wel eens moeilijk om mezelf te dwingen toch eerst bij het begin te beginnen (Arduino for dummies). Ook irriteert het me dat ik niet meer precies weet hoe die elektronische schakelingen werken, terwijl ik hier vroeger op school toch ook mee te maken heb gehad.

Ook investeer ik me suf. Ik heb inmiddels een Arduino starters kit, in een poging te beginnen met de basics. Maar ik kon het ook niet laten om andere varianten te kopen, zoals een Wemos D1 mini of een NodeMCU development board. Ik snap er allemaal nog geen hout van, maar zo klein en goedkoop als die dingen zijn, daar moeten toch grootste dingen mee te maken zijn!

Mijn eerste project is waarschijnlijk om onze thermostaat te vervangen. Hij hangt sowieso op een onhandige plaats, want we willen daar een kast hebben. Daarnaast kan ik mijn thermostaat nog steeds niet via internet aansturen. Dus ik zou graag de bediening van de thermostaat los willen halen van de thermostaat zelf. Je zou de bediening dan dus overal kunnen neerzetten en gebruiken; het aansturen gebeurt elders. Bovendien wil ik een extra ‘ingang’ maken zodat ik via het web ook een temperatuur kan regelen, en ik ook een schema kan instellen.

Lijkt me allemaal niet zo ingewikkeld bij een aan/uit systeem, maar als je ook rekening moet houden met energie verbruik en dergelijke zou het nog best eens lastig kunnen zijn. Bovendien: welke communicatie is betrouwbaar genoeg? Hoe laat ik de module die de ketel aan of uit zet het beste communiceren met de temperatuur sensor? Ga ik een onafhankelijk systeem maken, waarbij de temperatuur regelaar (met knopjes en display) rechtstreeks naar de kachel sturen? Of ga ik gelijk richting domotica en een controller als Domoticz gebruiken?

Waarschijnlijk zal ik hier allemaal verder over uitweiden op mijn devlog, ik zal jullie niet teveel vervelen met de technische details.

Maar goed, het stukje op Frankwatching triggerde toch even iets als; o ja, ik heb ook nog een weblog!

Dus.

Hoe is het met u?