Vorige week was IoT tech day in de jaarbeurs in Utrecht. Een collega had vrijkaartjes, want die zou er een spreekbeurt doen, maar toen ineens was het programma toch te vol. Jammer, maar de kaartjes mochten we houden. Lucky me. Om 9:00 begon er een presentatie over Firebase waar ik graag heen wilde, dus dat betekende vroeg op staan. Ik had verschillende routeplanners bekeken die allen beloofde rekening te houden met de files, en ze zeiden allemaal dat er nauwelijks file was. Uiteindelijk was ik dus 40 minuten te vroeg, precies zoals gepland.

Het was wel super interessant, dus ik had er zeker geen spijt van! Met firebase kun je heel snel en makkelijk zorgen dat alle aangesloten applicaties over dezelfde data beschikken. De verteller deed een beetje klikken hier en daar op zijn scherm en, nouja, kortom, het was allemaal heel eenvoudig. Super tof. En Google, dus dan zal het wel goed zijn.

Er waren ook allemaal grote bedrijven present. CapGemini, Sogeti, en de Rijksoverheid en Belastingdienst. Deze laatste partij had de app gemaakt voor deze IoT tech dag. Vond ik bijzonder, want ik zou niet direct aan de belastingdienst denken om te vragen of ze een app voor me kunnen bouwen. Maar bij de keynote van de Rijksoverheid werd wel een beetje duidelijk waarom. De meneer legde zeer bevlogen uit hoe IoT onze maatschappij veiliger zou kunnen maken. Zo hadden ze Rotterdam bijvoorbeeld schoner gemaakt door chauffeurs in de stad efficienter hun truck te besturen. Langer uitrijden, zo min mogelijk remmen, met als doel fijnstof of CO2 uitstoot te verminderen.

Hadden ze allemaal gemeten door de truck vol sensors te stoppen. De verteller vond het wel tof dat, als we alle auto’s met sensors uitrusten, de auto zèlf een sensor zou kunnen zijn. En toen kwam er een mooie toepassing waarvoor dit handig was: zodat de gemeente bijvoorbeeld kon zien dat het gras langs het parkeerplaatsje gemaaid moest worden.

Juist ja. Alle auto’s in Nederland volhangen met sensors. De app laten maken door de belasting dienst. En dan gaan we meten hoe hoog het gras staat?

Het is zeker weer negatief om te denken dat de belastingdienst zo precies kan zien welke auto zich waar bevindt, zodat ze nog nauwkeuriger kunnen zien of iemand zijn bijtelling probeert te ontlopen?

Verder hield The Things Network nog een keynote en hackaton. Dat project volg ik al een tijdje via de social media, maar eerlijk gezegd snap ik er nog weinig van. Het einddoel wel hoor, maar hoe het allemaal werkt en vooral; hoe ik het aan de gang ga krijgen? Nog geen idee. Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat mijn Arduino starterskit alweer een tijdje in de kast ligt, wat ik volgens mij toch eerst onder de knie moet krijgen.

Tot slot nog the internet of cows bijgewoond. Ik liep ook al met het idee om eens samen met 1 van de boeren in het dorp te kijken wat er nou slimmer kon in de koeienschuur. Maar deze jongens waren al veel, veel, veel verder. En bovendien gaven ze toe: van alle sectoren waarin ze actief waren geweest was dit by far de ingewikkeldste. Dus, dat idee kan ook weer even in de ijskast.

Eerst maar eens mijn eigen Arduino thermostaat bouwen.

Daar krijg ik nu al een warm gevoel van.