De Buva Boxstream is een apparaat dat voor de luchtcirculatie in je huis zorgt. Na verloop van tijd gaat hij herrie maken, maar dit heb ik zelf eenvoudig kunnen verhelpen.

Bij nieuwere huizen zit zo’n luchtcirculatie systeem erin, omdat deze huizen beter geïsoleerd zijn, en zo’n luchtstroom dus wenselijk is.

Onze aannemer had gekozen voor de Buva Boxstream. Inmiddels is de motor al enkele keren vervangen omdat hij, vaak al na een jaar, herrie begon te maken.

Hoe begin je?

Dit keer heb ik de moeite genomen om eens te kijken hoe ingewikkeld het is om de lagers zelf te vervangen. Joost Oeveres heeft hier een heel mooi artikel over gemaakt, met ook een geniale kooptip, namelijk welke lagers je moet hebben. Vol goede moed ging ik aan de slag dus.

Handig om te weten, ook voor mezelf, ik heb deze lagers gebruikt: 608ZZ. Gelijk maar 10 besteld, want de verzendkosten zijn hoger dan het product zelf. Maar goed ook, want ik had er gelijk al eentje gesloopt.

In feite klopt alles wat er in de omschrijving staat, alleen liep ik toch tegen een paar dingen aan.

Demonteren

Het demonteren ging heel eenvoudig. Ik heb ervoor gekozen om de unit er met snoer en al af te nemen, dus de stroomkabel loshalen hoeft naar mijn mening niet. De motorkabel wel, want anders krijg je het plastig deel niet van het motordeel af. De kleurtjes staan gewoon op de print geschreven, dus die hoef je niet te onthouden; je ziet welke draad in welk gaatje moet.

Bij stap 6, het verwijderen van de borgring, begon de twijfel toe te slaan. In eerste instantie zag ik helemaal geen borgring. Maar hij zit er echt, het is het donkere randje dat om de as heen zit. Uiteindelijk kreeg ik hem er wel af, maar ik heb hem uit elkaar getrokken waardoor het een soort springveer is geworden. Bij het in elkaar zetten van het geheel kreeg ik de borgring er dus niet meer op, maar dit lijkt me eerlijk gezegd ook niet zo erg, want het geheel zit toch dicht geschroefd. Hoe zou dit van de as af moeten komen, en waar zou het dan heen moeten gaan?

Anyways, als je het ronde ijzere ding met drie gaten los hebt, dan blijft de as dus in het andere deel zitten, en heb je dit onderdeel in je hand.

Lager verwijderen

Vervolgens kwam ik bij de uitdaging hoe je de lager eruit haalt zonder speciaal gereedschap. Met een schroevendraaier loswrikken ging niet erg. Uiteindelijk heb ik mijn workmate erbij gepakt en het ding vast geklemd tussen de bladen. Met een kleine imbussleutel die ik nog vond in mijn gereedschapskist kon ik hem door het gat heen, waar eerst de as zat, op de rand van de lager zetten. Een paar tikken met de hamer en hij viel eruit. Ding omkeren en herhalen om de andere lager eruit te krijgen. Wel oppassen dat je niks beschadigd, behalve de lager dan, die gooi je toch al weg.

Nieuwe lager plaatsen

Vervolgens de nieuwe lager erin. De eerste nieuwe lager heb ik stuk gemaakt door hem er verkeerd in te zetten. Je moet proberen hem er zo recht mogelijk in te drukken. Dus de lager in het gat laggen, dan omkeren en op je workmate tafelblad leggen, en dan gewoon rechts naar beneden drukken. Ik dacht met een dop van mijn ratelset hem er met de hamer in te rammen, maar dan beschadig je de lager. Dit werkt prima. Mocht het evengoed zwaar gaan, dan zou ik eerder met een stuk hout de lager er voorzichtig in tikken. Dus hout aan de bovenkant, nieuwe lager aan de onderkant, recht op je tafelblad zetten en dan voorzichtig wat tikjes geven. Was in mijn geval niet nodig, ik kon hem er zo in drukken.

In elkaar zetten

Nu de boel weer in elkaar. Volgens mij kwam ik er nu achter dat er ineens ergens een veertje vandaan kwam. Ik denk dat deze gewoon op de as hoort, en ervoor zorgt dat het geheel wordt aangedrukt, om eventuele onbalans te voorkomen. Maar met dit veertje eronder wordt het wel lastig om de borgring terug te plaatsen, want het ijzeren ding kwam nu niet meer ver genoeg naar beneden. Zonder dit veertje wel, dan zag het er weer uit als op plaatje bij stap 6, alleen kreeg ik de borgring er met geen mogelijkheid meer in.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen de veer wel toe te passen, en daarna gewoon de zwarte dop er weer op te monteren. Ik kan me niet voorstellen dat de borgring een groot gemis zal zijn als alles vast geschroefd zit. We gaan het merken. De as heb ik nog ingesmeerd met vaseline zoals Joost aangaf. Heb nog even het stof schoon gespoeld met een tandenborstel en heet water, en toen de boel weer in elkaar gezet.

En jawel hoor, hij doet het weer. Wat een verschil!