Koffie met thee is minder lekker

Shelly’s installeren voor dummies

Na het documenteren van mijn ‘bouw een koof’-ervaring, is het nu de tijd aan de shellies. Misschien fijn voor anderen om gewoon eens in het Nederlands het proces te lezen.

Wat is een Shelly?

Een shelly is een apparaatje dat je achter je (licht)schakelaar kunt stoppen, zodat deze verbonden kan worden met wifi. Het wordt dus gebruikt voor domotica. Het automatiseren van je huis. De controller die ik hiervoor gebruik, zeg maar het brein, is Home Assistant.

Het voordeel is dat Shelly’s gebruik maken van wifi, wat de meeste mensen toch al in huis hebben. Je hoeft dus geen dure controller aan te schaffen om een ander protocol, zoals z-wave of zigbee, te ondersteunen.

Daarnaast zijn de modules zelf ook erg goedkoop. Te vergelijking: de shelly dubbele relais variant kost 16,66, terwijl zoiets bij Fibaro al snel zo’n 60 euro kost. Fibaro is kwalitatief wel beter. Het Z-Wave protocol is stabiel, slim en belast niet je wifi netwerk. Is je wifi down, dan werkt Fibaro dus gewoon verder. Bovendien is het gebruiksvriendelijker; je hebt veel minder technische kennis nodig om het aan de gang te krijgen. Niet zo zeer qua installatie, dat is hetzelfde, maar qua bediening van het systeem of het instellen van scene’s.

Het mooie van Shelly’s ten opzichte van (bijvoorbeeld) Philips Hue, is dat het systeem ook op de ‘normale’ manier blijft werken. Je kunt de schakelaars nog steeds gebruiken om het licht met de hand aan of uit te zetten. Dus ook zonder wifi of internet werkt alles nog zoals het vroeger werkte. Daarnaast ben ik niet gebonden aan een specifiek merk, en kan ik elk lampje erin draaien die ik wil (dus zelfs een philips hue).

Wat ik ook leuk vind is dat de componenten die gebruikt worden open source zijn. Het bedrijf achter Shelly vindt het prima als je er andere firmware (zoals Tasmota) op wilt zetten. Dat vind ik beter dan bedrijven die op allerlei mogelijke manieren proberen af te dwingen dat je hun software en producten moet gebruiken.

Voor mij is het inmiddels de sport om de domotica zo goedkoop mogelijk te kunnen installeren. Ik had al een tijdje naar mysensors zitten kijken, maar dit werd me toch iets teveel DIY, waardoor de kans veel groter is dat dingen gaan uitvallen.

Wat kun je ermee?

Dit is typisch een vraag die je van je vrouw krijgt als je met bloed zweet en tranen eindelijk je eerste Shelly hebt geïnstalleerd. Leuk hoor, maar het licht kon toch al aan met een schakelaar?

Laat ik gelijk maar bekennen: je hebt er niks aan. Het is allemaal hobby. Maar voor mensen zoals ik die dol zijn op techniek is het magisch. Als ik techniek op elkaar zie reageren, dan word ik blij. Laat ik even opsommen wat ik nog op mijn lijstje heb staan wat ik wil realiseren. Het is nu eenmaal zo dat als je alles in je huis kunt aansturen met een computer, je steeds slimmere schema’s kunt bedenken, die je gemak zouden moeten verhogen.

 • ‘Alles uit’ knoppen. Hoe vaak vergeten de kinderen hun licht niet uit te zetten? Ik wil in de hal een (draadloze) schakelaar maken die in 1 keer alle lampen boven, of beneden, kan uitschakelen. Ga je naar je werk, zet je alles met één druk op twee knoppen uit.
 • Slimme schakelaar bij het nachtkastje. Mijke en ik hebben nu allebei een klein schakelaartje op het nachtkastje geplakt waarmee we het grote licht in de kamer aan- en uit kunnen zetten. Net als in een hotel! Hou je hem lang ingedrukt, dan gaan alle lampen op de eerste verdieping uit. Handig als een kind weer eens het licht in de badkamer vergeet na het plassen. De kinderen krijgen er binnenkort ook 1.
 • Als ik thuis kom van het werk, kom ik altijd via de tuin binnen. Bij de tuindeur-ingang zitten geen schakelaars voor het grote licht. Onhandig, vooral in de winter als het donker is. Binnenkort gaat het licht vanzelf aan als ik in het donker binnenstap.
 • Timer op het wc licht. Dit wordt nog even nauwkeurig afstellen, want anders zit ik zelf straks in het donker. Hoewel het lichtknopje zeer dichtbij zit, dus ik kan hem zo weer aanzetten. Ook dit weer om te voorkomen dat het licht de hele dag aanstaat. Mensen met kinderen weten waarover ik praat.
 • Beweging op de eerste verdieping. Hoe vaak kom ik ‘s middags boven en staan beide lampen van de kids en de badkamer nog aan? Irritant vind ik dat. Kan opgelost worden met een timer, maar kan ook met een bewegingsmelder. Is er (overdag?) 30 min. geen activiteit meer op de eerste verdieping, dan kunnen de lichten uit.
 • Google Home of Amazon’s Alexa, zodat je kunt roepen: Alexa, kitchen lights on. Ik weet het, dit klinkt heel decadent en over the top, maar in feite is roepen wel de snelste methode die er is. Je hoeft niet je telefoon te pakken, unlocken, juiste app starten, licht kiezen. En je hoeft ook niet naar de schakelaar te lopen.
 • Slimmere scene’s maken zoals ‘tv kijken’, waarbij het licht wordt gedimd, de receiver op de juiste input, en de overige lampen uit worden gezet. Ik noem maar wat. “Spotify luisteren” zou er ook eentje kunnen zijn.
 • Als het binnen warmer is dan 21 graden, de zon naar binnen schijnt, en het buiten niet te hard waait, dan kan het zonnescherm automatisch uitgeklapt.

Zoals ik al zei; je hebt er feitelijk niks aan. Het is allemaal extra luxe.

Ik wil het!

Snap ik. Ik was begonnen met de Shelly 2.5, die je ook als ‘roller shutter’ kunt gebruiken. Hier heb ik ons zonnescherm op aangesloten. Daardoor kan ik het zonnescherm ‘s avonds automatisch laten inklappen. Tel uit je winst; je zonnescherm 1 keer vergeten als het gaat stormen, is een dure grap.

Daarna ben ik begonnen met de bovenverdieping. Bedenk welke lichten je wilt kunnen dimmen (hier heb je wel pulsdrukkers voor nodig). Heb je twee schakelaars naast elkaar? Dan zou je een Shelly 2.5 in kunnen zetten. Dit is wat goedkoper, en het scheelt weer een wifi verbinding. Voor de enkelvoudige heb je genoeg aan een Shelly 1 (of 1PM als je ook het stroomverbruik wilt meten). Bij een hotelschakeling heb je ook slechts 1 shelly nodig.

De allereerste automatiseren was echter met Yeelights op de kamer van de kinderen. Het licht kleurt ‘s avonds blauw, als nachtlampje. Als ze uit bed mogen, wordt het lampje groen.

BOM (Bill Of Materials)

Wat heb je nodig?

Benodigde rotzooi

Omdat de shellies continu stroom nodig hebben, heb je op elke plek minimaal de bruine (L van Live, waar het stroom op staat dus) en de blauwe N (neutral) nodig. Ik heb een nieuwbouwhuis uit 2010, daar zitten bij de schakelpunten geen blauwe draad. Deze moet je dus bijtrekken. Hier zag ik enorm tegenop, maar het viel ontzettend mee. Bij een ouder huis is dit misschien anders, als er niet voldoende ruimte in de electrapijp is, of als er veel (krappe) bochten zijn. Je voelt dit al vrij snel. Een optie is dan om de buis eerst leeg te maken en alle draden opnieuw te doen, maar dit lijkt me doodeng. Als het mislukt heb je niks meer.

Van een collega kreeg ik de tip om soepele draden te gebruiken naar je module toe. Als je de stugge installatiedraden gebruikt, dan is het daarna lastiger om ze weg te werken achter de schakelaar. Aan de soepele draden doe je een adereindhuls. Hierdoor zijn de gemakkelijker in een wago te stoppen. Bovendien loop je niet het risico dat 1 van de koper strengen ergens langs gaat, bijvoorbeeld net uit je terminal, waardoor je sluiting of een schok krijgt. Ik heb gelijk maar een knappe tang aangeschaft voor de adereindhulzen (bij de chinezen natuurlijk).

Dus de lijst wordt dan…

 1. VD installatiedraad blauw 2.5mm kwadraat. Ik heb een doos van 100m op mijn werk gehaald.
 2. Tang om draad mee door te knippen. Ligt gewoon bij de Action.
 3. Platbektang om te helpen bij het vastmaken van de draad aan de trekveer.
 4. Trekveer. Ik had eerst die van de buurman geleend, en toen het zo geweldig makkelijk ging, heb ik er zelf eentje gekocht. Twintig meter leek me wel genoeg voorlopig.
 5. Wago lasklemmen, meestal had ik 5p nodig, soms 3p. Ja, die krengen zijn duur ja. Maar inmiddels weet ik wel dat je zulke klussen gewoon met goed materiaal moet aanpakken. Ze zijn gewoon nodig.
 6. Montagedraad. Dit is de soepele draad. Ik had 1,5mm genomen en kon gelukkig in kleine aantallen inkopen op mijn werk. Een paar meter heb je zat aan. Dit is overigens optioneel; je kunt ook het stugge VD draad proberen. Maar echt; dit werkt veel beter.
 7. Adereindhulzen. Deze moeten matchen met de dikte van je montagesnoer. Je hebt lange hulzen, die gaan in de schakelaar, en korte hulzen, die gaan in de lasklem en de module (de Shelly).
 8. Adereindhulstang. Zoals ik al zei is het voor mij een sport om dingen zo goedkoop mogelijk te kunnen regelen, op hobby/electronica gebied. Dus kocht ik de mijne voor 14 euro bij Ali. De HSC8 6-6. Tegen de tijd dat ik alle moed had verzameld, kwam de tang binnen. Wil je snel aan de gang, dan kun je beter in Nederland kopen. Wel fijn om meteen een goed stuk gereedschap erbij te hebben!
 9. Striptang. Ik heb ooit een automatische gekocht bij Ali. Maar zeker voor langere stukken VD draad (voor aan de trekveer) is een gewone handmatige ook wel fijn. Allemaal spullen die de hobbyist toch al in z’n koffer heeft natuurlijk ;-)
 10. Pulsdrukker. Voor de Shelly dimmers heb je pulsdrukkers nodig. Want als je de drukker dan ingedrukt houdt, dan gaat hij dimmen. Met een puls zet je het licht aan of uit. Bij mij is alles van Jung, dus ik verving alleen de wipschakelaar voor de pulsdrukker. Als je het esthetisch mooier vindt dat je schakelaars allemaal in dezelfde stand staan, dan zou je kunnen overwegen om al je schakelaars te vervangen door pulsdrukkers. In domotica systemen is dat heel normaal. Je krijgt er dan gratis de ‘longpress’ functie bij voor normale relais schakelaars (dus niet de dimmers). Hier kun je dan weer een eigen functie aan koppelen.

Voorbereiden

Ik doorliep eerst telkens een aantal stappen om de Shellies in te stellen. Daarna is het handig om de draden zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat het stroom er niet zo lang af hoeft. Het is zonde om je tijd te verspillen aan het strippen van draden.

Configuratie

Ik had het eind van een PC snoer afgeknipt en aan de draden een adereindhuls gemaakt. Als je deze in een stekkerblok doet met een schakelaar erop, dan kun je makkelijk Shelly’s aansluiten. Als je moet wisselen klik je het blok uit met de schakelaar, en schroef je de draden in de volgende Shelly.

Shelly dimmer web interface

Vervolgens doorliep ik de volgende stappen.

 1. Met wifi verbinden naar het shelly access point. Je kunt daarna in een browser naar IP http://192.168.33.1 om de web interface te openen. Ik maak geen gebruik van de Shelly app.
 2. Instellen van wifi en backup wifi. Ik heb nog twee aparte SSID’s (eentje boven en eentje beneden). Welke er backup werd, hing uiteraard af van de plaats waar de Shelly zou komen (beneden of boven).
  Soms kun je beter eerst de backup wifi invullen, en daarna de primaire, omdat je anders de Shelly kwijt bent als je access point buiten bereik is. Backup invullen, op die save button, en daarna de primaire wifi invullen en op die save drukken.
 3. In mijn router zoek ik in de dhcp lijst op welk IP adres de shelly heeft gehad. Voor de zekerheid zet ik deze vast, door hem te reserveren. Je kunt in de dhcp server een IP adres vastzetten op mac adres. Dan kan ik er ook een beschrijving bij zetten, en zo kan ik in de router altijd terug zoeken welk IP een bepaalde shelly heeft.
  Je zou ook een static IP in kunnen stellen in de Shelly, maar dit vind ik minder handig. Weet eigenlijk niet waarom.
  In principe heb je het bij MQTT misschien ook niet nodig; uiteindelijk zie je de devices in je systeem gewoon op ID. Het IP adres heb je verder niet meer nodig in Home Assistant. Alleen als je naar de web interface wilt heb je dit nodig.
 4. Firmware upgrade. Mocht er iets mis gaan, dan kun je nu nog makkelijk ingrijpen. De shelly heeft nu internet toegang, dus er staat waarschijnlijk een firmware upgrade klaar.
 5. Instellen van de button. Voor de oldskool wipschakelaar zette ik de default power mode op off, en het type schakelaar op edge.
 6. Restrict admin login; een password zetten op de web interface. Hoewel ik deze soms vergat toen het steeds meer op loopband werk begon te lijken (saaiiiii).
 7. MQTT broker instellen. Dit is alleen nodig als je MQTT gebruikt. Dit zou ik wel aanraden, als je Home Assistant gebruikt, want dit is lekker snel.
 8. In het geval van de dimmer, zou je kunnen kalibreren als je de lamp er al op hebt aangesloten. Ook heb ik de night mode ingesteld. Kan op zich ook allemaal achteraf.

Nu nog even achterop de Shelly noteren waar hij geplaatst gaat worden. Gewoon met een marker.

In Home Assistant heb ik het MQTT discovery script geïnstalleerd. Zodra je MQTT gegevens invult in de Shelly, komt hij naar boven in je Home Assistant. In mijn geval was hij dan wel telkens unavailable. Na het herstarten van Home Assistant was hij ineens wel available.

In HA, onder Instellingen –> Devices kun je nu de nieuwe Shelly’s terug vinden. Meestal gaf ik ze meteen een betere naam, en stopte ik ze in de juiste Area. Zie ze nog maar eens uit elkaar te houden als je dit achteraf moet doen!

Bedraden

Shelly 1

Kijk, dit is de Shelly 1. De O en I aan de rechterkant zijn niet de cijfers 0 en 1, maar de letters O en I van Output en Input. De SW is van Switch.

Als je de schakelaar van de muur hebt getrokken, dan zie je een bruine en zwarte draad. Die bruine staat het stroom op, en die zwarte gaat naar je lamp; daar staat alleen stroom op als je schakelaar in de juiste stand zet. Om deze Shelly 1 aan te sluiten moet je de draad naar je lamp op de O zetten. Naar de I en de L moeten een bruine. Geen idee waarom deze intern niet gewoon gebrugd zijn, maar okay. De N is voor de blauwe draad die je bij moet trekken.

Qua voorbereiding kun je nu drie soepele draden alvast aansluiten. Een zwarte soepele met een korte adereindhuls voor aan de Shelly kant, en een lange adereindhuls voor in de schakelaar. Dan twee bruine soepele draden met aan beide zijden een korte adereindhuls. De ene kant gaat in de Shelly, de andere kant in de wago. Dan nog een soepele bruine draad met enerzijds een korte huls, en anderzijds een lange. De korte gaat in de wago, de bruine gaat in de schakelaar.

LET OP: Ik had een domme fout gemaakt met de adereindhulzen. Ik dacht; dat ijzeren staafje maakt wel contact met het koper, dus er hoeft maar een klein stukje koperdraad in de huls. Fout. Als je dat doet, dan is een deel van de huls dus hol. Vooral bij de lange huls is dit een probleem. Als je deze in de schakelaar duwt, dan wordt hij na verloop van tijd steeds verder ingedeukt door het klem mechanisme. Als je de draad dan weer uit de schakelaar wilt halen, is de huls verbogen, waardoor je hem er heel lastig (of helemaal niet) uitkrijgt. In mijn geval bleef de huls achter in de schakelaar en schoot de draad los; die krijg ik er nooit meer uit.

Als je de draad die je erin stopt laat doorlopen tot het eind van de huls, dan is de huls niet hol, en is hij dus sterker. Bovendien heeft de huls meer grip. Dit kwartje viel voor mij wat te laat; ik durfde de hulzen niet meer te gebruiken en heb de schakelaars met stug VD draad verbonden. Achteraf gezien was soepel draad gebruiken toch wel een stuk eenvoudiger geweest.

Denk erom; als je stug VD draad gebruikt kun je de module ook makkelijker kapot drukken. De schroef terminals krijgen het zwaarder te verduren.

Bij de Shelly 2.5 en dimmer zit het iets anders in elkaar. De dimmer heeft twee keer een I, maar hier worden de schakelaars op aangesloten. In het geval van een pulsdrukker heb je alleen I1 nodig.

De Shelly 2.5 heeft wel twee keer een L (die gaan weer naar de wago) en uiteraard twee keer een SW. Op de O’s komen weer de zwarte draad die naar de lamp toe gaat.

De aansluitschema’s staan gewoon op de website en in de pietepeuterige handleiding die je erbij krijgt. Met logisch nadenken kom je ook een heel eind; het spreekt redelijk voor zich.

Aansluiten

Nu er zoveel mogelijk is voorbereid kunnen de schakelaars van de muur getrokken worden, en de boel aangesloten. Als er naast je schakelaar een stopcontact zit heb je mazzel; je kan dan de blauwe draad van de schakelaar pakken (mits ze op dezelfde groep zitten). Als dat niet zo is, moet je ook de lamp eraf halen, om vanuit die centraaldoos de blauwe draad te trekken.

Vervolgens trek je de bruine draad die in de schakelaar zit eruit. Bij mijn Jung schakelaars moest ik op een knopje drukken en dan kun je de draad eruit trekken. Dit bruine draad moet nu in de Wago, samen met de andere bruine draden. Het koper moet waarschijnlijk iets ingekort worden, want die is voor een schakelaar wat langer.

Het zwarte draad trek je ook uit de schakelaar, en schroef je op de O van de Shelly (ook hier is het koper te lang). Je zou dit ook via een Wago kunnen doen, zodat je een soepele draad in de Shelly kunt stoppen, maar een Wago neemt ook weer extra ruimte in de lasdoos. Hier heb ik niet voor gekozen. De soepele draad die je had voorbereid zit al in de SW poort. Daarvan stop je nu de lange adereindhuls in de schakelaar. Gewoon erin drukken, hij grijpt dan vanzelf vast (bij Jung althans).

Als het goed is heb je nu vier bruine draden in de Wago: de stugge draad waar het stroom op staat, twee soepele draden naar de Shelly, en 1 soepele draad naar de schakelaar.

Nu moet je de Shelly en draden achter de schakelaar zien te friemelen. Zeker als je meerdere stugge draden in de Shelly hebt zitten kan dit een uitdaging zijn. Ik vond het makkelijker gaat als je de module als het ware erin draait. De draden zijn lastig te vouwen, maar rond buigen gaat redelijk. Denk erom dat je de schakelaar wel weer goed terug zet (ik had ze een keer per ongeluk 90 graden gekanteld).

Mijn collega raadt altijd aan om geen fouten te maken, dat scheelt een hoop tijd. In dat geval kun je alles direct weer terug monteren. Maar voor de zekerheid kun je ook weer even de spanning op de groep doen, om te kijken of je installatie werkt. Testen wordt over het algemeen aangeraden voordat je alles weer dicht hebt zitten.

Bij 1 Shelly 2.5 werkte het ding prima, totdat ik hem in de lasdoos had gepropt; daarna deed hij niks meer. Na een paar keer in en uit elkaar halen heb ik toch zoveel mogelijk met soepel draad gedaan, en toen ging het beter. De draden kunnen binnenin de module natuurlijk ook sluiting maken, als je ze te lang maakt. Kwestie van trial on error.

Als je de groep in de meterkast weer aanzet, maar de schakelaar klapt meteen weer om; geen paniek. Grote kans dat alle apparaten die tegelijk weer inschakelen een te hoge piek spanning veroorzaken. Met name opladers en stroomvreters (zoals een koelkast) zijn hier goed in. Haal je laptop voedingen eruit, haal de stekker van je extra koelkast eruit, en probeer het nog eens. Daarna kun je 1 voor 1 weer bij schakelen.

Spelende man, wat heb je nou geleerd?

Een derde draad in een buis trekken is echt niet zo moeilijk (in mijn huis althans). In de meeste gevallen kon ik het zelfs alleen. Als het lichtpunt maar dichtbij genoeg zit. Ik deed de trekveer er bij de lamp in, dus die hing uit het plafond. Een vierde draad gaat waarschijnlijk lastiger, laat staan een vijfde. Alleen op zolder moest er een vierde draad in de pijp, maar daar heb ik er uiteindelijk voor gekozen de Shelly bij de lamp in de lasdoos te plaatsen, in plaats van achter de schakelaar. Deze lamp was ook aangesloten op een hotelschakeling, en hierdoor hoefde ik niet uit te zoeken waar de schakeldraad uit kwam. Er was ruimte genoeg achter de lasdoos bij de lamp. Bottom line: gewoon proberen die draad te trekken, waarschijnlijk valt het echt wel mee.

Adereindhulzen zijn de bom. Alleen moet je ze wel goed gebruiken. De afgestripte draad moet dus even lang zijn als het ijzer van de huls. Het monteert daarna wel veel makkelijker en klikt ook veel makkelijker in de Wago.

Home Assistant heb ik uiteindelijk verhuisd van een Orange Pi naar een kleine PC. Er waren uiteindelijk toch wat geheugen problemen. Dat het op een microSD draait zat me ook niet helemaal lekker, qua slijtage. Ga je serieus domotica doen, dan denk ik dat een kleine ‘server’ wel aan te raden is. Marktplaats staat vol met kleine Optiplexjes, voor een geeltje ofzo.

Foto?

Mijn foto zal niet veel anders zijn dan die honderden foto’s op het internet, maar okay. Deze was van de hotelschakeling op de overloop. Als je zorgt dat je de Shelly plaatst waar de uiteindelijke draad die naar de lamp loopt uit komt, is dat geen enkel probleem. Kost zelfs maar 1 Shelly.

Shelly 1 op de overloop

Vragen?

Ja leuk! Kan natuurlijk niks beloven over de response tijd, of garanties geven op mijn kunde. Maar het is sowieso leuk om te weten dat er meer van die gekken zijn die dit doen. Misschien is overleggen in het Nederlands wel fijn. Ik heb geen moeite met Engels, maar wellicht geldt dat voor anderen niet?

46 Comments

 1. Jordy

  Hey Roland,

  Super toffe post over de shellys en het installeren ervan. Hebben net een huis gekocht en gaan volgende week verhuizen, ben dus heel benieuwd ook hoe de staat van de bedrading er daar bij zit.

  Zelf heb ik totaal geen elektrotechnische achtergrond (puur alleen IT en dan voornamelijk vanuit een software / programmeer achtergrond), het is dus super interessant om te lezen hoe dit nu precies zit. Hopelijk gaat je blog post me enorm op weg helpen om dit voor elkaar te krijgen. Stiekem hoop ik natuurlijk dat de neutrale draad gewoon aanwezig is in het huis (bouwjaar 2009).

  Dit is de eerste post die ik lees van je site, dus ik weet nog niet wat je verder allemaal hebt staan. Maar hopelijk heb je ook nog wat extra gedocumenteerd over de automatisering van je zonnewering, ben ik ook super benieuwd naar hoe dat is gegaan.

  Al met al, super bedankt voor je gedetaileerde blog en uitleg. Op het moment dat ik m’n eerste shelly geinstalleerd heb, dan zal ik zeker m’n ervaringen met je delen en vertellen hoe jouw post me daar bij geholpen heeft :)

  Vriendelijke groet,
  Jordy

 2. Rolandow

  Hoi Jordy,

  Leuk om te lezen! Op zulke reactie’s hoop ik natuurlijk als ik zo’n artikel schrijf.

  Ik denk dat we ongeveer in dezelfde situatie zitten; ik heb/had eigenlijk ook niet zoveel elektronische achtergrond. Daarom zag ik er ook als een berg tegenop, maar uiteindelijk viel het me alles mee. Mijn huis is uit 2010, en daar is blauw standaard niet aanwezig achter je schakelaar. Dus ik vrees dat dit bij jou ook niet zo zal zijn.

  De automatisering van mijn zonwering is super simpel. Een Shelly 2.5 en klaar ben je. Ik doe alles via MQTT en volgens mij werd het gewoon automatisch ge-discover’t door Home Assistant. Mocht je daar vragen over hebben dan hoor ik het graag, dan kijk ik het even na in mijn instellingen.

  Succes, en ben benieuwd hoe ver je komt!

 3. Kees Boer

  Hoi Roland!

  Interessant verhaal man en mooi uiteen gezet.

  Ben alleen al een tijdje op zoek naar de kundige partij om bij ons thuis het een en ander op deze manier te realiseren.
  Het betreft de regio Alblasserwaard.
  Wellicht heb jij de nodige tips.
  Ik hoor het graag.
  Mvg, KB.

 4. Thomas van Houten

  Hoi Rolandow,

  leuk om je ervaringen te lezen.
  Ik ga verhuizen naar een nieuwbouwhuis. Gelukkig kan ik alles laten voorbereiden met blauwe draden.

  In mijn huidige appartement heb ik een dubbele schakelaar die elk een andere lamp bedienen.

  Nu zie ik dat de Shelly Dimmer 2 gebruik maakt van 2 (puls) schakelaars. Maar één ding wordt me niet duidelijk: Kan een shelly dimmer ook 2 lichtbronnen dimmen en dus ter vervanging dienen van een dubbele lichtschakelaar?
  Of zou je daarvoor een andere oplossing moeten zoeken? (bijv de shelly 2.5, maar dan dus geen dimmer…)

  Weet jij dit toevallig?

  Groet,
  Thomas

 5. Rolandow

  Voor de zekerheid heb ik de handleiding nog even bekeken, en ik zie op de Shelly2 maar 1 terminal met O van Output. Dus je kunt 1 lichtbron aansluiten. Je kunt dit overigens ook met 1 puls schakelaar bedienen, je moet de knop dan ingedrukt houden om te dimmen.

  Een 2.5 kan er inderdaad wel twee dingen aansturen, maar kan weer niet dimmen.

  Een oplossing zou kunnen zijn om de dimmer in de lasdoos bij de lamp te plaatsen, in plaats van achter de schakelaar. Bij mij zaten deze lasdozen echter een stuk voller met draden, dus dat ging nog niet zo makkelijk. Er was te weinig ruimte over om de module nog bij te plaatsen.

 6. YEbRicHi

  Offtopic . Welke slimme schakelaars (knoppen) gebruik jij op je nachtkast?

 7. Rolandow

  Zo heel erg offtopic is dat niet! :-)

  Naast de shellies gebruik ik voor sensors en ander draadloos spul voornamelijk Aqara spullen. Hiervoor heb ik zigbee2mqtt ingericht en gekoppeld met mijn Home Assistant. Dit werkt erg mooi; razendsnel, goede batterijduur, en de spullen van Xiaomi / Aqara zijn niet al te duur.

  Via zigbee heb ik ook een aantal PIR en temperatuur sensoren.

  Op het shelly forum lees ik vaak dat de draadloze sensoren, zoals de deur/raam contacten, niet zo heel lang doen met een batterij. Logisch want wifi kost nu eenmaal meer stroom dan zigbee.

 8. YEbRicHi

  Ben zelf ook al een tijdje actief met Home Assistant. Mooi platform om smarthome systemen met elkaar te koppelen die normaal gesproken niet samen werken. Heb zelf een Conbee 2 stick in gebruik voor Aqara deur/raam contacten. Dank voor de uitgebreide shelly blogpost. Zojuist mijn eerste shelly gekocht. :-)

 9. Rolandow

  Helaas was ik begonnen met een andere stick. Ik zou nog wel een keer over willen stappen naar Conbee 2. Deze werkte eerder nog niet ideaal volgens mij, maar inmiddels is dat een stuk beter. Heb alleen niet zo’n zin om mijn hele netwerk weer opnieuw aan te melden. Moet er nog eens goed induiken of dat wel echt nodig is.

  Anderzijds werkt het tot nu toe prima met de stick die ik nu gebruik, dus ik heb er niet zoveel haast mee :-)

  De sonoff basic is er nu ook in zigbee variant, wat er (als het goed is) gelijk voor zorgt dat hij als hub gaat fungeren. Dus dit zou het bereik van het netwerk moeten vergroten.

 10. Arjan

  De Shelly1L is net uit. Vanaf geen blauwe draden meer trekken Roland!
  Bedankt voor je blog met interesse gelezen.

 11. Rolandow

  Dat zou een hoop werk schelen Arjan :-). Dit betekent wel dat er een heel klein stroompje moet lopen om de Shelly zelf te voeden. Bij led lampjes kan dit kleine beetje al voldoende zijn om het lampje iets te laten branden, die verhalen hoor je ook over de Shelly dimmer waar je geen N voor nodig hebt. Je moet er dan weer een extra weerstand tussen zetten geloof ik om dit op te lossen.

  Achteraf gezien viel het draad bijtrekken me reuze mee, er was overal ruimte genoeg en het ging heel makkelijk. Maar als de Shelly 1L er was geweest voordat ik draden ging trekken, dan had ik die waarschijnlijk geprobeerd. Ik zag er als een berg tegenop.

 12. Arjan Lasschuit

  Kan ik me heel goed voorstellen dat je daar tegenop zag Roland. Wij hebben een gloednieuw huis maar wat ik al gemerkt heb is dat er bouwstof in de electriciteit leidingen zit die extra draad trekken best moeilijk maken. Ga binnenkort mijn eerste Shelly1 monteren in dit geval om mijn tuin verlichting op afstand te schakelen of te timen. Als dat goed bevalt zullen er vast meerdere volgen😀

 13. Dirk

  Leuk artikel!

 14. Alfons

  Interessant verhaal.
  Ik wil een shelly dimmer 2 aansluiten , echter in de doos achter de schakelaar is onvoldoende ruimte voor de shelly. Jij beschreef dat je een van de dimmers had ingebouwd in de lasdoos bij de lamp. Dat lijkt me voor mij ook een goede oplossing. Heb je tips of een schema hoe ik deze aansluiting kan maken?

 15. Renzo Klijn

  Heel duidelijk beschreven, ik ben bezig met de inrichting voor een nieuwbouw woning, ik heb overal blauwe draden meegenomen in het meerwerk. Het voorruit plannen is zo leuk. Alle schakelaars worden voorzien van Shelly’s alleen degen die moeten dimmen met een dimmer en pulsdrukker. Alles met hotelschakeling wordt in de lamp zelf of plafond doos verstopt. Toilet met auto off functie na 5 minuten en dan de rest van de sensoren via xiaomi Aqara.

  Het enige wat ik je nog wil vragen is hoe lang is de korte en hoe lang is de lange arendeindhuls ? Ik heb nog even de tijd voordat het huis opgeleverd wordt dus alle tijd om de spulletjes via het suez kanaal hier te krijgen ;)

  Nogmaals top beschreven.

 16. Rolandow

  Goede vraag Renzo! Ik heb ze even opgemeten: de korte die ik heb gebruikt zijn 15mm en de lange 25mm. Maar je moet ook kijken naar hoeveel mm2 (millimeter kwadraat) ze zijn. Dit stem je af op de draad die je gebruikt. Dit moet echter weer niet te dik zijn, anders past het niet in de Shelly. Die van mij passen maar nèt, ik moet een beetje wiebelen tijdens het erin duwen om hem er goed in te krijgen. Achteraf gezien had ik misschien beter een tang kunnen kopen die vierkant is (nu heb ik 6 kant geloof ik, die is nog duurder ook). Als je bij onze ooster buren gaat shoppen zou ik zoeken op “ferrule crimping tool kit”. Dan koop je gewoon de tang en assortiment in 1 keer, en dan kun je kijken welke het beste past. Overigens is dit allemaal alleen nodig als je met de soepele draad gaat werken natuurlijk. Als je voor alles VD draad gebruikt heb je dit niet nodig. Dit draad is wel stugger, dus dan is het lastiger om je Shelly in de doos te krijgen. Succes met de nieuwbouw!

 17. Arjan Lasschuit

  Hoi Renzo als je de Shelly 1L aanschaft i.pv. de normale 1 dan hoef je geen blauwe draden meer te trekken. Zie mijn vorige posts?

  Groet,
  Arjan

 18. Renzo Klijn

  Arjan, dat klopt. ik heb maar op 1 plek een blauwe draad hoeven toevoegen a 18 euro waar drie schakelaars naast elkaar zitten. dit is hetzelfde wat ik kwijt zou zijn als ik voor de 1L zou kiezen, de rest zit naast een stopcontact of ander punt waar zich een blauwe draad bevind.

 19. Huus

  Hoi Roland,

  Dank voor je mooie blog, heeft me de nodige aanmoediging gegeven om het zelf te proberen.

  Heb wel een vraagje, heb je dit ook geprobeerd in een hotel/wisselschakelaar scenario met impulsdrukkers? Krijg dit namelijk niet werkend met de standaard schema’s van Shelly voor deze scenario’s.

  Mvg,
  Huus

 20. Rolandow

  Hoi Huus,

  Mijn hotelschakelingen werkt niet met pulsdrukkers, maar volgens mij verandert dat niet zoveel aan de situatie. Uiteindelijk gaat er 1 schakeldraad naar je lamp toe, en daar heb ik de Shelly tussen geplaatst. Voor de lamp op zolder heb ik hem in de lasdoos van de lamp zelf gedaan, omdat hier voldoende ruimte was. Voor de lamp op de overloop heb ik hem achter de schakelaar op de boven verdieping gedaan.

  Zeker bij hotel schakelingen staat een ‘gewone’ schakelaar toch al niet in dezelfde stand, dus hier kan het helemaal geen kwaad om de schakelaars te behouden. Ik bedoel: waarom zou je puls drukkers willen? Puls drukkers hebben alleen nut bij (Shelly) dimmers, en eventueel als je alle schakelaars altijd mooi in dezelfde positie wilt hebben staan. Bijvoorbeeld als je er drie op een rij hebt, kan dit er mooier uit zien. Op de meeste plaatsen waar ik een Shelly 1 heb gebruikt, heb ik de schakelaars gehouden die er zaten. Ik heb de knop dan op “Edge Switch – Set Shelly device to be “Edge” switch. Changes state on every hit.” staan (bij Settings –> button type).

  Als je puls schakelaars in hotel schakeling wilt hebben kan ik me voorstellen dat het aansluitschema anders moet. Hier zou ik voor moeten googlen, dus ik neem aan dat je dit zelf ook gedaan hebt. Kun je specifieker aangeven wat er wel of niet werkt?

  Ik zie dat ROBB shop hier ook een uitgebreid artikel aan heeft gewijd (in het Nederlands). Volgens mij kun je daar alles vinden wat je nodig hebt? https://www.robbshop.nl/domotica/projecten/slimme-hotelschakeling

  Succes!

 21. Paul

  Hoi Roland,
  Ik heb een rolluik met een afstandbediening. Ik heb geen pulsdrukker of iets dergelijks om het rolluik te bedienen. Is het dan ook mogelijk om een shelly 2.5 te installeren?

  Mvg,
  Paul

 22. David

  Bedankt voor de heldere uitleg, ben ook enthousiast geworden en wil de lampen bij mijn bed zowel vanaf de deur als met mijn mobiel kunnen schakelen.

  Misschien een domme vraag: als ik de Shelly 2.5 gebruik voor twee lampen hoef ik nog steeds maar 1 blauwe draad te trekken toch? Het maakt dan niet uit naar welke van beide lampen hij loopt?

 23. Licky Lauda

  blauwe draad is lamp onafhankelijk, is meer om het shelly device “aarde” te geven en zo van stroom te voorzien. de blauwe draad kan ook van in de buurt liggend stopcontact komen.

 24. Rolandow

  Aarde is de groen/gele draad, en dat is zeker niet hetzelfde als de blauwe draad. Je kunt een lamp bijvoorbeeld niet aansluiten door aan de ene kant bruin en aan de andere kant groen/geel te doen. Dus je bedoelt waarschijnlijk hetzelfde, Licky Lauda, maar in dit geval is het best verwarrend omdat er in een geaard stopcontact ook echt een andere aarde draad zit.

  Als je zeker weet dat de twee lampen op dezelfde groep zitten, dan kun je de blauwe draad inderdaad delen. Het maakt dan niet uit welke je pakt, en je kunt hem in een wago stoppen om hem te vertakken.

  Ik had echter op 1 plaats in mijn huis een plaats waar 2 groepen samen kwamen: de lamp in de keuken en de lamp in de woonkamer. Die schakelaars zaten naast elkaar, maar het waren dus wel twee aparte groepen.

  Dit is simpel te testen door met al die schakelaars de lampen aan te zetten, en dan de groep in je meterkast uitschakelen.

 25. David

  Dankjewel voor de reacties allebei. De blauwe draad is inderdaad de nuldraad (“afvoer van de stroom”) Beide lampen zitten op dezelfde groep, het is net aangelegd (als ik dit iets eerder bedacht had, had de electricien de extra draad meteen kunnen trekken ;-). Dus dat moet gaan werken. Er is nog wel ruimte om een blauwe draad naar een van beide lampen te trekken en de wanddozen zijn lekker ruim, dus dan kan ik aan de slag met de Shelly 2.5. Thanks

 26. Rolandow

  Groen/geel bedoelde ik natuurlijk als aarde draad. Heb mijn comment even aangepast :-)

 27. Richard

  Hoi Roland

  Ik lees dat jij een Shelly in de
  Lasdoos hebt geplaatst. Is de aansluiting van de Shelly dan hetzelfde als achter een schakelaar? Of is dit juist anders?

  Gr. Richard

 28. Rolandow

  @Richard: In feite komt het op hetzelfde neer. Maar als je de shelly achter de schakelaar zet, dan verplaats je de schakeldraad die naar de lamp gaat naar de O van de Shelly, en een nieuw draadje van de schakelaar naar de SW van de Shelly.

  Als je hem in de lasdoos bij de lamp doet, dan gebruik je de schakeldraad (de zwarte in je lasdoos dus) juist om op SW te zetten. Die komt immers van je schakelaar af. Dan een nieuw draadje van O naar de lamp (deze zou m.i. ook zwart moeten zijn om aan te geven dat het geschakeld is).

  Voor de volledigheid: op de I komt altijd de bruine en op de N de blauwe.

 29. Joey

  Hi Roland (en andere),

  Ik heb misschien een aparte situatie, maar ik heb een hue lamp en die wil ik schakelen met de normale lampschakelaar (aan/uit). Dit wil ik doen met een Shelly 1L in detach mode, en dan in HA de events van de schakelaar bepalen. Aangezien ik de output van de Shellly niet nodig hebt, omdat ik de lamp doorlus voor constante spanning, wil ik die draad eigenlijk niet aansluiten. Dit blijkt niet te werken, maar ik wil eigenlijk ook geen bypass bij de lamp. Mis ik misschien iets, of is mijn oplossing niet mogelijk?

 30. Vanwetswinkel Kevin

  Hoi Roland,

  Deze vraag is al eens gesteld helaas zonder antwoord.
  Ik heb een rolluik met een afstandbediening. Ik heb geen pulsdrukker of iets dergelijks om het rolluik te bedienen. Is het dan ook mogelijk om een shelly 2.5 te installeren?

  Mvg
  Kevin

 31. Rolandow

  @Kevin,

  Waar heb je deze vraag eerder gesteld dan? Ik heb die vraag niet voorbij zien komen volgens mij.

  Als je de Shelly 2.5 zou willen gebruiken moet je de fysieke aansturing van je rolluiken kunnen herleiden. Ik heb zelf de 2.5 gebruikt bij een zonnescherm, maar daar zaten gewoon drie contact punten op: eentje voor de 0, en twee voor uit- en inklappen.

  Zonder technisch schema van het rolluik lijkt me dit lastig te realiseren.

  Echter, er zijn ook apparaten die infrarood en draadloze signalen kunnen nabootsen. Bijvoorbeeld de RFXCom, broadlink RM4 mini of broadlink RM4, of de Sonoff RF bridge. Misschien is het eenvoudiger om te googlen hoe die afstand bediening communiceert met je rolluik, en er op die manier iets voor te verzinnen wat je kunt koppelen aan je domotica systeem.

  Voor mijn BUVA lucht ventilatie systeem heb ik zelfs gewoon een extra bedienpaneel gekocht, en daar een esp8266 op aangesloten. Iemand anders had echter al uitgezocht dat dit prima ging lukken, omdat de voltages overeen kwamen met die van de ESP.

  Heb je een merk en type rolluik? Dan kan ik ook eens een zoekpoging doen.

 32. Renzo Klijn

  Kevin,
  je zou ook de i3 kunnen overwegen als je een io zonnescherm hebt.
  mocht je een rtf zonnescherm hebben kan dit ook nog steeds met een i3 maar dan heb je nog wel meer nodig om het geheel werkend te krijgen.

 33. Vanwetswinkel Kevin

  Bedankt voor de reactie,
  Ik ga het eens allemaal beter bekijken ook met de i3.
  Alvast bedankt

 34. Dieter Ceuppens

  Hi Roland,

  Is de Shelly 2.5 te gebruiken op een standaard Niko Rolluikschakelaar? Of heb je perse een schakelaar nodig die met het drukknoppen principe werkt.
  Ik heb er alvast eentje gekocht als test en hoop uit te breiden naar de andere kamers maar heb weinig zin om overal mijn schakelaars te gaan vervangen natuurlijk.

 35. Rolandow

  Wat ik zo online kan vinden als ik zoek op Niko Rolluikschakelaar moet dat gewoon kunnen volgens mij. Er 1 L in de schakelaar, en twee uitgangen. Je zou dit met een multi meter nog door kunnen meten voor de zekerheid? Dus dan kun je de draden die uit de omhoog en beneden aansluiting komen gewoon op S1 en S2 van de shelly aansluiten.

 36. Dieter Ceuppens

  Hey Roland,

  Even terugkoppelen van mijn kant.
  Heb intussen drie rolluiken met een standaard NIKO switch kunnen automatiseren met de Shelly 2.5, dit lukt dus prima.
  Intussen nog 3 extra shelly’s (versie 1) geplaatst op allerhande lichtpunten.

  Misschien nog een extra een leuk projectje voor jou:

  1.: Ik heb een raspberry pi actief staan met home assistant.
  Op deze home assistant is een bridge gemaakt naar een woninghub waar HomeKit (iOS) op draait.
  2.: Op de Home Assistant is ook nog mijn verisure alarmsysteem toegevoegd die op deze manier ook aanwezig is in homekit , waardoor ik nu ALLES kan bedienen en aansturen vanuit Homekit op iPhone en iPad.
  3.: Alle Shelly’s zijn intussen geflashed naar de HomeKit software versie, dus die werken helemaal samen met het HomeKit systeem zonder extra omwegen.
  4.: Ik heb een NAS draaien met 2 camera’s van de oprit en de voordeur. Ook deze beelden worden doorgestuurd naar Home Assistant en vervolgens dus ook naar HomeKit.

  Ik las dat je nog een aantal projectjes had opgelijst, waar home assistant alleen al geweldig bij zou kunnen helpen. Ik geef het maar mee ;-)
  De integratie naar HomeKit of Home Assistant laat massa’s extra functionaliteiten toe die je in de Shelly software alleen niet kunt terugvinden.

 37. Rolandow

  Hoi Dieter, bedankt voor je feedback, leuk om te horen! Ik heb Home Assistant al enige tijd draaien, gek dat ik dit niet genoemd had in dit artikel. Hoe meer Shellies, hoe leuker dit wordt! Ik heb alleen geen HomeKit, dus ik heb alle Shellies met MQTT gekoppeld aan Home Assistant. Inmiddels schijnt de gewone integratie ook goed te zijn, maar ik vind MQTT wel prettig als extra tussenlaag. Mijn zigbee apparaten heb ik ook met zigbee2mqtt gekoppeld, dus dat had ik toch al nodig. Het draait erg stabiel en bovendien lokaal. Ook zonder internet blijft het gewoon werken.

  Pas wel op met Home Assistant op een raspberry pi. Als je een microSD kaart, dan gaat je installatie het niet lang volhouden. Daar zijn microSD kaartjes niet voor gemaakt. Met een SSD schijf zou het al beter moeten gaan.

  Zelf heb ik een klein PCtje in de meterkast staan. Draait een stuk sneller, en de harddisk gaat langer mee dan een microSD kaart. Zo’n kleine PC koop tweedehands voor minder geld dan een volledige RPI, ze vreten alleen iets meer stroom.

  Leuk om te zien dat steeds meer mensen deze hobby omarmen! :-)

 38. Gerrit

  Hi Roland,
  Wat een geweldige blog. Heb hardop gelachen bij jou opmerking “wat kun je er mee?” Zo herkenbaar. Ik wil een aantal Shelly 1’s toepassen maar wil één zonder schakelaar toepassen. Dus op afstand iets schakelen via shelly 1. Ik heb naar aansluitschem gekeken en het lijkt mij dat je de shelly ook werkende krijgt zonder de schakeldraad aan te sluiten. Klopt dit?

 39. Rolandow

  Dat is inderdaad geen probleem Gerrit. Je kunt de Shelly zelfs in “detached” mode zetten, zodat de eventuele schakelaars los gekoppeld zijn van het relais. Als je een controller hebt, zoals Home Assistant, dan kun je hiermee gewoon de Shelly schakelen. Mocht je nog niet zo ver zijn, dan kun je zelfs met een Shelly button een HTTP call laten maken naar je Shelly1, zodat je hem daarmee schakelt. Dit heb ik bij mijn schoonmoeder gedaan. Werkt op zich goed, alleen is de reactie snelheid ietwat traag. Maar wel een simpele (en relatief goedkope) oplossing om een losse schakelaar te gebruiken.

  Het cloud platform van Shelly kan de shelly ook gewoon schakelen van afstand. Je hoeft er inderdaad geen schakelaar op aan te sluiten.

 40. MH

  Hoi, leuk en helder verhaal! Ik heb zelf een afwijkend scenario waar ik niet uit kom. Mijn schakelaar die de buitenlamp in de achtertuin bediend heeft geen zwarte schakelaar. Uit de schakelaar komen maar liefst 3 bruin draden. Ik heb reeds een blauwe draad lopen (nieuwbouw 2022). Enig idee?

 41. MH

  *geen zwarte draad

 42. Renzo Klijn

  Kun je aan de lamp zijde checken wat welke draad is ?
  ik kwam bij mij tegen dat er bij sommige alleen zwarte draden gebruikt zijndeze via multimeter kunnen identificeren. in sommige gevallen had ik niet genoeg ruimte en heb ik ze in de lamp zelf ingebouwd.
  succes alvast ;)

 43. Rik

  hallo Roland,
  ik ben als beginneling ook aan de slag gegaan met de shelly1. De eerste twee lukten aardig,
  1 shelly1 ingebouwd achter een gewone schakelaar naar 1 lichtbron en 1 shelly 1 ingebouwd achter een wisselschakelaar die samen met een andere wisselschakelaar 1 lichtbron bedient. Maar nu heb ik problemen bij een dubbelpolige schakelaar(badkamer) die 2 lichtbronnen bedient. De shelly 1 wordt gevonden in de app, je hoort hem schakelen maar slechts 1 lamp reageert, de andere blijft steeds branden. ik heb al geprobeerd de 2 schakeldraden in de O te plaatsen maar zelfs dan lukt het niet . Zou de shelly2.5 de oplossing kunnen zijn? En een shelly 1 doen werken in een wisselschakelaar die samen met een andere wisselschakelaar en een kruisschakelaar loopt naar 1 lichtbron lukt ook niet. De shelly1 wordt herkend, je hoort hem schakelen maar er gebeurt niks. hoe zou ik dit kunnen oplossen? overigens top om in het Nederlands een interessante site te vinden.

 44. Marcel

  Beste Roland,

  Wat een fijne Nederlandse blog heb je hierover gemaakt! Bedankt voor alle tips.

  Wat mij vaak online op verschillende blogs of fora opvalt is dat veel artikelen geschreven worden door mensen met uitgebreide ervaring in programmeren. Bij mij is het precies andersom, installatie techniek ligt mij vrij goed, maar programmeren en WiFi uitdagingen wat minder.

  Ik hoop niet dat dit vloeken in de kerk wordt… maar ik gebruik een Homey Pro om slimme acties te maken. Samen met een huis vol Shelly’s en wat bewegingsmelders, luchtvochtigheid meters en buttons krijg ik veel van die acties die jij omschrijft ook voor elkaar. Want een huis vol kinderen… ach wat jij ook al schrijft.

  Nu is mijn uitdaging alleen de volgende. Ik heb zo 40 verschillende Shelly devices. Door mijn huis heen heb ik 2.4 ghz Mesh netwerk gemaakt met een paar ASUS ZenWiFi TX8 routers. De verbinding met sommige Shelly’s valt met enige regelmaat weg. Ondanks dat de afstand van de Shelly naar de router soms nog geen 2 meter is.

  Online lees ik e.e.a. over IGMP en WMM instellingen in de router. Ik heb van alles geprobeerd met enablen of disablen hiervan, resetten van de Shelly’s, maar het probleem blijft zich maar voordoen.

  Heb jij enig idee wat een oorzaak zou kunnen zijn van de verliezen van die verbinding? Want ja, de “alles uit” functie werkt dus bijna nooit :)

  Alvast bedankt!

 45. Rolandow

  Ik lees op facebook wel eens wat over wifi problemen, maar ik heb hier zelf nooit last van. Bij mij hangen er tegenwoordig twee access points van Ubiquiti in huis, en sindsdien is mijn wifi prima. Alles out of the box gelaten, dus geen instellingen aan de wifi veranderd verder. Op mijn TP-Link router heb ik wifi volledig uitgeschakeld.

 46. Lars Bemelmans

  Voor mensen met Ubiquiti Unify AP’s (wat ik zelf ook heb) zou ik aanraden om voor al je Shelly devices een eigen IoT wifi netwerk in te stellen op een eigen VLAN. Dit scheelt je veel ellende met uitvallende schakelaars etc. Zeker als je er veel in je huis hebt hangen. Veel IoT devices werken alleen maar op 2,4 GHz terwijl andere apparaten in huis zoals computers, smartphones via 5 GHz werken. Daarnaast bouw je met VLAN’s ook een stukje extra beveiliging in je netwerk, zodat het IoT netwerk gescheiden is van je “normale” netwerk.

  Verder zou ik zelf eerder ook een Motion sensor op het toilet hangen en daar de timer aan koppelen om het licht uit te doen. Hoe vaak zit je wel niet lang op het toilet om even rustig op je telefoon te scrollen. En niets is vervelender als dan het licht uitgaat na 5 min :) Even een motion sensor er tussen en even een beetje bewegen om het licht weer aan te maken.

  Centraal in de woonkamer heb ik een i4 schakelaar hangen met 4 knoppen en 4 acties (1x 2x 3x drukken en 1x long press) per knop. Dit geeft je dan 16 mogelijkheden om te gebruiken. Dit werkt voor mij top. Deze heb ik in de plaats van een loze schakelaar (die niets deed) geplaatst.

  Trouwens het was leuk om je instructie/verhaal te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑