Koffie met thee is minder lekker

Oven werkt niet? Relais stuk!

Heeft u een Smeg of M-System oven die helemaal niet meer reageert? Grote kans dat het relais stuk is. Lees hier mijn avontuur en hoe je dat gratis repareert.

Het zou toch leuk zijn als ik nog eens een reparatie blog kon schrijven waar zoveel mensen wat aan helpen, net als toen met die koelkast. Wij hebben een M-System MFT 96 IX waarbij na 8 jaar al de oven niet meer functioneerde. Als we de schakelknop omzette, gebeurde er niks. Geen licht in de oven, geen rood lampje, helemaal niks.

Een zoektocht op internet bracht me bij de site gebruikershandleiding.com. Het mooie is dat hier ook een forum bij zit, waardoor mensen met problemen elkaar vanzelf vinden. Zo ook voor mijn oven. Bij een hoop mensen was het apparaat per ongeluk in demo mode terecht gekomen; een instellingen die wordt gebruikt voor in de winkel. De oven werkt dan kennelijk niet. De handleiding vermeld helaas verkeerd hoe je hem weer uit de demo mode krijgt. Spoiler: eerst de min, dan het belletje, en dan het plusje allemaal 5 seconde ingedrukt houden; dat zou de magische combinatie moeten zijn.

Onze oven haperde echter al vaker de afgelopen tijd. Hij sprong zomaar uit als er iets in de oven zat, maar de volgende dag deed hij het weer gewoon. Daarom dacht ik dat ons probleem eerder mechanisch zou zijn.

Bij het forum voor de M-System MFTD-96IX stond echter ook de tip dat het aan het relais zou kunnen liggen.

Vervolgens heb ik de oven open geschroefd, op zoek naar het relais. De bovenste plaat moet er af. Dit open schroeven doe je door de gaspitten helemaal te verwijderen (dus het dekseltje en het ijzer). Dan al die kleine schroefjes losmaken die onder de gaspit zitten. Dan zitten er aan de achterkant nog twee schroefjes aan de plaat die los moeten. Dan kun je de plaat er voorzichtig aftillen. Aan de voorkant zit de plaat met een soort klemmetjes vast, dus je moet hem hier even los trekken. Kijk wel uit dat je de plaat er niet te scheef afhaalt, want ik denk dat je dan die opstaande pieletjes los trekt die bij de pitten zitten (voor de ontsteking).

Als de plaat er eenmaal af is, heb je zoiets…

De oven waarvan de bovenplaat is verwijderd
Oven waarvan de bovenplaat is verwijderd

Nu kun je links voor dus het printje van het klokje zien zitten. Je ziet dan vanaf de bovenkant, in mijn geval althans, dit:

Het kapotte relais van de oven
Het kapotte relais van de oven

Als je nu zou zoeken op ELA1000 H/001.111 dan kom je op de gehele print met klok uit, ook al is deze eigenlijk voor een Smeg oven. Je zou het geheel dan kunnen vervangen. De goedkoopste die ik zou gauw kon vinden was wel 129 euro. Toch een hoop geld.

Helaas lukte het me niet om het relais te kunnen vinden met de informatie die ik hier zag. Aan de andere kant van het relais staat meer informatie, zoals te zien is op een foto van een website die de print verkoopt.

Klok print van Smeg oven
Klok print van Smeg oven

Met al deze serie nummers kon ik echter nog steeds geen vervangend relais vinden. Dus vroeg ik de slimme mensen van circuitsonline om hulp. Ondanks mijn enorme onkunde op elektronica gebied, hielpen ze me toch goed op weg. Zo gaf Arco een tip voor een vervangend relais, maar belangrijker nog, Sine gaf een tip om eerst te kijken of de oven zonder relais wel werkte. Dat heb ik gedaan. De draden heb ik van het relais afgetrokken, en toen heb ik in de fastons (dat zijn die stekkertjes) een draad gestoken. Op die manier waren de draden dus doorverbonden. Toen de stekker er weer in en voorbereiden op vuurwerk, maar dat bleef gelukkig uit. De schakelaar van de oven om et voila, hij deed het weer.

Nu blijkt bij het printje van de klok, dat het LCD van de klok eigenlijk over de achterkant van het relais zit. Ik heb het LCD voorzichtig los getrokken, maar aan de bovenkant zitten alle aansluitingen van het LCD in de vorm van ijzerdraadjes. Je kunt de klok-plaat dus niet helemaal verwijderen, of je moet zin hebben om al die contactjes door draadjes te vervangen. Dat maakt het dus wel een stuk lastiger om het relais te vervangen. Het zou denk ik wel lukken, maar het is wel een gepruts.

Dus toen ging ik eens even nadenken over hoe vaak wij de oven op een timer zetten, zodat hij bijvoorbeeld na 3 uur weer uit gaat. Of aan. Of weet ik veel hoe het werkt. Hadden we die functie dan? Ik wist in elk geval nog exact hoe vaak we het gebruikt hadden: 0 keer. In acht jaar tijd.

Conclusie: kroonsteentje tussen die draden. Bij mij zat er bij de ene faston alleen een rode draad, en bij de andere faston een rode en een oranje. Die rode en oranje heb ik bij elkaar geknoopt, en vervolgens in een ruime kroonsteen gestoken. Hetzelfde met de andere draad. Voor de zekerheid heb ik de schroefjes van de kroonsteentjes naar beneden geduwd, zodat mocht er water op komen (kleine kans), dit niet op de contacten komt. Daarna nog even netjes aan de andere kabels vast ge-tie-wrapped en klaar is Kees. Kosten van deze reparatie: 0 euro.

Wil je de functionaliteit van je oven timer blijven gebruiken, dan kun je het relais vervangen. Dit schijnt een mogelijke vervanger te zijn. Ben je geen held met een soldeerbout, dan kun je het hele printje vervangen voor zo’n 129 euro. Dat is super simpel. Vier schroefjes los maken, en drie stekkertje losmaken. Wel even onthouden hoe ze vast zaten. Stekkertjes op het nieuwe printje, vastschroeven in de oven, en klaar. Ohja, de knopjes voor het klokje kun je gewoon met beleid lostrekken.

Happy cooking!

PS. Als je nog meer wilt weten voor je aan dit avontuur begint, of als je dit avontuur al succesvol achter de rug hebt; ik hoor het graag in de comments! :-)

28 Comments

 1. Maurits van den Arend

  Dank je voor de uitleg, onze oven werkt weer.

 2. Hanneke

  Hartelijk dank voor de uitleg.
  Bij mijn SMEG fornuis kon ik volstaan met het eraf halen van de knoppenplaat (knoppen eraf en 3 schroefjes aan de onderkant). Het klokje eruit halen en vervolgens de rode draad van het rechter faston verbinden met de grijze van het linker faston. Stekker weer in het stopcontact en ook onze oven deed het weer.

 3. Jeremy

  Found this from the UK and used Google translate to figure out why our oven was broken! Like you, it is now fixed without a timer :) Thanks!

 4. Simon

  Hola,

  Deze ‘handleiding’ op het aanrecht gezet en begonnen aan het demonteren van mijn oven, met een soortgelijk probleem als hierboven beschreven. Helaas heeft bovenstaande niet gewerkt waarna er toch een monteur aan te pas is gekomen. Monteur ontdekte dat de ‘overspanningssensor’ defect was, betreft een simpele onderdeel met aan weerskanten een draad welke het circuit compleet maken. Ook de bedrading naar dit onderdeel toe waren beschadigd, leken gesmolten door de hitte van de oven. Lang verhaal kort; onderdeel van slechts een paar euro (afhankelijk van welk type en merk) om de oven weer werkend te krijgen.

  Dus mocht bovenstaande niet lukken, ga dan opzoek naar de overspanningssensor. Blijkt een veelvoorkomend probleem te zijn. Ook even bewegen met de sensor (zodat deze weer goed contact maakt) kan uitkomsten bieden.

 5. Sabrina

  Nou heb ik dus precies hetzelfde, dus ik aan de slag met het klokje zoals je omschreven hebt, maar goed jij hebt drie kabeltjes ik heb er vijf, kan ik de fastons der afhalen en dan doen wat je voorstelt met een kroonsteentje, moet ik daar een speciaal kroonsteentje voor hebben?

  De thermostaat heb ik al vervangen maar daar lag het dus niet aan 🤣

 6. Rolandow

  @Sabrina: Je weet wel welke kabels je moet hebben dan? De twee die aan het relais zitten moet je met elkaar verbinden dus. Ik heb een normaal kroon steentje gebruikt. Je hebt ze wel in verschillende maten, dus je moet er wel eentje kiezen waar de draad in past. En uiteraard geen ontbloot koper uit laten steken.

  Achteraf gezien zou ik er een Wago in stoppen denk ik, want dat is denk ik een mooiere oplossing.

  Ben benieuwd of het gaat lukken Sabrina!

 7. Niels Meijer

  Vandaag een monteur bij onze oven gehad. Hij had na een klein kwartier het vermoeden dat de timerklok defect was maar kon deze nergens bestellen, aldus hem. Kosten zonder oplossing: € 49,95

  Na het zien van het type-nummer toch maar even op Google gaan zoeken en toen kwam ik dit topic tegen. Binnen 20 minuten deed de oven het weer na jouw stappenplan gevolgd te hebben. Bedankt voor het delen van deze tip, zal ‘m ook even doorspelen aan de ‘ervaren’ electro-monteur van vanmiddag.

 8. Edwin

  Hoi daar,

  Wie heeft hier een oplossing voor?
  ik heb 2 oven’s tot me verbazing werkt er 1 en de ander niet als ik deze aan zet springt de stop. wat zou dat kunnen zijn dan ik heb een m-system mftd-96ix.

 9. Rolandow

  Lijkt mij dat dit door kortsluiting komt Edwin. Maar hoe je dit kunt oplossen zou ik niet weten. Succes!

 10. Mascha

  Goedemorgen,

  Ik heb een smeg oven die ook ineens niet meer verwarmt. De ventilatoren werken, klokje, alleen verwarmt hij niet meer. Ik heb beide thermostaten al vervangen, maar dat is dus niet het probleem. Nu lijkt alsof er wel aan één kant stroom staat op het 190 graden thermostaatje, maar niet aan de andere kant. Hiervandaan loopt een rode draad naar het blok met alle draden die achter het klokje zit. Enig idee? Ik hoor het graag.

  Groeten Mascha

 11. Peter

  Dank je wel voor je heldere uitleg, door jouw verhaal werkt de de oven weer zonder een monteur langs te laten komen met daarbij behorende kosten en nieuwe printplaat. 👍

 12. sändy

  dankzij deze uitleg werkt ook mijn smeg oven weer dank u.

 13. Karin

  Zo heerlijk dat ik op je blog stuitte. Bij mijn SMEG bleek het de demostand te zijn ….
  3 x 5 seconden, en PROBLEEM OPGELOST.
  De man had al bijna de storingsdienst van SMEG gebeld, maar ik ben meer van eeeerst ff zelf proberen, alles is immers terug te vinden op het grote net. Dat het zo snel zou gaan, WOW heel erg blij mee.

 14. Ghislaine

  Onze oven verwarmt alleen niet. Bij het omhoog draaien van de temperatuur hoor je bij 50 graden al de klik, de lamp in de oven brandt, de ventilator draait maar het lampje gaat niet branden en hij wordt ook niet warm. Het klokje resetten heb ik al geprobeerd. Iemand nog een goede tip voordat ik een monteur laat komen?

  Alvast bedankt!

 15. Annemarie

  Dag! Wat ontzettend fijn deze blog! Ik ben direct aan de slag gegaan, maar kwam r toch niet helemaal uit welke draadjes ik met elkaar moest verbinden. Ik wil dat graag toelichten mbv een foto, maar kan die hier helaas niet uploaden. Dus even tekstueel een poging. Vanaf bovenaf bezien: 2 grijze draden uit 1 zelfde stekkertje, daarnaast (dus in het midden) 1 rode draad uit 1 stekkertje, daarnaast 1 stekkertje met een rode en witte draad, daarnaast nog 1 stekkertje met 1 witte draad.
  Welke moet ik nu met welke verbinden? Alvast hartelijk dank voor de hulp!

 16. Eric Nuiten

  Precies hetzelfde euvel bij mijn smegfornuis. Na elf jaar en intensief gebruik slaat de oven af maar na afgekoeld te zijn kan ie weer gebruikt worden al worden de de tijden dat je de oven aan hebt wel steeds korter en springt hij weer op tilt. Afgelopen week viel de oven uit en ging ook de klok uit en branden er geen lichtjes meer. Kan niets meer behalve dan met een aansteker de gasvlammen aansteken. De hele printplaat maar vervangen?

 17. Rolandow

  Als het je lukt zou ik eerst proberen de klok over te slaan, zoals omschreven in dit artikel. Dus de draden van het relais met elkaar verbinden. Als de oven dan nog steeds niet werkt, kan het ook ergens anders aan liggen.

  Bij Annemarie bijvoorbeeld bleek het uiteindelijk te komen door het verwarmingselement aan de bovenzijde dat was doorgebrand en kortsluiting had veroorzaakt. Zonde dus om het printje te vervangen zonder zeker te weten of dit het probleem is.

 18. Guus

  Bedankt voor alle info hierboven, bij mij was het ook de relais . Idd heb ik hem door verbonden . En het werkt . Nu zat ik even te kijken op AliExpress en vond daar exact de relais die bij mij in m’n Smeg oven zit achter het klokje (RFH54009WG-9VDC 9VDC DC9V 9V 16A 250VAC). Kosten 5€. Als hij binnen is zal ik even berichten of het allemaal goed werkt. Bedankt nogmaals voor de tips
  Gr guus

 19. Richard

  Roland, dit blog gevonden met uiteraard zelf problemen. Had jij ook dat de klok het niet deed?

  Mijn situatie, oven gedeelte inclusief klok werkt niet, ontsteking van het gas werkt wel. Vraag me af of dit een oplossing kan zijn.

 20. Eelco

  Erg bedankt voor deze uitleg. Onze smeg oven deed al een tijdje raar en werkte dan weer door er een flinke klap op te geven. Ben toen toch gaan zoeken wat het zou kunnen zijn en hier terecht kwam. Hierdoor was het ineens logisch, omdat ik de klap vlakbij het klokje gaf..
  Bij ons volstond ook om alleen de voorkant eraf te halen (De knoppen en 3 schroefjes onder). Daarna de draden aan elkaar gemaakt met een wago.

 21. Rene

  Zo lekker.
  Oven stond in Demo stand. Gerepareerd dankzij dit artikel!

 22. Amanda

  Zo heerlijk!!! Uit de demo stand halen in de gebruikershandleiding staat inderdaad gewoon verkeerd! Bedankt voor het delen. De oven werkt weer. 🥳🥳🥳🥳

 23. ter Huurne Laurens

  Hartelijk dank voor de uitleg
  Ik heb de voeding rood aan zwart doorverbonden en …. Ja hoor hij doet t

  Superrrrr

 24. Pieter

  Was het bij jullie alle functies die niet wouden werken?
  Onze oven wil geen hete lucht meer blazen maar hij kan wel nog boven/onder verwarmen en de grill doet het ook nog.
  Ik heb het verwarmingselement al veranderd maar zonder succes.

 25. Aimee

  Mijn smeg doet niets meer behalve gas naar de pitten doorlaten. Ik ga eens openschroeven en zien of ook ik iets heb aan jullie tips. Ik vind dat met draden verbinden eng klinken maar weet wel dat ik ook nooit een timer of klok gebruik op een oven. Zou het bij ook de thermostaat kunnen zijn?

 26. Stefan

  Heel fijn om jouw verhaal tegen te komen. Was al opzoek naar een nieuw fornuis, maar dankzij deze tip doet mijn oven het weer! Bedankt!

 27. Oliver Malak

  Hier ook demo stand.
  Gefixed door de maker van dit artikel.
  Bedankt

 28. Martijn van Essen

  Wat een waardevolle berichten allemaal, dank!

  Ik heb de oven (SMEG) open gehaald via de knoppen zoals Hanneke noemde op 06-06-2020 en kom inderdaad een klokje tegen met de relais. Bij mij is het de led145/201.2c9. Bij mij zijn er 6 fast-ons: een paarse, een roze, twee rode, een blauw-witte en een witte (Volgorde: roze, paarse, rood, wit/blauw, wit, rood) . Ik vind het prima als het klokje niet meer werkt, maar wil wel dat de oven weer warm wordt en het liefst ook dat ‘ie ‘goed door heeft’ of ‘ie al warm is.

  Ik weet nu niet de volgende stap. De kabeltjes los laten hangen kan niet toch? Ze moeten wel weer ergens aan vast…? Welke zijn allemaal van belang?

  Als iemand kan helpen, graag!

  Groet!

  Martijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑