Rolandow.COM

Koffie met thee is minder lekker

Koelkast of vriezer sluit niet? Scharnier stuk!

Heb je ook een koelkast of vriezer deur die gekke geluidjes maakt? En waarvan hij ineens niet meer sluit? Of dat er ineens iets uit lijkt te vallen, maar je kunt het nergens vinden?

Dat is me vorige week voor de tweede keer overkomen. In vier jaar tijd. Vind ik toch wel een beetje mwhoah van Bauknecht, om eerlijk te zijn. Koelkasten gaan toch gewoon 10 jaar mee? Maar ik weet nu tenminste wel wat de oorzaak is. In de scharnieren zit namelijk een stukje plastic, wat waarschijnlijk de veer op z’n plek moet houden. Dat plastic is het na een paar jaar alweer beu, en breekt. Gevolg: of het plastic zit in de weg, of de veer gaat rond rond in de scharnier. Hierdoor komt hij in een positie te liggen waardoor hij het sluiten juist blokkeert.

Er kan wat tijd overheen gaan, maar het kan ook een paar dagen duren voor het echt stuk is. En dan zit je dus met een koelkast of, erger nog, vriezer die niet meer sluit. We dachten dit bij de koelkast wel even tijdelijk op te lossen door hem dicht te tapen met ducktape, maar dit gaat ook niet altijd goed. Kom je na een dag werken thuis, blijkt de koelkast op een kier te staan. Kortom: pak het maar meteen aan, want je ontkomt er toch niet aan.

Toen ik eindelijk het type scharnier had gevonden, kwam ik er achter dat dit op diverse webshops hun best verkochte artikel was. Goh, ik snap wel waarom. Uiteindelijk had de koelkast onderdelen shop het goedkoopste setje voor me. Maar ja, de vriezer twee dagen open laten staan leek me ook geen optie. Bovendien evengoed vijftig eurie’s :-(.

Nu had ik de vorige keer de hulp van onze vrienden van Mammoet ingeschakeld. De baas kwam langs, schroefde van zoef zoef de panelen er af, en prutste toen wat met het scharnier. Hij prutste nog wat, en nog wat, en uiteindelijk deed de scharnier het weer. Zo’n klus waarvan je achteraf denkt: dat had ik misschien best zelf gekund (maar niet gedurfd). Bovendien heb ik niet van dat stoere Makita spul om zoef zoef mee te doen. Dat schroeft toch net effe minder lekker weg weet je wel.

Maar nu durf ik het dus wel. Het losschroeven van de panelen en vriezer deur ging voortvarend (gewoon op het handje, niks zoef zoef), hoewel ik wel wat dingen had los geschroefd wat me erg leek op 1 of ander afstel mechanisme. Het was maar te hopen dat ik de deur er ook weer recht in kreeg.

Uiteindelijk kwam ik ook toe aan het prutsen met de scharnier. Al het plastic van binnen heb ik met een schroeven draaier zoveel mogelijk kapot geramd en eruit gehaald. Maar het veertje, die kreeg ik er langs de zijkant met geen mogelijkheid uit. Tangetje, schroevendraaiertjes, van alles heb ik geprobeerd om hem eruit te wippen. Totdat ik het na anderhalf uur zou opgeven, ik de scharnier voor de 100ste keer dicht klapte om het mechanisme nog eens te bestuderen. En ineens heb je het: als de scharnier dicht zit (dus alsof de deur gesloten zou zijn) ontstaat er ergens aan de achterkant een gaatje, en als de veer dan goed ligt, kun je hem er daar precies doorheen halen.

Moet je ook maar weten.

Dus behulpzaam als ik ben: alsjeblieft. Nu weet jij het ook.

22 Comments

 1. Ja, dat heb je eenmaal zodra het ouder wordt. Machines en apparaten, zoals een koelkast of een vaatwasser gaan niet eeuwig mee. Ineens moet je die gaan repareren of vervangen.
  Een vaatwasser reparatie of een koelkast reparatie wordt met de tijd noodzakelijk.

 2. Thanks Rolandow,

  Voor de gouden tip, ik had vanmorgen notabene op nieuwjaarsochtend het zelfde probleem.
  Een goede start van het nieuwejaar.

  Maar dankzij jou bevindingen heb je mij een hoop elende bespaart.

  Dus heel erg bedankt voor de info.

  Hartelijke groet en all the best voor 2016.

  Mike van der Toorn.

 3. Leuk om te horen. Graag gedaan!

 4. Arne tanis

  24/06/2016 at 09:16

  Bedankt voor de tip. Ik had vamorgen hetzelfde euvel. Veertje eruit gefrummeld en klaar. Scheelt weer een hoop ellende en centjes.

  Groet arne tanis

 5. Geweldig, je hebt me uit de brand geholpen!
  Voor mijn Siemens scharnier leek je verhaal aanvankelijk niet helemaal op te gaan, Ik kreeg het veertje eerst niet in positie om ‘m eruit te halen. Zat er nog ergens ‘n stukje plastic in de weg. Uiteindelijk toch gelukt.
  Ding teruggeplaatst en m’n deur sluit weer en zo te zien goed genoeg.
  Ik ga geen nieuw scharnier bestellen.

 6. Geweldige tip! Koelkast deur ging niet goed dicht en na het lezen van dit artikel de veer uit het scharnier gehaald en deur sluit weer perfect! Dank je wel!

 7. Ook hier wilde de deur niet sluiten. Plastic bevestiging inclusief veer verwijdert. Sluit weer als de beste.

 8. Mijn koelkast ging ook ineens niet meer dicht. moest hem met een kratje bier dichthouden
  Dank jouw bericht heb ik met een saté pen ergens in een gaatje gepikt.
  Tot mijn stomme verbazing was het probleem opgelost,
  Hartelijk dank voor je uitgebreid bericht.
  Hans Alphen aan den rijn

 9. Same here. Bosch koelkast, plastic gebroken. Veer kwam er moeilijk uit maar sluit weer perfect nu. Bedankt!

 10. dus de gehele veer eruit halen, verwijderen.
  deze is dan niet meer nodig en de deur sluit dan gewoon nog goed?

 11. Yep! Naar mijn ervaring sluit de deur dan gewoon weer. Ik merk eerlijk gezegd weinig verschil.

 12. Hi Rolandow,

  Hartstikke bedank voor de tip. Een tijdje geleden ging de deur van onze vriezer niet meer helemaal open. Na een keer kraken ging de deur weer open, maar bleef niet meer dicht.

  Dan kwam ik jouw tip tegen en ging meteen aan de slag en voila: Hij doet het weer.

  Nog een tip voor iedereen die dat probleem bij zijn vriezer heeft. Als je de sjarnieren van je vriezer hebt afgehaald, dan hief he de vriezer niet uit te zetten, maar kun je de deur van de vriezer gewoon tegen de vriezer “plakken”. De rubber van de isolatie zorgt ervoor dat hij blijft hangen. Nog een stoel tegen aan en hij blijft tijdens de reparatie van het sjarnier doorkoelen. Kun je de reparatie in alle rust doen, want die heb je voor het uithalen van de veer ook nodig ;-)

 13. Jij ook bedankt voor de tip! Het is inderdaad even een priegel klusje :-)

 14. Bedankt voor de geweldige tip!
  Mijn Siemens (inbouw) koelkast deur ging niet goed dicht, nadat ik (met moeite) de veertje en de kunststof stuk uit het scharnier had gehaald, sluit de deur weer perfect.

 15. Bedankt voor de tip! Ik moest een stukje uit het scharnier zagen om het veertje eruit te kunnen krijgen (Bauknecht koelkast) maar het is gelukt en de deur sluit weer prima. Dit scheelt me een hoop geld en ik was in een uurtje klaar. Bedankt!

 16. Diana Schwab

  09/07/2018 at 14:07

  Ontzettend bedankt voor je super tip! Heb de deur van onze vijf jaar oude onderbouw vriezer er in laten hangen, even wat prutsen met een priem (ohoh) en een haarkam met ijzeren punt en koelkast sluit weer top! “You made my day!”

  PS: Snap niet waarom ze die plastic troep er sowieso in gestopt hebben….

 17. Nou, inmiddels het andere scharnier ook (van binnen) moeten slopen.
  Sluit weer prima.
  Op naar de volgende 10 jaar!
  :-)

 18. Die plastic troep houdt denk ik de veer op z’n plaats. Ik heb de hele veer eruit gehaald. En die heeft waarschijnlijk weer als functie dat de deur net effe beter sluit. We moeten de deur nu wel goed aandrukken; iets wat de kinderen nog wel eens vergeten.

  Heel leuk om te lezen dat jullie er iets aan gehad hebben in elk geval! :-)

 19. Net aangekomen in ons vakantieappartement in de bergen, koelkast aan en even later koelkastdeur open, een plastic “kraak” en vervolgens sluit de deur niet meer, lijkt ook wat ontzet. Balen dus, zie maar een reparateur te vinden hoogzomer en garantie hebben we ook niet meer, want keuken is 9 jr geleden aangeschaft maar natuurlijk maar een fractie vd tijd gebruikt. Inmiddels geleerd dat er online heel veel te vinden is, dus type nummer opgezocht en googelen maar. Heel snel kwam ik deze blog tegen die precies verklaart wat er dus gebeurt is met onze Bauknecht koelkast. Dat gaan we dus zelf fixen! Super bedankt om dit te delen!

 20. Nou ja,

  Een paar weken terug hetzelfde probleem met onze AEG koelkast! Een hoop gekraak en een deur die niet meer goed sluit. De plastic troep uit het scharnier moeten prutsen. Dat wordt dus een nieuw scharnier dacht ik. Maar toen kwamen we terug van vakantie en was de koelkast in een ijskast veranderd. Nu weet ik het zeker, snel een nieuwe en weg met dat ding. Nu maar een Siemens

 21. En ook nu is de tip nog super! Dank dank dank voor het delen.

  Na 3 weken met een bezemsteel als een echte eukalypta de koelkastdeur dicht te houden, gevolgd door drie weken een opgevouwen kartonnetje ertussen te schuiven (wat natuurlijk steeds viel en soms ook wegraakte) nu hopelijk een blijvende oplossing voor een dichte deur: door er juist iets uit te halen:-)

  Thanx so much!

 22. Rob van Burik

  04/02/2019 at 17:42

  Dit is echt een gouden tip hoor! We hoorden opeens een luid gekraak aan de bovenkant en daarna ging onze koelkast nog maar slecht dicht. Koelkastdeur eraf gehaald, bovenscharnier daarna ook. En inderdaad, twee kapotte witte stukjes kunststof kon ik uit het scharnier peuteren. Die veer zie je dan zitten, maar wil er niet uit. Tjemig, dat is ergerlijk! Deze tip bracht de verlossing, scharnier dichtdoen en aan de achterkant kan je de veer er dan uit peuteren. De koelkastdeur sluit nu weer mooi. Nu ik weet hoe gemakkelijk je de scharnieren demonteert (ik had dit nog nooit gedaan en al zeker niet bij een inbouw koelkast) heb ik wel bij Fiyo.nl twee nieuwe Hettich scharnieren besteld voor onze Bauknecht. E 29,95. Dat was een stuk duurder geweest als ik een monteur had laten komen. Dank je voor deze tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2019 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑