Koffie met thee is minder lekker

Koelkast of vriezer sluit niet? Scharnier stuk!

Heb je ook een koelkast of vriezer deur die gekke geluidjes maakt? Ineens niet meer sluit? Of dat er ineens iets uit lijkt te vallen, maar je kunt het nergens vinden? Beetje gekraak misschien, bij het sluiten van de deur?

Watsgeburt?

Dat is me vorige week voor de tweede keer overkomen. In vier jaar tijd. Vind ik toch wel een beetje mwhoah van Bauknecht, om eerlijk te zijn. Koelkasten gaan toch gewoon 10 jaar mee? Maar ik weet nu tenminste wel wat de oorzaak is. In de scharnieren zit namelijk een stukje plastic, wat waarschijnlijk bedoeld is om de veer op z’n plek te houden. Dat plastic is het na een paar jaar alweer beu, en breekt. Gevolg: of het plastic zit in de weg, of de veer verplaatst zich in de scharnier. Hij komt dwars te liggen waardoor hij het sluiten blokkeert.

Er gaan soms een paar dagen overheen, maar uiteindelijk zit je met een koelkast die niet meer sluit. Je duwt hem dicht, maar hij springt gewoon weer een stukje open. We dachten dit bij de koelkast wel even tijdelijk op te lossen door hem dicht te tapen met ducktape, maar dit gaat ook niet altijd goed. Kom je na een dag werken thuis, blijkt de koelkast toch op een kier te staan. Bovendien zijn de lijmresten van de tape aan je koelkast ook geen pretje. Kortom: pak het maar meteen aan, want je ontkomt er toch niet aan. Houd er wel rekening mee dat dit klusje eventjes kan duren. Dus niet aan beginnen als je over een half uur op verjaardag moet.

Nieuwe kopen?

Toen ik eindelijk het type scharnier had gevonden, kwam ik er achter dat dit op diverse webshops het best verkochte artikel was. Goh, ik snap wel waarom, gezien het aantal dat ik er al versleten heb. Uiteindelijk had de koelkast onderdelen shop het goedkoopste setje voor me. Maar ja, de vriezer twee dagen open laten staan leek me ook geen optie. Bovendien: evengoed vijftig eurie’s :-(.

Repareren!

De eerste keer dat mij dit overkwam had ik de hulp van onze vrienden van Mammoet ingeschakeld. De baas kwam langs, schroefde van zoef zoef de panelen er af, en prutste toen wat met het scharnier. Hij prutste nog wat, en nog wat, en uiteindelijk deed de scharnier het weer. Zo’n klus waarvan je achteraf denkt: dat had ik misschien best zelf gekund (maar niet gedurfd). Bovendien heb ik niet van dat stoere Makita spul om zoef zoef mee te doen. Dat schroeft toch net effe minder lekker weg weet je wel.

Doordat ik aandachtig had staan afkijken, durfde ik bij de tweede keer wèl zelf te repareren. Het losschroeven van de panelen en vriezer deur ging voortvarend (gewoon op het handje, niks zoef zoef), hoewel ik wel wat dingen had los geschroefd waarvan ik achteraf dacht: zijn dat geen schroeven om iets mee af te stellen? Het was nog maar te bezien of ik de deur er ook weer recht in kreeg, maar dat was voor latere zorg.

Het geheim van het veertje

Uiteindelijk kwam ik, net als mijn voorganger, ook toe aan het prutsen met de scharnier. Al het plastic van binnen heb ik met een schroeven draaier zoveel mogelijk kapot geramd, zodat ik de scherven kon verwijderen. Maar het overgebleven veertje, die kreeg ik er met geen mogelijkheid uit. Met tangetjes en schroevendraaiertjes heb ik van alles geprobeerd om hem eruit te wippen. Na anderhalf uur prutsen stond ik op het punt om op te geven. Nog éénmaal klapte ik de scharnier dicht om het mechanisme minutieus te bestuderen. En ineens heb je het: als de scharnier dicht zit (dus alsof de deur gesloten zou zijn) ontstaat er ergens aan de achterkant een gaatje, en als de veer dan goed ligt, kun je hem daar precies doorheen halen.

Moet je ook maar weten.

Dus behulpzaam als ik ben: alsjeblieft. Nu weet jij het ook.

48 Comments

 1. vaatwasser reparatie

  Ja, dat heb je eenmaal zodra het ouder wordt. Machines en apparaten, zoals een koelkast of een vaatwasser gaan niet eeuwig mee. Ineens moet je die gaan repareren of vervangen.
  Een vaatwasser reparatie of een koelkast reparatie wordt met de tijd noodzakelijk.

 2. Mike

  Thanks Rolandow,

  Voor de gouden tip, ik had vanmorgen notabene op nieuwjaarsochtend het zelfde probleem.
  Een goede start van het nieuwejaar.

  Maar dankzij jou bevindingen heb je mij een hoop elende bespaart.

  Dus heel erg bedankt voor de info.

  Hartelijke groet en all the best voor 2016.

  Mike van der Toorn.

 3. Rolandow

  Leuk om te horen. Graag gedaan!

 4. Arne tanis

  Bedankt voor de tip. Ik had vamorgen hetzelfde euvel. Veertje eruit gefrummeld en klaar. Scheelt weer een hoop ellende en centjes.

  Groet arne tanis

 5. peter

  Geweldig, je hebt me uit de brand geholpen!
  Voor mijn Siemens scharnier leek je verhaal aanvankelijk niet helemaal op te gaan, Ik kreeg het veertje eerst niet in positie om ‘m eruit te halen. Zat er nog ergens ‘n stukje plastic in de weg. Uiteindelijk toch gelukt.
  Ding teruggeplaatst en m’n deur sluit weer en zo te zien goed genoeg.
  Ik ga geen nieuw scharnier bestellen.

 6. Harry

  Geweldige tip! Koelkast deur ging niet goed dicht en na het lezen van dit artikel de veer uit het scharnier gehaald en deur sluit weer perfect! Dank je wel!

 7. Gerrit

  Ook hier wilde de deur niet sluiten. Plastic bevestiging inclusief veer verwijdert. Sluit weer als de beste.

 8. Hans

  Mijn koelkast ging ook ineens niet meer dicht. moest hem met een kratje bier dichthouden
  Dank jouw bericht heb ik met een saté pen ergens in een gaatje gepikt.
  Tot mijn stomme verbazing was het probleem opgelost,
  Hartelijk dank voor je uitgebreid bericht.
  Hans Alphen aan den rijn

 9. Bram

  Same here. Bosch koelkast, plastic gebroken. Veer kwam er moeilijk uit maar sluit weer perfect nu. Bedankt!

 10. robert

  dus de gehele veer eruit halen, verwijderen.
  deze is dan niet meer nodig en de deur sluit dan gewoon nog goed?

 11. Rolandow

  Yep! Naar mijn ervaring sluit de deur dan gewoon weer. Ik merk eerlijk gezegd weinig verschil.

 12. Gernot

  Hi Rolandow,

  Hartstikke bedank voor de tip. Een tijdje geleden ging de deur van onze vriezer niet meer helemaal open. Na een keer kraken ging de deur weer open, maar bleef niet meer dicht.

  Dan kwam ik jouw tip tegen en ging meteen aan de slag en voila: Hij doet het weer.

  Nog een tip voor iedereen die dat probleem bij zijn vriezer heeft. Als je de sjarnieren van je vriezer hebt afgehaald, dan hief he de vriezer niet uit te zetten, maar kun je de deur van de vriezer gewoon tegen de vriezer “plakken”. De rubber van de isolatie zorgt ervoor dat hij blijft hangen. Nog een stoel tegen aan en hij blijft tijdens de reparatie van het sjarnier doorkoelen. Kun je de reparatie in alle rust doen, want die heb je voor het uithalen van de veer ook nodig ;-)

 13. Rolandow

  Jij ook bedankt voor de tip! Het is inderdaad even een priegel klusje :-)

 14. Suresh

  Bedankt voor de geweldige tip!
  Mijn Siemens (inbouw) koelkast deur ging niet goed dicht, nadat ik (met moeite) de veertje en de kunststof stuk uit het scharnier had gehaald, sluit de deur weer perfect.

 15. Bart

  Bedankt voor de tip! Ik moest een stukje uit het scharnier zagen om het veertje eruit te kunnen krijgen (Bauknecht koelkast) maar het is gelukt en de deur sluit weer prima. Dit scheelt me een hoop geld en ik was in een uurtje klaar. Bedankt!

 16. Diana Schwab

  Ontzettend bedankt voor je super tip! Heb de deur van onze vijf jaar oude onderbouw vriezer er in laten hangen, even wat prutsen met een priem (ohoh) en een haarkam met ijzeren punt en koelkast sluit weer top! “You made my day!”

  PS: Snap niet waarom ze die plastic troep er sowieso in gestopt hebben….

 17. Peter Goldstein

  Nou, inmiddels het andere scharnier ook (van binnen) moeten slopen.
  Sluit weer prima.
  Op naar de volgende 10 jaar!
  :-)

 18. Rolandow

  Die plastic troep houdt denk ik de veer op z’n plaats. Ik heb de hele veer eruit gehaald. En die heeft waarschijnlijk weer als functie dat de deur net effe beter sluit. We moeten de deur nu wel goed aandrukken; iets wat de kinderen nog wel eens vergeten.

  Heel leuk om te lezen dat jullie er iets aan gehad hebben in elk geval! :-)

 19. Jannette

  Net aangekomen in ons vakantieappartement in de bergen, koelkast aan en even later koelkastdeur open, een plastic “kraak” en vervolgens sluit de deur niet meer, lijkt ook wat ontzet. Balen dus, zie maar een reparateur te vinden hoogzomer en garantie hebben we ook niet meer, want keuken is 9 jr geleden aangeschaft maar natuurlijk maar een fractie vd tijd gebruikt. Inmiddels geleerd dat er online heel veel te vinden is, dus type nummer opgezocht en googelen maar. Heel snel kwam ik deze blog tegen die precies verklaart wat er dus gebeurt is met onze Bauknecht koelkast. Dat gaan we dus zelf fixen! Super bedankt om dit te delen!

 20. Jan

  Nou ja,

  Een paar weken terug hetzelfde probleem met onze AEG koelkast! Een hoop gekraak en een deur die niet meer goed sluit. De plastic troep uit het scharnier moeten prutsen. Dat wordt dus een nieuw scharnier dacht ik. Maar toen kwamen we terug van vakantie en was de koelkast in een ijskast veranderd. Nu weet ik het zeker, snel een nieuwe en weg met dat ding. Nu maar een Siemens

 21. Pauline

  En ook nu is de tip nog super! Dank dank dank voor het delen.

  Na 3 weken met een bezemsteel als een echte eukalypta de koelkastdeur dicht te houden, gevolgd door drie weken een opgevouwen kartonnetje ertussen te schuiven (wat natuurlijk steeds viel en soms ook wegraakte) nu hopelijk een blijvende oplossing voor een dichte deur: door er juist iets uit te halen:-)

  Thanx so much!

 22. Rob van Burik

  Dit is echt een gouden tip hoor! We hoorden opeens een luid gekraak aan de bovenkant en daarna ging onze koelkast nog maar slecht dicht. Koelkastdeur eraf gehaald, bovenscharnier daarna ook. En inderdaad, twee kapotte witte stukjes kunststof kon ik uit het scharnier peuteren. Die veer zie je dan zitten, maar wil er niet uit. Tjemig, dat is ergerlijk! Deze tip bracht de verlossing, scharnier dichtdoen en aan de achterkant kan je de veer er dan uit peuteren. De koelkastdeur sluit nu weer mooi. Nu ik weet hoe gemakkelijk je de scharnieren demonteert (ik had dit nog nooit gedaan en al zeker niet bij een inbouw koelkast) heb ik wel bij Fiyo.nl twee nieuwe Hettich scharnieren besteld voor onze Bauknecht. E 29,95. Dat was een stuk duurder geweest als ik een monteur had laten komen. Dank je voor deze tip!

 23. Jasper

  En alweer een blije klant!
  Ook hier al een tijd moeilijk sluitende deur, waar prutsen niet aan hielp. Toen een onverklaarbaar stukje plastic en niet meer sluiten. De buitenste (deur op) deur had ik er al afgekregen en kon daardoor bij de scharnier… Peuteren, pincet, tangetje en hop, daar was de boosdoener. Zonder andere resten van plastic en veer sluit ook deze koelkast weer.
  We bestellen wel nieuwe, want de scharnier piept en knarst. We kunnen nu met een goed sluitende deur wachten op de bezorger. Dank Rolandow en leve het internet!

 24. Rene

  Na 4,5 jaar nog steeds een gouden tip. Mijn AEG vriezer had al een paar keer de beruchte piepjes en de te hoge temperatuur. En inderdaad in het verleden stukjes plastic gevonden. Inderdaad de bovenscharnier sloot niet goed door de veer! Onder sluit die als een oester (pas op voor de vingers!). De veer er uit bij AEG lijkt onmogelijk, maar met het eerste stuk ‘ wurmen’ naar de voorkant scharnier (dus aan de kant ‘ langs de deur’ en met een tang de veer er uit draaien toch gelukt in een half uurtje. Dank Rolandow en alle reageerders! Foei AEG, Bauknecht, Bosch, …. Dit systeem kan toch niet!

 25. huisman

  Niet alleen bij oude koelkasten maar de nieuwe koelkasten hebben ook waardeloze scharnieren.
  Ze kunnen het gewicht van een frontpaneel niet aan en hangen helemaal door.
  Gevolg koelkast sluit niet meer goed en het water loopt er onderuit.

  Wat een ellende, deze troep zal ik niet meer aanschaffen

 26. Jeff

  Geweldig! Binnen 10 minuten snapte ik hoe de deur eraf moest en kon ik de gebroken veer eruit trekken. Opgelost!

 27. H.M. Snel-Behr

  Goedenavond,
  mijn Siemens inbouwkoelkast deur op deur montage sluit op het laatste stukje niet meer automatisch, dus ik moet na ieder gebruik de deur extra dicht drukken. Het lijkt of de scharnieren niet meer in orde zijn omdat de deur boven ook iets afwijkt.
  Ik weet niet of u in de buurt van Moordrecht ook reparaties uit kunt voeren?
  Graag hoor ik van u.
  Met vriendelijke groet

 28. Vania

  Je bent een genie!! Merci!

 29. Rick

  Ook mijn vriezer dat al het plastic afbrak en het veertje de deur niet meer deed sluiten. Dankjewel voor de tip, hij sluit weer perfect!

 30. Saskia

  Fantastische tip wat betreft het veertje! Binnen 15 seconden opgelost – sluit weer perfect, terwijl ik eigenlijk al bezig was om naar een nieuwe vriezer te zoeken.

 31. andré

  van de week ook dit probleem. Blij dat ik deze site heb gevonden en het probleem heb kunnen oplossen. Wel even prutsen maar dan heb je ook wat! Dank voor de info.

 32. Froukje Brouwer

  Super! Het veertje zit er nog in, het plastic hebben we er uit weten te wurmen met de boor, tangetjes en de stofzuiger. Helaas is het gat niet groot genoeg bij deze Siemens om ook het veertje te verwijderen. Maar hopelijk blijft ie zitten waar hij zit, en blijft de deur sluiten.

 33. Rolandow

  Bij mij ging het veertje volgens mij juist dwarsliggen omdat het plastic eruit was. Dit plastic houdt hem normaal gesproken op zijn plaats denk ik. Je zou kunnen overwegen om het veertje in positie te houden door hem vast te lijmen met een lijmpistool o.i.d. Weet niet of je daar wel bij kunt?

 34. Linda

  Top. Bedankt voor de oplossing. 10 min zweten bij 30+graden maar de deur sluit weer. Fijn zo net voor de verjaardag van dochterlief.

 35. Max

  Fantastische tip! Misschien voor veel vanzelfsprekend, maar voor mij in het begin niet. Je moet even heel je deur demonteren zodat je de scharnier los kan schroeven. Dan kan je er aan de achterkant bij en is het zo gepiept. Nogmaals dank !

 36. Gowin

  Ook mijn vriezer bleef ineens open staan , Siemens gebeld ; voor €200 zou het hersteld worden, beetje duur.
  Dus zoeken op het net tot we deze tip vonden, gelijk maar proberen.
  Deur eraf , scharnieren demonteren en proberen het plastic wat kapot was eruit halen.
  Dat ging uiteindelijk heel makkelijk door scharnier constant open en dicht te doen en te rammelen tot je tegendruk kreeg, daarna flink wat kracht erop en weer viel er een stukje plastic uit en zo doorgegaan door al het plastic eruit was.
  De veer was daarna een makkie, vriezer sluit weer ; opgelost.
  Bedankt voor deze tip

 37. Annick

  Heel erg bedankt voor deze tip! Ook onze frigo gaat weer toe! 👌

 38. Rudi

  Top! Dank voor de tip. Mijn zondag is weer helemaal goed!

 39. Joep

  6 jaar ná de 1e post zijn ook wij geholpen met deze oplossing 😉
  Dank!

 40. Koen

  En ook in 2022 blijft deze tip mensen verder helpen!
  Veer eruit gehaald, scharnier terug geplaatst en de deur sluit weer naar behoren :)

  Bedankt!

 41. Rinus

  En ja hoor. Ook ik was de gelukkige. Even googelen en prutsen om het plastic te verwijderen. Opgelost!

 42. AMF

  Ook bij mij was dit de gouden tip. Wel een uurtje geworsteld om de veer eruit te prutsen maar voila. Super bedankt.

 43. marcco

  Dank, dank dank.

  Mijn koelkastdeur sluit weer!!!

 44. mike

  Mijn AEG die door Brugman is ingebouwd heeft hier sinds gisteren ook last van.
  Denk dat mijn klusjesman hier ook wel blij mee is ipv langs keukenboeren rijden op zoek naar een vervangend scharnier.

 45. Wilfred

  Super tip, wel geduldig zoeken om te snappen waar je een opening kan vinden om de veer eruit te halen.

 46. Joep

  Mijn veertje sprong door de keuken, me hond vrat hem op en me koelkast klapte uit mekaar. Me vrouw vroeg echtscheiding aan, nu zit ik alleen op een flatje.

 47. Etienne

  Dit gebeurt eenmaal en dan heb je gelukkig internet, in mijn geval zat de opening aan de achterzijde, dan lukt het nooit om veer eruit te krijgen, aan bovenzijde 0.9 mm gat geboord in scharnier, daarna met een kleine kruiskop 1 wententing veer uit gaatje gekregen, daarna met combinatie tang met een draaiende beweging, gaat veel makkelijker veer eruit gekregen..deur gaat weet dicht en valt niet meer open.

 48. Sharelle

  Geweldige tip! Wel handig om gewoon meteen de deur eraf te halen, scheelt enorm, zo kan je de scharnier loshalen en met enige geweld het veertje er ook uithalen. De koelkast sluit nu weer perfect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑