Moraalridders van de stichting Privacy First hebben zogenaamd een overwinning behaald: als je parkeert zonder je kenteken in te voeren, mag je hiervoor geen boete krijgen.

Nu ben ik wat privacy betreft niet lid van het kamp dat vindt dat alles geoorloofd is om terrorisme en fraude tegen te gaan. Ik vind dat men niet je huis mag binnen vallen als ze een ‘redelijk vermoeden’ hebben dat je terrorist bent. Of wil worden. Dat je van de weg wordt geplukt omdat je toevallig dezelfde achternaam hebt als een (vermeend) terrorist. Dat alles wat je op internet doet wordt opgeslagen (data retentie). Kortom: burgers moeten goed beschermd worden tegen hun overheid.

Dat is namelijk waar het in feite mis gaat, naar mijn mening. Dat de belastingdienst gegevens wil opvragen van parkeergarages, om te kunnen controleren of je de bijtelling probeert te ontduiken. Waarom zou de belastingdienst dit wel mogen opvragen, maar Albert Heijn bijvoorbeeld niet om te controleren of Harry Piekema zijn boodschappen niet stiekem bij de C1000 doet deed? Of om te berekenen hoeveel procent van de lokale bevolking eigenlijk zijn boodschappen bij de Appie haalt?

Anderzijds ben ik ook niet zo naïef om te denken gegevens niet zullen worden uitgewisseld, of dit nu mag of niet. Als je mee doet in de moderne maatschappij is het bijna onmogelijk om je te verstoppen. Aan de hand van gsm zendmasten weten ze ook in no-time waar je bent. Google (Android weet je wel?) en Apple slaan die informatie ook ongetwijfeld ergens op. En wat dacht je van Facebook? Snowden heeft inmiddels wel aangetoond dat hiervan gebruik wordt gemaakt wanneer de overheid (vooral de Amerikaanse) daar zin in heeft, en het niet zo nauw neemt met de regeltjes. Parkeermeters zijn dan wel the least of your worries.

Dus deze zogenaamde overwinning van Privacy First komt meer op me over als eens even lekker tegendraads doen. Hebben we eindelijk eens een nuttige toepassing, iets wat het leven van de consument wat dragelijker maakt, en dan gaat er zo’n clown proberen punten te scoren door een rechtszaak aan te spannen. Zou hij dan ook geen google gebruiken? Geen smartphone hebben? Geen internet? Kortom: er alles aan doen om zijn privacy te waarborgen?

Want stel dat Bas Filippini succes heeft met zijn oproep. Dat iedereen zijn kenteken weigert in te voeren bij de parkeermeter, en dan bezwaar aantekent bij de boete die erop volgt (let wel: betaald heb je dus wel, je kan niet ineens gratis parkeren). Dat Cition het scannen van kentekens moet stoppen. Dan kunnen we apps als Park Mobile en Yellowbrick ook wel vergeten natuurlijk (en die zijn verdomd handig!). Kunnen we weer in de rij aansluiten voor de parkeerautomaat om te kijken hoe het ook-al-weer werkt. Àls hij werkt natuurlijk, want anders moeten we even doorlopen naar de volgende automaat, 200 meter verderop. Moet er weer personeel komen dan rondloopt om bonnetjes achter ruiten te controleren. Dus parkeertarieven omhoog. Bovendien: als Cition rondrijdt om jouw kenteken te scannen, dan weten ze óók waar je bent. En dat mag gewoon, want je staat op openbare weg. Het argument privacy gaat dus sowieso maar voor een deel op. Alleen als je parkeert zonder je kenteken in te voeren, en de scanauto komt niet langs, weet Cition niet waar je bent. Al die andere camera’s die boven de snelwegen en in de stad hangen weten het natuurlijk wel.

Als je je ècht zo druk maakt om je privacy, daag je de regering voor het gerecht, opdat zij de gegevens van Cition niet mogen gebruiken, en dat Cition de privacy garandeert. Dáár gaat het mis, niet bij het gebruiken van je kenteken om te controleren of je betaald hebt. En bewijs je ex-werkgever KPN dan ook gelijk een dienst, en zorg ervoor dat zij ook geen gegevens hoeven te delen met de regering. Die weten namelijk nog veel meer van je, dan de parkeermeters. En o ja, stop met Facebook, Bas. Als je dit artikel gelezen hebt, neem je niemand meer serieus die voor privacy vecht en tegelijkertijd op Facebook zit.

Ga desnoods de tweede kamer in.

Maar ga niet zo kinderachtig bezwaar maken tegen een boete waarvan je van te voren wist dat je hem ging krijgen. Terwijl je weet dat je hiermee helemaal niks bereikt om je privacy te waarborgen. Het enige dat je bereikt is meer overlast en kosten voor de burger.

Bedankt hoor!