Anti uitslapers

Terwijl alle andere ouders allang een aapje, koetje, vlinder of andere slaaptrainer hebben die op gezette tijden wakker wordt gebruiken wij nog altijd onze stem. Vooral om aan te geven dat ze er nog niet uit mogen overigens. We hebben onze kinderen aangeleerd dat ze niet zelf uit bed mogen, en dat doen ze ook keurig, maar vrágen kan altijd. Door de muren heen. De antwoorden gaan door de muren retour, maar op de 1 of andere manier zijn onze muren dusdanig geïsoleerd dat een nee er niet zo goed doorheen komt. Fluisteren we echter een positief antwoord op de vraag, ja kom maar, dan horen we ineens een seconde later gestommel en getrappel. Toch eens vragen aan de aannemer hoe dat zit.

Maar goed, op zich snappen de kinderen het concept wel; ze mogen er pas uit als wij vinden dat het laat genoeg is. Echter duurt de discussie vaak zo lang dat of wij, of de andere broer inmiddels wakker is. Het mag ik in het grote bed??? vragende kind langer in bed houden heeft dan verder niet zo veel nut. Het enige doel dat het nog dient is onze principes handhaven: niet voor 7:30 uit bed. Toevallig ben ik voor 7:00 niet echt een man van principes.

Lang verhaal kort: wij moesten ook maar eens iets verzinnen, zodat de anti uitslapers zèlf kunnen zien of ze er al uit mogen. Nu heb ik niet de illusie dat alle problemen dan plotsklaps voorbij zijn, maar we kunnen dan in elk geval verwijzen naar de wekker. Hopelijk pakken ze dit na een paar dagen op.

Makkelijkste weg?

Nu bestaan er natuurlijk kant en klare slaaptrainers, maar hey, je bent IT-er of je bent het niet. Dat is veel te gemakkelijk! Bovendien maken die dingen volgens mij ook herrie als ze afgaan. Gaan ze een liedje zingen of een dansje doen. Terwijl ik het helemaal niet erg zou vinden als de dag ooit komt dat ze zich verslapen en ná half acht wakker worden. Dus toen mijn broer liep te pochen dat hij Philips Hue lights voor een prikkie op de kop had getikt, viel mijn oog op Mi Yeelights. Want ik hou niet alleen van techniek; ik hou vooral van goedkope techniek. Ali Express doet goede zaken in Hauwert.

Zelf doen!

Dus ik twee van deze Yeelight jongens aangeschaft. Blijkt natuurlijk dat ik geen lamp heb hem grote fitting, maar hier blijkt Action dan weer uitkomst te bieden. Wel wat hoge lampen, maar ach, het gaat om de techniek, niet om hoe het eruit ziet. Toen eindelijk de spullen binnen waren (enige nadeel van China; het is best ver weg) en ik eindelijk de tafellamp had kon ik dus aan de slag. Nu had ik al een Xiaomi account, omdat mijn telefoon van hetzelfde merk is, dus het was eigenlijk een kwestie van appie installeren, en hoppa, de lampen werden al gevonden. Tegenwoordig hoef je hier niet eens een handleiding meer voor te lezen, je kijkt gewoon even op Youtube. Maar goed ook, want die handleiding was in het Chinees, omdat de lampen officieel nog niet buiten China geleverd worden. Eenmaal aangemeld op het wifi netwerk heb ik wel even in mijn router de ip adressen vast gezet op mac adres, zodat de lampen telkens hetzelfde IP adres krijgen.

Nu heeft de app een mogelijkheid om een tijdschema in te stellen, maar ik weet niet precies hoe dit aangestuurd wordt. Moet je telefoon dan een signaaltje naar de lamp sturen? Of gaat dat via de cloud? En trouwens; had ik al iets gezegd over IT-er? Dat bedoel ik. Gewoon koppelen aan een domotica systeem dus.

Domoticz

Een beetje IT-er heeft natuurlijk ook 1 of meerdere computers of RPI’s draaien, dus hup, Domoticz erop. Dat is sowieso wel een keer handig voor in de toekomst ook. Ook een fluitje van een cent; let vooral op dat regeltje onderaan de download pagina: Raspberry Pi/Ubuntu installation: ‘sudo curl -L install.domoticz.com | bash

Echt, een minuut later ofzo had ik Domoticz erop staan. Vervolgens deze wiki instructies gevolgd specifiek voor de Yeelights. In het kort: je moet je lamp in developer mode zetten. Vervolgens kun je een controller toevoegen in Domoticz. Zit er gewoon in, out of the box, hoef je geen extra installatie procedures voor uit te voeren. Gewoon klikken en kiezen. Daarna kun je heel makkelijk je lampjes toevoegen.

Nog wat rond klikken later heb ik er drie scenes ingezet. Eentje om hem ‘s avonds aan te zetten op de kleur blauw voor als de kinderen naar bed gaan. Eentje om hem om 7:30 op groen te zetten, ten teken dat ze eruit mogen. En eentje om hem om 9:00 ofzo uit te zetten, want dat scheelt toch weer stroom en branduren.

Kortom: super simpel, ging echt veel makkelijker dan ik had gedacht. En mochten je kinderen vertikken om te luisteren naar die lampen, dan kun je er altijd iets anders leuks mee doen. De lamp laten knipperen als de deurbel wordt ingedrukt bijvoorbeeld. Of op rood zetten als de wc bezet is. Of gewoon als inbreker bewaking beneden zetten als je op vakantie bent.

Dat zie ik je met een sleep trainer nog zo gauw effe niet doen. HA!