Eigenlijk wisten we het natuurlijk al lang; maar toch trapten we erin. Eerlijk gezegd ook een beetje omdat een collega van Mijke Wizz Air al eens had gevlogen met Wizz Air. Dus ok, uiteindelijk gingen ook wij overstag: naar Budapest. Want voor datzelfde geld zit je zo’n beetje een lang weekend in Brussel. Dus dan is dit ook wel eens een leuke afwisseling, nietwaar?

Nu weet ik dat mijn vrouw altijd erg grondig is met het uitzoeken van reisjes of campings. Alles wordt eerst 20 keer in de weegschaal gelegd en vergeleken met andere aanbiedingen voordat er een knoop wordt doorgehakt. Dus ook dit keer waren alle bekende valkuilen wel gecheckt; er zou gratis hand bagage bij zitten, en verder waren er geen adders onder het gras te vinden.

Inchecken

Vandaag probeerde ik ons digitaal in te checken. Op de luchthaven moet je extra betalen natuurlijk, maar ergens kan ik dat nog wel begrijpen, aangezien hier personeel aan te pas komt. Inmiddels had Mijke al gezien dat de ‘gratis’ handbagage ongeveer zo groot mocht zijn als een uit de kluit gewassen toilettas. Voor een klein koffertje, dat je boven je hoofd in de bagageruimte propt, moet je extra betalen natuurlijk. Dat is grote handbagage, duh. Je betaalt per koffer, heen, en terug extra. Dus dat komt op ruim 70 euro extra. Is het dus toch waar wat ze altijd zeggen over die prijsvechters. Het verbaasde me dan ook niet, maar prettig was het evengoed niet.

Maar waar ik me dan echt over kan opwinden is de daarop volgende procedure om in te checken. Die werkt, volgens mij bewust,  zo ingewikkeld mogelijk. Dat is gek, want het bestellen en betalen van de tickets was namelijk zo gepiept, en we kregen keurig een bevestiging per e-mail toegestuurd. Je zou dus denken dat dit e-mail adres bij ze bekend is.

Fout.

Met het boekingsnummer en de achternaam worden we doorgestuurd naar een subwebsite; booking.wizzair.com ofzoiets. Ze konden daar keurig onze boeking terug vinden, en wisten ook welke passagiers er mee zouden gaan. So far, so good.

Vervolgens doorloop je een aantal stappen, waar je dus aangeeft extra te willen betalen voor die koffers. Daarna moet je goed opletten dat je niet per ongeluk zelf een stoel kiest, waar je extra voor betaalt. En o ja, of je niet vergeten bent om gebruik te maken van extra services? Op de hoogte gehouden worden van de vlucht informatie per SMS, of misschien vervoer van en naar de luchthaven? Nee? Echt niet? Weet je het echt zeker? ECHT? Dan mag je bij gods gratie door naar de volgende stap. Tot je bij de laatste stap aan komt.

Okay, dan mag je nu inloggen om te betalen. En hoewel Mijke het wachtwoord keurig had opgeschreven, werkt dat wachtwoord nu in ene niet meer natuurlijk. De “wachtwoord vergeten” knop doet helemaal niets. Via de hoofdsite van Wizz Air krijgen we de melding dat er geen klant bestaat met dit e-mail adres, en via weer een andere ingang krijg ik een melding dat er misschien een e-mail onderweg is, maar die komt mooi niet aan.

Het bericht na het drukken op "verzenden". Krijgen we nou mail of niet?

Het bericht na het drukken op “verzenden”. Krijgen we nou mail of niet?

Contact?!

Dan maar klantenservice bellen, voor 90ct per minuut tot een maximum van 45 euro. Press 1 for english, zegt een meneer. Daarna nog 4 keuzes voor talen die ik niet versta. Tot slot If you are calling about group bookings, press zero. Dan ga ik toch maar voor 1, en in mijn hoofd bereid ik mijn verhaal vast in het Engels voor, en probeer ik rustig te blijven. Er is echter geen indicatie dat mijn keuze is doorgekomen, of dat er nu ergens in het verenigd koninkrijk een telefoon staat de rinkelen. Het blijft he-le-maal stil.

Nog maar eens proberen dan. Dit keer maak ik gelijk mijn keuze, nog voor de stem is uitgesproken. Weer volgt er een ijzige stilte, en weer heb ik niet de indruk dat ik iemand aan de lijn zal krijgen.

Ik troost me met de gedachte dat het misschien komt omdat het zondag is. Hoewel toerisme, en ook de vluchten, gewoon door gaan op zondag, maar dit zou in elk geval een verklaring kunnen zijn. Eentje die me in elk geval meer gerust stelt dan de gedachte dat we het reeds betaalde geld kwijt zijn.

Het zou me ook niks verbazen als het onmogelijk blijkt om vanuit huis überhaupt iemand aan de lijn te krijgen. Waardoor we straks natuurlijk noodgedwongen op het vliegveld moeten inchecken, wat weer extra kost. Dat zal de tweede adder dan wel zijn. Het inchecken van die koffers kost op het vliegveld ook meer natuurlijk. Dus zodoende worden we toch nog keurig op het laatste moment uitgeknepen.

U zult begrijpen dat onze voorpret niet meer op kan. Met een gerust hart kijken we uit naar wat ons donderdag in Eindhoven te wachten staat.

Ik hoop dat er na dit avontuur nog een enquête volgt waarin gevraagd wordt of Wizz Air zou aanbevelen bij mijn vrienden. Dan zal ik ze eens flink de waarheid vertellen.

Dat zal ze leren.

Update: Zoals dat altijd gaat als ik net mijn hele verhaal heb opgeschreven; de oplossing. Na bellen met +44 333 155 4997 kreeg ik daar wèl iemand aan de lijn. En die wist te vertellen dat een login van Wizz Tours niet hetzelfde is als Wizz Air. Dus: nieuwe login maken op Wizz Air, en dan kan je ineens wel gewoon betalen. Vreemde gang van zaken. Het blijft slecht hoe dit allemaal werkt op de website. Die melding hadden ze toch ook gewoon op het scherm kunnen geven? Hopelijk hebben we de ellende nu allemaal gehad, en worden we in het vliegtuig lekker vertroeteld met hapjes en drankjes.