Image source: http://tuonenjoutsen.deviantart.com/art/Heisenberg-402576698
 

Gisteren zagen we de laatste aflevering van Breaking Bad.

Eigenlijk heb ik een hekel aan series. Dat komt denk ik een beetje door Prison Break. Ben je een spannende serie aan het volgen, en dan blijkt aan het eind van het seizoen, dat het dus helemaal niet afgelopen is. Geen ontknoping. En dan maar weer wachten. En dan blijkt na dat seizoen er nog een seizoen te zijn. En nog een. En nog 1. Dat trek ik slecht. En het was al zo moeilijk om op die vaste avond, vaste tijdstip voor de buis te zitten. Dus dan mis je weer eens een aflevering, en dan geef ik het al snel op.

Dat laatste is een stuk makkelijker geworden nu we Netflix hebben. Hoewel onze televisie hier de grootste moeite mee heeft (bedankt hoor Philips), is Netflix an sich geniaal. Lekker kijken wanneer je zin hebt. Dus na allemaal lovende verhalen van vrienden, toch maar eens begonnen aan Breaking Bad. En ik vond het vanaf de eerste aflevering al geniaal. Ik snap nu ook waarom series zo geniaal zijn.

Bij een film moeten de makers het hele verhaal zien te verwerken in 1,5 tot 3 uur. Uitzonderingen daar gelaten. Maar bij een serie hebben ze uren en uren de tijd om het verhaal helemaal uit te werken. Bij Breaking Bad doen ze dat perfect, vind ik. In seizoen één zit er nog een vreemde twist in; een vleugje slapstick, zo lijkt het af en toe wel. Maar de vreemde relatie tussen Walt en Jesse zijn gelijk al duidelijk. Student – leraar. Jongere – volwassenen. Junkie – Geleerde. Ze hebben elkaar nodig, maar ze zijn enorm verschillend van elkaar.

Je ziet de karakters groeien, maar ook het verhaal. In het begin klungelen de twee wat aan, met wat hilarische scenes. Later neemt hun onderneming serieuze vormen aan, maar zie je ook dat het leven over een crimineel niet alleen over rozen gaat. Sterker nog, ze zijn regelmatig weer terug bij af, staan weer met lege handen, omdat er iets mis is gegaan. Hopelijk verklap ik nu niet te veel, maar ik denk het niet. Maar echt, als je het nog steeds niet gezien hebt, gaat dat zien. Waarschijnlijk waren wij de laatste twee in Nederland die het nog niet gezien hadden, want de serie was zelfs al op televisie uitgezonden kwamen we achter toen we zelfs net met seizoen 5 begonnen waren.

Maar goed, gisteren de laatste aflevering dus. Daardoor zitten we nu wel in een soort zwart gat. Ergens is het wel jammer dat het afgelopen is. Moeten we weer op zoek naar wat anders.

Misschien moet ik eens een hobby gaan zoeken.

Update: Inmiddels op facebook al behoorlijk wat suggesties gehad voor nieuwe series, waarvoor dank. Die nieuwe hobby zal dus snel gevonden zijn.