Nou mensen, wat ik nu toch weer mee maak!

In een poging mijn spell checker aan de gang de krijgen, heb ik bij de instellingen wat zitten sleutelen aan de talen. Mijn spellchecker, bijvoorbeeld in Chrome, weet me bijvoorbeeld wel te melden dat er iets fout is (door een rood lijntje onder de tekst de plaatsen), maar kan me vervolgens geen suggesties geven. Heel irritant.

Dus ik ga naar de systeem instellingen en wijzig wat instellingen voor mijn keyboard. Dacht ik. Want toen ik later mijn machine wilde afsluiten, heette dit ineens geen “shutdown” meer, maar afsluiten ofzoiets. Kennelijk had ik de systeemtaal van mijn laptop ook aangepast.

Maar nu komt het mooie. Eén van de dingen die ik enorm miste aan Windows, was de mogelijkheid om op de balk van het programma dubbel te kunnen klikken, om het scherm zodoende te maximaliseren. Als je met meerdere schermen werkt is dit geniaal, want je versleep je window naar een ander scherm, en na het loslaten klik je automatisch twee keer, en pats, hij staat fullscreen op je scherm.

Gaat dus niet op een mac. Maar okay, ik kwam erachter dat je dit via een shortcut wel kon instellen. Wat blijkt nu? Je koppelt een toetsen combinatie aan de naam van een functie. Net als Windows, heeft de Mac ook een balk waar je in “File, Edit, View” kunt komen. Wat je dus doet, is een toetsen combinatie koppelen aan de functie Window -> Zoom.

Dus wat gebeurt er als je je Mac op Nederlands zet? Welnu, een programma als Terminal is keurig vertaald, dus nu heet de functie geen Zoom meer, maar Vergroot/verklein.

Nou, dan pas je die shortcut toch gewoon even aan Roland?

Ja, maar dan moeten wel al je applicaties Nederlandse vertalingen hebben!@%!$@^. En dat heeft PhpStorm dus niet, dus daar staan de menu items doodleuk in het Engels. En je kunt -logisch- een functie maar aan 1 toets koppelen.

Bovendien zijn er ook applicaties die het maximaliseer knopje helemáál niet hebben opgenomen in hun menu, dus dan valt er ook geen shortcut aan te koppelen.

HOE KNULLIG IS DAT?!?

Bij de ene applicatie werkt je shortcut dus wel, maar bij de andere niet.

Naaahhhhh, ik vind het ZO knullig. Is dat nou dat grote Apple merk? Staat leuk in de huiskamer dus, maar als je er ècht efficient op wilt gaan werken, kun je beter een ander systeem nemen. Lekker alles van Apple kopen, op elkaar aansluiten, en alles met je muisje aanklikken (hoi RSI!), ja dan is het leuk spul ja.

Overigens werkt die spelling suggestie nog steeds niet dus. Het woord aanklikken is niet correct volgens dit ding.

Als je toch niet weet hoe het wel moet, zeg dan niks!

Als je toch niet weet hoe het wel moet, zeg dan niks!