Dolblij was ik vorig jaar, toen ik eindelijk de knoop had doorgehakt, en een blackberry ging nemen. Eindelijk een toestel zonder teveel toeters en bellen, goed doordacht, voor de wat serieuzere gebruiker. En op zich is dat nog steeds zo, sommige functies zijn ècht goed doordacht. Bijvoorbeeld dat een “c” in de meeste applicaties dezelfde betekenis heeft: compose. Dus in zowel je e-mail applicatie als twitter applicatie werkt dit hetzelfde. Sowieso, voor de meeste functies zijn shortcuts, dus dat werkt lekker snel.

Nog zoiets: twee keer op spatie drukken geeft een punt. Een klein detail, maar het typt zoveel sneller!

Maar uiteindelijk begonnen me toch wat dingen te irriteren. En wat doe je dan? Effe klagen op je weblog natuurlijk.

GooSync stopt ermee

De eerste echte irritatie kwam toen GooSync er ineens mee besloot te stoppen. De blackberry was een te kleine markt om nog te ondersteunen. Ofzo. Gevolg: van mijn google calendar kan ik de gedeelde kalenders niet meer syncen. Heel onhandig, want gedeelde agenda’s gebruiken we al jaren. Op die manier kon ik precies zien wanneer Mijke moest werken, of iets anders had gepland. Nu niet meer, en het ziet er niet naar uit dat het terug komt. Mensen moeten maar een telefoon aanschaffen die Blackberry 10 ondersteunt, want daar worden multiple calendars wel ondersteund.

Geheugen problemen

Toen ik dit las, viel ik haast van mijn stoel van verbazing. De blackberry heeft namelijk een speciaal stukje Application memory. Daar worden je applicaties dus geinstalleerd. Vreemd genoeg mag je zelf niet kiezen waar hij stukje geheugen zich bevindt.

Gevolg: na ruim een jaar gebruiken (en foto’s opslaan dus), heb ik op mijn interne media kaart 6,1 GB vrij van de 6,2 GB. Op mijn externe mediakaart (waar de foto’s op staan) heb ik 5 GB van de 7,3 GB vrij. Kortom: dat geheugen krijg je bijna niet vol, zelfs niet na een jaar intensief gebruik.

Maar mijn applicatie geheugen heeft nog 148,9 MB vrij. Dit geheugen loopt bovendien langzaam vol, waardoor applicaties in de problemen komen. Ze blijven hangen, worden traag, of de Application Monitor zegt: afsluiten die handel! Even de telefoon herstarten, en je hebt weer die 150 MB vrij (afhankelijk van hoeveel apps je hebt), maar waarom kan ik de apps niet op mijn “interne mediakaart” installeren? Die is er toch immers altijd? Wat hèb ik dan eigenlijk aan die internet media kaart? Helemaal niets dus, getuige het feit dat er pas 100 MB van in gebruik is.

Als gelezen markeren

Er zijn regelmatig problemen met berichten die ik al gelezen heb, maar die toch nog een notificatie afgeven. Mijn led lampje knippert nog, of er staat nog een sterretje bij het envelop-icoontje ten teken dat er nieuwe berichten zijn. Open ik de map, dan zijn die nieuwe berichten er helemaal niet, maar de ster blijft en/of het LED lampje blijft knipperen.

Door de ‘verzamel-inbox’ te openen -blackberry heeft een map waar al je berichtjes in worden verzameld-, stopt mijn LED meestal wel met knipperen. Niet altijd echter, soms moet ik ook de betreffende applicatie openen (bijv. twitter), om de LED indicator uit te krijgen.

Maar sinds de laatste update van Twitter is het nog mooier: het aantal ‘nieuwe’ berichten blijft oplopen. Als er nu één nieuw bericht binnenkomt, geeft de blackberry aan dat ik 20+ vermeldingen heb. De oude nieuwe berichten (volgt u het nog?) ziet hij telkens weer als nieuwe berichten.

Freeze!

Ook irritant: de telefoon staat regelmatig even vast. Hij is dan druk aan het nadenken of rekenen. Waarschijnlijk dus omdat het applicatie geheugen bijna vol zit, en hij geen ruimte meer heeft om zijn rekenkunstjes te verrichten. Hij kan niet meer swappen, althans, dat denk ik. Gevolg: je bent heel lang aan het wachten voor het toestel weer reageert. Heel irritant als je effe snel wilt whatsappen of bellen. Nouja, dat laatste valt wel mee, wie belt er nou nog tegenwoordig?

Trage browser

De browser experience valt me inmiddels ook behoorlijk tegen. Waarschijnlijk omdat internet verkeer via de servers van Blackberry loopt. Hoe dan ook, een webpagina bezoeken is meestal niet echt goed te doen. Het krappe scherm helpt ook al niet erg mee. Maar, dat wist je bij voorbaat toch al, rolandow? Ja, dat is zo, maar als we dan toch bezig zijn met klagen, kan dit er ook nog wel even bij.

Apps

Nog zo’n puntje dat ik van te voren al wist: er zijn weinig apps, of ze kosten geld. AppWorld zelf zit ook krakkemikkig in elkaar. Het is traag, en vaak ziet hij pas dat er updates zijn als ik toevallig even in AppWorld aan het kijken ben naar een nieuwe app. Zo nu en dan ga ik zelf dus maar even AppWorld in om te zien of er al updates zijn voor de apps die ik heb geïnstalleerd. Wat ik vooral mis is Llama en Waze. Een SIP client zou ook leuk zijn.

En nu?

Nu heb ik mijn zinnen gezet op een Jiayu S1. Kijk eens even naar die specs mensen! En dan lekker een sim only abbo’s erbij van Tele2 ofzo. Gaat deze jongen van 50 eurootjes in de maand naar 15 eurootjes in de maand. Tel uit je winst.

We bellen!