Koffie met thee is minder lekker

Gemaccer – deel 1

Ja, ik zet er maar vast deel 1 achter, want ik heb zo’n gevoel dat er nog wel meer van dit soort stukjes kunnen verschijnen.

Terug bij mijn oude baan (er heeft een jobhobje plaatsgevonden), zijn de Dell systemen vervangen door Mac Book’s. Mooi spul, zeker voor het oog, maar het is wel even wennen hoor! En waar kun je die frustratie beter uiten dan op je eigen verstofte digitale webstek? Bovendien heb ik zou wellicht een kleine kans dat er iemand met een gouden tip komt, die al mijn klachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

De extra command knop is natuurlijk de eerste frustratie. De ctrl+c om te kopiëren, en ctrl+v om te plakken werken op zich wel, alleen moet je nu de cmd gebruiken, die een stukje meer naar rechts geplaatst is. Voor de fanatieke keyboard gebruiker, zoals ik, is dat even wennen. En zo zijn er meer dingen: de home en end button (om naar het begin of einde van een zinnetje te springen) zijn er niet meer. Ja, ik weet dat hier nu een andere combinatie voor is, maar toch, het is even wennen/omschakelen. Maar okay, dit zal een kwestie van tijd zijn. Dus hoewel dit momenteel de grootste ergernis is, verwacht ik dat dit over een paar weken niet meer het geval zal zijn.

Maar dan: het maximaliseren van schermen. Op mijn windows systemen gebruik ik al jaren twee schermen. Wat hier heerlijk aan werkt, is dat je ergens op de bovenste balk van een window dubbel kunt klikken om hem te maximaliseren, of weer terug naar de originele grootte te krijgen. Bovendien maximaliseert hij zo groot als je scherm is, maar laat de knoppenbalk keurig staan. Al met al kon ik een scherm heel snel verplaatsen van monitor A naar B: bovenin dubbel klikken, verslepen naar het andere scherm, en gelijk weer dubbel klikken. Pats!

Bij de Mac gaat dat dus niet. Maximaliseren werkt sowieso anders: je kunt dit alleen via het groene knopje doen (voor zover ik weet), en hij maximaliseert dan niet perse naar het hele scherm. Dit is een beetje afhankelijk van de applicatie. Mijn Chrome windows proberen te maximaliseren naar de ruimte die ze nodig hebben. Dit betekent in de praktijk dat het scherm wel langer wordt, maar niet de volledige breedte benut. Het ergste is dus: je moet op het bolletje klikken, niet gewoon ergens aan de bovenkant van het scherm. Ik moet dus nauwkeurig met mijn muis navigeren, en dit kost tijd.

Een volgend nadeel van meerdere schermen op de mac, is dat de applicaties zelf geen menu balk meer hebben. Dus het bekende menuutje met File, Edit, View, etc, staat nu altijd op een vaste plek, namelijk in de balk bovenin van je hoofdscherm. Dit heeft als resultaat dat als ik mijn Skype scherm op mijn rechterscherm plaats, ik de opties op mijn linkerscherm houd. Gevolg is dus dat ik weer heen en weer moet muizen om bij die opties te komen. Heel erg onhandig en ondoordacht naar mijn mening.

Tot slot kom ik net nog tot een vreselijke ontdekking: ER IS GEEN TEXTPAD!

Ja, natuurlijk zijn er talloze andere applicaties te vinden, maar ik – wil – textpad! Wat is die applicatie toch vaak een life saver geweest! Belangrijkste reden: search and replace met regular expressions. Hierdoor kun je makkelijk patronen zoeken en vervangen. En het tweede: block select mode. En gewoon heerlijk snel, kan goed overweg met grote bestanden, en, sja, het is textpad! Hallo?!

Dus Apple boys, kom er maar in, en leg mij eens even uit hoe ik dit allemaal kan omzeilen. Dank u! :-)

Update: okay, dat search and replace met een regexp kan TextWangler dus ook. Heb alleen de block select mode nog niet gevonden :-)

1 Comment

  1. wouter

    Apple boys doen niet aan keyboard en text editing regular expression???
    alleen maar klikken en via touchscreen..

    you can operate an apple with the tip of your dick.. very handy!
    But that principly rules out all intelligent and elaborate use.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑