Koffie met thee is minder lekker

Sunneklaas (2)

Heerlijk, hoe Amelanders toch op de kast zitten als je iets over hun Sunneklaas feest vertelt. Opzich snap ik dat wel, maar erg respectvol gaan ze er in elk geval niet mee om.

Heel lang geleden liet ik het eens in het kort vallen. Ik had, voor zover ik mij kan herrineren, nog wel wat research gedaan. Het was allemaal zeer geheimzinnig, en dan wil je natuurlijk alleen maar meer weten!

Dankzij Google (denk ik) komen de Amelanders twee jaar later gewoon nog een keertje langs om boos te worden. En zo werd er gezegd dat het allemaal helemaal niet waar was, enzo. Dus ik dacht .. is dat zo?Na lang zoeken vond ik dit stukje:

“Sunneklaas

Ameland zet op 5 december de tijd terug met een heidens feest: Sunneklaas. Vrouwen en kinderen (jonger dan 18) mogen onder geen beding buiten komen, boze geesten worden met lawaai verjaagd en alle verlichting op straat is uit. Fantastisch onherkenbaar verklede mannen stropen de straten af naar jongens onder de 18 (nep-Sunneklazen); na ontmaskering worden ze naar huis geknuppeld. Na diverse bezoeken aan de vrouwen en kinderen eindigt de maskerade op middernacht. Niet-Amelanders zijn trouwens niet welkom; gelukkig bracht Radio Nederland Wereldomroep nieuws uit den vreemde. Helaas is de originele tekst op de site verdwenen, maar met veel geduld kunt u historisch materiaal terughalen als u hier klikt.”

En dat heb ik hier gevonden: http://www.lokalefestiviteiten.com/ (klik op Cultureel, en dan op Sint Nicolaas).

Dus. Hoewel ik soms een beetje mijn eigen mening doordram, of misschien wat onterrechte conclusies trek, dit keer had ik echt wel even geprobeert wat meer informatie te vergaren.

En als er dan in bronnen staat dat je in bepaalde gevallen naar huis geknuppeld kan worden, dan mag ik dat best een beetje vreemd vinden. Ik heb die regels immers niet verzonnen! Heb er slechts een mening over.

Dus, dames en heren Amelanders. Prima dat jullie een eigen traditie hebben, en ik vind het zelfs prima dat wij buitenstaanders er niet bij mogen zijn. Dat het feest niet leuk meer is, als er allemaal toerisme op af komt, snap ik ook best. Maar ga dan niet zo kinderachtig reageren, want daarmee maak je het alleen maar erger.

En zoals een eigenwijs zak stront het betaamt, laat ik het dus ook lekker staan.

104 Comments

 1. louwrens

  Zo! En nu kijken hoelang het duurt voordat er weer een verveelde amelander sunneklaas intikt in google :)

 2. Rolandow

  Precies! ;-)

  De combinatie ameland sunneklaas leverde me al een top 1 positie op, haha.

  Ik zeg, tijd voor een mooie discussie!

 3. Laura

  Nou leuk! waarom zou je zo bod doen? t is een feest voor ons.. Dus dan is het toch logisch en niet iedereen kent de regels over sunneklaas en t is een mooi feest dus hou er maar mee op zo te zeiken over ons..

 4. Selina

  Weetje JIJ kent t feest helemaal niet dus!!!
  Dat geknuppel enzo..dat valt wel mee, maar dit zijn de regels hoe t in hollum & ballum word gedaan!! K denk als er niet-amelanders naar dat feest komen, vinden wy niet zo leuk maar k denk ook dat t voor julie zelf nix aan is!!
  Nou hier heb je je Reactie!!

 5. seunke baske

  Waarom maken de mensen aan de vaste wal alles erger dan dat het is. Laat dit feest gewoon voor de eilanders. het is hun taditie daar hebben degene aan de wal niks mee nodig.

 6. wessel

  niet zo zeike over ons feest man waarom maakt iedereen er zo’n probleem van je word er strontziek van al dat gezeik, het is ONS feest en dat stink carnaval van jullie is pas saai dus niet zo zeiken
  HEUJ

 7. naggie

  je moet gewoon niet zow zeike laat onz mooi onz feest vieren:D

 8. Sunneklaaskieker

  Hier een reactie van een Amelandse!

  Ik vind het prima dat je het laat staan! Het is een leuk feest en het is jouw mening. Moet kunnen toch? Zolang je met kleine en grote sunneklaas maar niet op Ameland komt, want dan ‘knuppelen’ je weer terug naar de vaste wal!
  Succes met je research!

  Groetjes

 9. Youri Ynsentjuh

  Heey ik zou dit stuk er vliegensvlug afhalen, want zo komen er natuurlijk alleen maar toeristen op af!!!:@:@:@ En iedere gemeente heeft zo zn feest dus wtf praten we over…. Laat ons onze vieren en dan vieren jullie ook je eigen ”feest” al1 dat van ons is wel het allermooist haha!!! Dus haal het er nu maar af!!! beetje negatief doen over ons volk!:@

 10. Tess

  een reactie van n amelandse (import hehe)

  je bent wel lekker bezig, een beetje de regels van het feest voor de helft uitleggen. In Nes-Buren zijn de regels heeeeel anders en ook vriendelijker…
  daarnaast ben ik het volkomen met de andere amelanders eens: het is ons feest! wij hebben ook niet carnaval dus laat ons dit iig ff goed vieren…Over kinderachtig gesproken! De reden dat er geen ‘buitenstaanders’ bij mogen zijn is om gezeik te vermijden. Er waren af en toe wel niet-amelanders bij, werd uitgelgd hoe t werkte, luisterde niet, kregen op hun donder/klappen (tja…) en dienden klacht in….Tja, eigen schuld dikke bult…Vandaar geen buitenstaanders, die vinden het toch allemaal onzin, snappen het niet, kunnen niet Amelands dansen en verkloten ons feest!

 11. fanatikeling

  Ben je hier al eens geweest met sunterklaas?
  Ieder zijn mening, maar ik kan je nu al vast vertellen dat je hier niet welkom bent met sunterklaas en dat geld voor alle mensen die zich er wel eens even mee zullen bemoeien.
  Als je je niet aan onze regels kunt/wilt houden blijf dan weg en laat ons feestvieren.

 12. spanky

  sunneklaas is voor de Amelander en dat mot zo bluwen
  dit jaar wordt het ook weer groots

  sunneklaas 4 ever

 13. Rolandow

  Ik begin zo langzamerhand de indruk te krijgen dat Amelanders zo’n twee maanden voor Sunneklaas het hele web maar weer eens afstruinen om te zien of er nog iets over hun feest geschreven is.

  De Nederlandse jeugd daarentegen zoekt gewoon een baan ;-)

 14. amelander

  denk dat je dat een beetje fout ziet rolandow.. het is een feest waar de amelanders in deze tijd van het jaar naar toe leven omdat het al eeuwen oud is.
  En jij struint het net zo hard af om te kijken of er al gereageerd is op jou “halve verhaaltje”, beetje kinderachtig! Dus zoek zelf een fatsoenlijke baan…

 15. Tess

  totally mee eens:P (toevallig heeft de amelander jeugd ongeveer vanaf hun 12-13e een baan, puhhh) so keep on searching…
  en ja, sommige kijken idd of er niet teveel shit over ons feest te koop staat….

 16. antirolandow

  heej sukkel ga s je moeder plagen heb je eigenluk wel werk? of biste een putjeschepper

 17. sylis

  iedereen zijn eigen mening maareh t is wel gaaf! zo een eiland ritueel

 18. MK

  Helemaal niets mis met dat feest. Je moet iedereen gewoon in zijn/haar waarde laten. Is een traditioneel feest! Mijn opa vertelde hier over, en daarna mijn vader.
  Ben zelf nooit met Sunneklaas op het eiland geweest. Er zijn gewoon veel verhalen over en dat maakt het mysterieus. Ameland the best!!

 19. Robert van der meulen

  hej jo stelletje stakkers!!! beetje het amelander feest afzijke, vaste wallers hore an de wal en amelander hier!!!!

  en zoals al een paar keer eerder is vermeld is er behalfe een scheiding door een hoge dyk ok een scheiding doordag het feest aan de ene kant heel ander word gespeeld dan de andere kant….

  Ameland ruleszzz

  stelletje vieze stakkers!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. Ulla

  Ieder jaar weer hetzelfde onbegrip voor elkaar. Jammer vind ik dat. Ben zelf import Amelander en doen ook niet aan het feest mee maar vind de sfeer en toewijding van de orgine Amelanders wel heel leuk. En het levert me 2 vrije dagen op want werken ga ik dan zeker niet. Zolang ze maar begrijpen dat er ook mensen zijn die ten eerste niet zulke massafeestvierders zijn en o.a. ook daarom niets met het feest hebben. Kom zelf ook uit een traditionele feestomgeving en deed daar ook nooit meer aan mee omdat ik het wel welletjes vond. Mijn man rijdt met sunneklaas de bus zodat zijn collegas feest kunnen vieren en we zitten later gezellig thuis met licht uit en een kaarsje en een drankje en vieren ons eigen feestje.

  Leven en laten leven.

  groetjes Ulla

 21. Peter

  Je vind het wel heel boeiend allemaal he! wat er op ameland gebeurd.

  Nou zet hem op met je grote nieuws

 22. Tja

  En wie zegt dat het in nes/buren vriendelijker is? Daar zou ik maar niet van uitgaan!! Er word idd wel wat anders gespeeld.

 23. kiespijn!

  De knuppels binne uut de kast haalt!
  Als er zeehonden binne die deue kant uut zwemme dan wete wij ze te viene.. lieve vrienden van de wal!! :p

 24. Ulla

  Peter heb je het tegen mij? En wat bedoel je met je berichtje?
  gr Ulla

 25. Amelandfan

  Ik vind dat mensen elkaar in hun waarde moet laten en ik vind het erg goed dat die oude tradites nog bestaan,want oude tradites zijn verdwenen op de vaste wal.
  Ik vind het geweldig dat het nog bestaat op de waddeneilanden.
  Ik vind dat je niet de Amelanders moet aanvallen op hun gevierde feest,het is hun eigen.
  Iedere gemeente heeft zijn eigen tradities en hun cultuur en ambachten,dus ook Ameland!!!
  Dat wou ik gezegd hebben.

 26. Willem

  als ik dei tegen kom ram ik dei zo hard dat je zwemmen naar dat kl8t gat waara je weg kotm intrap dat je nooit weer terug dfurft te komen stakker!!!!!!!!!!!!!!

 27. vaste waller

  Ik denk dak volgend jaar ook maar es een kijkje ga nemen op ameland, maak me eigen pak wel. See you next year. May the fastest men win ;)

 28. een vaste waller

  hey vriend ik weet niet waar jij je info vandaan hebt maar het is wel duidelijk dat je niet goed geïnformeerd bent. ik een vaste waller maar van amelandse afkomst en vind het een top feest! als je er niks aan vind of de regels staan je niet aan, hou dan ook vooral je mond.

 29. echte Amelander

  Beetje kortzichtig allemaal. Het is een traditioneel feest van alle eilanden. 364 dagen per jaar zijn gasten welkom, mogen we 2 dagen ons eigen feestje hebben? Wij gaan toch ook niet naar Oeteldonk ed als het carnaval is? Dat is hun feest en zo hoort het ook. Ieder in zijn waarde laten en zijn eigen feesten en tradities laten houden.

 30. robo

  ralderdal

 31. Amelandertjuhh

  Zegg Rolandow..

  Waar haal je die onzin vandaan, Laat Ons Ons Feesie Vieren Wij HEbben Teminste Feessies.!! By The Way, Het Gaat In Nes En Buren HEEL Anders Dan in Hollum En Ballum Duzz Ik Zou Nie Zoow Snel Oordelen Als Ik Jou Was

  P.S Ik Ga 2007 In’t pak zulle we zien hoelang ik het vol Hou:P

 32. Anonymous

  het is VAN VOOR EN DOOR amelanders als je der niet meer woont is jammer dan.
  had je der maar moete blijven wonen.
  en als je scheenen breekt omdat je gepakt bent moet je niet met ziele pootjes aan komen.
  je bent dus gewaarschuwt!!!!!!

 33. boze ik

  het spijt me zeer maar het is ons feest dus je hoeft niet de dinge die je vanuit jouw oge ziet tekrame want het heeft geen zin. wij gaan toch niet anders spele en als je hier komt en iets doet wat tegen de regels in is dan heb je erge pech en als je gepakt wordt sterkte want niemand hier zal aardig tege je zijn. zo als je al zei vind je het eigenlijk niet zo erg maar maak het dan ook niet erger.

  geen vriendelijke groetjes boze ik

 34. Amelandgirl

  Toch grappig om te zien hoe de mensen hier op reageren, ik ben zelf een geboren Amelander.

  Ik kom van het westen van het eiland waar anders wordt gespeeld dan in het oosten.
  Jongens onder de 18 die hier worden “ontmaskerd” worden alleen maar met een stok geslagen als ze naar huis worden gebracht als ze ontdekt zijn. Ze krijgen meestal maar 3 of 4 tikken dus dat “geknuppel” is ook dikke onzin!

  Meer ga ik er niet over zeggen, omdat je zoals hierboven als tig keer beschreven, een echte Amelander moet zijn om de rest te snappen.

  Gr.

 35. Hollum

  zoek een leven

 36. amelander

  Van mij mogen ze vanalles zeggen over ameland wat ze willen, maar reageer er niet zo kinderachtig op allemaal, dan is het ook nie leuk meer voor hun, laat ze toch lekker denken wat ze willen, mensen denken wat ze willen en die kan je moeilijk wat anders laten denken! Dus zoveel schelden en tegen “vaste wallers” en zeuren is ook grote onzin, want wij “amelanders’ zitten zelf ook veel aan de wal! pindakaas wees toch vrolijk!

 37. Rolandow

  Hulde voor deze laatste amelander! :-)

 38. Anonymous

  hallo stumper kom hier maar us even op het zwaneplein en hef dan nog us zon grote waffel biste binnen 1 minuut ut dorp uutslagen !!! maar dat durfste niet zeker !!! daden maake de man niet de woorden!!!

 39. Ambla

  Hoi,

  Ik vind dat je niet mag oordelen,Sunneklaas is voor en door Amelanders en daar heb niet eilanders niks mee te maken,het is oeroud feest en blijf je als vastewaller van af.
  Heb respect voor de eilanders,dat wou ik gezegd hebben.

 40. amelander

  Is jim wel verteld dat jim hier niet moeten bemoeie. Tis en blijft voor amelanders fck google!

 41. Amelander aan de wal

  Het is een interessante tijd. Populisme is overal en deze onnodige discussie is er van doorspekt. Enerzijds staat een groep stuurlui van de vaste wal die het beste weten hoe het moet. Aan de andere kant een groep op een eiland(je) te roepen dat ze de waarheid in pacht hebben.
  Twee dingen: Enerzijds Sunneklaas is een traditie en tradities moet je in ere houden en iemand die geen kennis heeft van de traditie zou zich er in moeten verdiepen voordat er een oordeel geveld wordt. Een keer met een Amelander praten die je het meer kan toelichten dan je ontwetendheid hier aan de dag brengen.
  Anderzijds moeten de Amelanders beseffen dat Nederland een rechtstaat is en dat je niet het recht hebt om dingen te doen waartoe je het recht niet hebt. Elkaar met een stok bewerken is niets anders dan mishandeling en bij mijn weten strafbaar. Dit is op geen manier te rechtvaardigen en leidt tot de negative publiciteit die men hier zo hard en veelal onbeholpen probeert te weerleggen.

 42. Boze Ome

  Laat die “gasten” van de wal hier maar komen,en laat ze zich vooral NIET aan de regels houden,het is toch stom….niet dan?.
  Wie niet horen wil moet maar voelen.
  Ik zal mijn stok niet sparen om een import even goed na te kijken zodat hij/zij de eerst 5 maanden daar een rietje moet eten.
  Laat iedereen in zijn waarde,jullie zijn daar in het westen toch zo goed met “respect” voor elkaar niet dan?….pas dat dan ook even op ons toe.
  Jullie pakken alles al van ons af
  ( strandrijden,vissen etc etc ) en wij vragen alleen of jullie ons 2 dagen alleen willen laten en dat is schijnbaar te veel gevraagd.

  Wij bemoeien ons ook niet met carnaval of een evenement / traditie “aan de wal” wij laten iedereen WEL in zijn waarde ieder zijn feest toch?,ik denk dat jullie nog iets van ons kunnen leren denk daar maar eens over na ( als dat lukt ).

  Toch wens ik iedereen een gezellige Sûnneklaas en voor de rest van nederland een gezellige Sinterklaas.

 43. The Core Protector

  Lijkt me gaaf zon feest :p.. Kan iemand van dat eiland me ff wat duidelijker vertellen wat er zoal gebeurt zon avond :D ?.. Of het er ook hard aan toe gaat ?.. en of er echt vrouwen worden geslagen ?

 44. Ambla

  Sunneklaas was echt geweldig!!!!!!!!

 45. sunneklaas

  en wat hebben we gisteren en eergisteren genoten
  heeerlijk
  een feest waar we het hele jaar naar toe leven
  en waar wij vrouwen ook optimaal van genieten
  mijn voeten doen nog zeer van het dansen

  sunterklazen jullie waren weer geweldig
  tot volgend jaar

 46. Anonymous

  akelige klereleier biste waarschijnlijk nog dommer als de ezel van jezus op afstand een groote bek hewe kom maar us even hier en bemoei je met je eigen zaken wij komme ok niet an jimme feesten en er is nooit zegt dat jimme hier niet komme mage maar jimme motte jimme wel an de regels houwe net als ons mmar geef dien adres maar eens even dan komme we wel even zille we de eens haarfijn vertelle hoe het werkt …..en voelt als je je niet an de regels houwe

 47. Anonymous

  he domme amelander aan wal dou biste al net zon rothufter eikel rot op en kom nooit meer op ons eiland stik verdriet

 48. Anonymous

  ut waar een mooi feestje
  en voor de rest bemoei je der niet met als je niet wete wat ut is

 49. Oostemer

  Beste Rolandow, laat ik jou een keer iets zinnigs zeggen over het feest.
  Het feest wordt op beide zeiden van het eiland anders íets gevierd, evenals ook op de andere eilanden. Een groot verschil is dat men op de westkant van het eiland denkt dat men alleen traditioneel bezig is en dat wij op de oostkant van het eiland traditie en feest gemengd hebben. Daarbij blijft het natuurlijk wel een feest van de lokale bewoners. Echter, zij die vinden dat zij een orgineel en traditioneel feest denken te hebben en roepen dat het alleen voor amelanders is, die schreeuwen het hoogst van de daken dat het een geheimzinnig feest is waarbij niemand welkom is. Je bereikt natuurlijk het tegenovergestelde. Ik weet nog dat, jaren geleden de RVU een filmopname wilde maken van het feest. Op het oosteinde waren deze lieden niet welkom maar in het westen wilden ze maar wat graag op de film.
  Als je het feest toch nog eens van naderbij wilt bekijken dan kan dat bij ons in één van de huisjes of bij de horecagelegenheden die open zijn. Maar ook bij ons spel zijn er regels en daar zul je je zeker aan moeten houden. Verdiep je daar dus eerst in en kijk dan of je er nog wel zin in hebt. En luister niet meer naar die westermerse stoerdoenerij.

 50. Rolandow

  @Oostemer: Je hebt helaas geen e-mail adres achtergelaten, dus ik kan niet anders reageren dan zo.

  Bedankt de eerste nuttige en normale reaktie dit ik de afgelopen 3 of 4 jaar heb mogen ontvangen. De hoop om hier normaal met een Amelander over te kunnen discusseren had ik allang opgegeven. Sterker nog, voor een klein moment had ik zelfs de hoop opgegeven of er uberhaupt nog Amelanders zouden bestaan die normaal kunnen reageren.

  Mijn vertrouwen is wat dat betreft weer aardig hersteld. Ik begrijp dat het een feest is voor lokale bewoners, en dat ze dit zo graag willen houden. Zelf wil ik ook niets liever, ik was alleen nieuwsgierig naar de mythe en het feest er omheen. Daar probeerde ik me vervolgens in te verdiepen, maar ik stuit alleen maar op verzet.

  Dat ze hiermee inderdaad slechts het tegenovergestelde bereiken van wat ze willen, hebben deze mensen zelf kennelijk niet door.

 51. Buremer (oosten)

  Beste mensen,

  Ik wil graag wat toevoegen aan het vorige verhaal (van de zogenaamde oostemer). Er is inderdaad redelijk veel verschil tussen oost en west. Daarbij moet gezegd worden dat er tussen ballum en hollum (allebei westelijk deel) ook nog verschil is.
  In Buren, Nes en Ballum wordt gedanst in de ‘huisjes’ In hollum niet of minder (kan een hollumer misschien nog eens toelichten).
  Voorop staat (voor alle eilanders) het is een feest van en door de Amelanders. Als je als toerist dan toch besluit te komen, ga je vooral niet bemoeien met het feest, dan zou je wel eens ‘aangepakt’ kunnen worden. Het knuppelen is wel enigszins aan de orde, maar vergelijk het maar met een bij, zolang je hem met rust laat steekt hij je ook niet.

  Kortom het is niet een feest waarop de Amelanders de kans grijpen om eens lekker met elkaar op de vuist te gaan. Nee!! integendeel.

  Dus Rolandow, vertrouw niet te veel op informatie die op het net beschikbaar is over het feest. Ik denk dat de Amelanders bewust weinig bekend maken, omdat ze deze 2 dagen van 365 eens geen toeristen willen, de resterende 363 dagen zijn ze meer dan welkom.

  Ik hoop dat ik hiermee duidelijk heb gemaakt, dat de Amelanders wel normaal kunnen reageren, maar dat je een heel gevoelig onderwerp gespreksonderwerp hebt gekozen.

  mvg,

  Een Buremer

 52. een westemer

  Ik wil eerst even reageren op het verhaal van de RVU,die hebben de westkant verlaten met een kapotte camera…….zo waren de Hollummers er mee eens !
  Over het dansen kan ik kort zijn…er wordt WEL gedanst alleen wat later dan bij jullie,eerst is het “straatspel” en om een uur of 11 wordt er net als overal gedanst.
  Verder wil ik zeggen dat iedereen op het eiland ( Hollum,Ballum,Nes en Buren ) zijn “eigen” feest/spel kent en als iedereen zich daar in kan vinden vraag ik mij af waarom er onderling zo’n discussie is over waar het het beste / mooiste wordt gespeeld.
  Ook wil wil ik vragen waarom de mensen aan de “wal” zoveel willen weten over het feest wat hier gespeeld wordt ?
  Bij het suikerfeest , rammadan en al die andere buitenlandse feesten die in nederland worden gevierd hoor je niemand over en ons feest wel………dat is toch raar of niet ?

  Ik hoop dat iedereen een mooie sûnneklaas heeft gehad ( ook de oostemers ).

 53. Rolandow

  @Westemer: Wederom lastig reageren, als je niet eens je e-mail adres durft achter te laten.

  De discussie die jullie onderling willen voeren over waar het feest nu het leukst of het mooist is, laat ik aan mij voorbij gaan. Hier kan ik immers niet over oordelen.

  De reden waarom wij mensen aan de wal zo graag willen weten wat er aan de hand is, komt doordat de Amelanders de mensen aan de wal verzoeken om tijdens die dagen niet te komen. Dat is een beetje vreemd. Ameland hoort gewoon bij Nederland, en het is dus vreemd als je dus niet gewenst bent in je eigen land.

  Het lijkt me niet dat je het suikerfeest en rammadan serieus kunt vergelijken met Sunneklaas. Maar als mijn buren Rammadan willen vieren, mag ik tenminste gewoon mijn eigen woning binnen gaan.

  De Amelanders maken er zèlf een geheimzinnig gedoe van, en als daar dan wat van gezegd wordt, dan springen ze op de hoogste kast die ze vinden kunnen. Dat is niet mijn probleem, maar dat van jullie.

  Ik wens de Amelanders bij deze ook veel plezier bij de Sunneklasen die nog komen gaan, en ik hoop dat ze zelf inzien wat voor belachelijke reactie’s hun eilandgenoten hier achterlaten. Geen beste reclame voor het eiland in elk geval.

 54. Buremer

  Beste rolandow,

  Dat geheimzinnige gedoe, is nu juist om reacties zoals die van jou (die overigens best begrijpelijk zijn) te voorkomen. Ik heb je geprobeert een tipje van de sluier op te lichtten. Maar als me dit gelukt was, was ik waarschijnlijk de eerste die een ‘niet’ amelander duidelijk kan maken wat voor feest het is en waarom ‘toeristen’ deze twee dagen niet welkom zijn. Als je echt wilt weten hoe het is zul je dus moeten komen kijken, je wordt echt niet tegengehouden bij de boot of in elkaar geknuppeld. Maar verwacht geen sympathie van de eilanders.

  Het is en blijft een stukje eigen cultuur dat op alle waddeneilanden aanwezig is, overal weer anders, maar met iedergeval één overeenkomst, het is een feest voor de eilanders. Als je dat kunt respecteren, heb ik er geen moeite mee als er toevallig eens een buitenstaander komt kijken hoe het is. Het wordt anders als er steeds meer mensen op af komen, het is geen oerol. En dat is de angst van de eilanders, dat het uiteindelijk een soort van theaterdagen worden.

  De strijd tussen de eilanders zelf is weer een apart verhaal, overigens ook cultuur. Er bestaat al heel lang een Oost en West idee op het eiland.

  Mvg.

 55. Rolandow

  Beste Buremer,

  Het geheimzinnige gedoe werkt naar mijn mening alleen maar averrechts. Ik wil best een feest respecteren, en het met rust laten doe ik sowieso wel, alleen wil ik hier graag een onderbouwde reden voor zien.

  Een beetje kansloos lopen schelden dat ik het eiland afgemept zou worden, beschouw ik niet echt als een zinnige reaktie of onderbouwing.

  Ik ben dan ook zeer positief verrast dat ik eindelijk, na 3 jaar, eens een normale reaktie mag ontvangen.

  Waarvoor dank.

 56. sjon bakker

  (vooral) amelanders en niet-amelanders, reageer hier gewoon niet op…

 57. AmelanderBUREN.-

  Gister & Eergisteren was het FEEST! =D
  Allemaal prachtige pakken, mijn complimenten.
  Tuintjesluipen was dan ook GREAT!

  x.

 58. hollumb

  en idd, er is weer een amelander die dit stukje heeft gevonden. nog maar even en dan begint het pakmaken weer, dus zullen de reacties ook wel toenemen. hier alvast de eerste. wat wil je nou zo graag weten over Sûnneklaas eigenlijk?

 59. B.B hollumer!

  De reden dat we so geheimsinnig doene, is dat so min mogelijk minsen het wete motte. At veul minsen ut wete, sil ut afskaft wodde omdat we dan gedonder krije met kiendes of vrouwenmishandeling. So binne ur al meer tradities oaskaft. Deerom wille we niet dat te veul minsen ut wete.

  Veeder klopt ut wel dat minsen die ur niks met te maken hewwe en sich niet an de regels houwe, slagen wodde met een dikke stok.

  Ur komme elk jaar meer gasten op straat die gien respect hewwe voor de sûnneklazen. Die gane niet an de kant at ze ur an komme of die kieke recht in hun ogen. Sommige gane gewoon met de kienderwagen midden op straat staan at ut ien uut stuurt wot. Dut is niet goed want de wagen kin uut fanatiekigheid meskien ok wel een tik krije. EN ut wief of jongen die ur uut stuurt wot, het gien plak om hard weg te lopen.

  Deerom de vriendeleke vraag, blief asjeblieft weg op 4 en 5 december.. op 6 december sille we de gasten weer vriendelek en meskien een bitje moe, ontvange!

  groetjes

 60. Rolandow

  @hollumb Het is mij inmiddels volledig duidelijk, dus ik hoef er verder niets meer over te weten. Prettige Sunneklaas!

  @B.B hollumer: Dank u voor de heldere uitleg, zonder gescheld :-)

 61. Nes!

  Serieus, ik schaam me op dit moment diep voor mijn medevolk van Ameland, dat jullie hier zo op reageren. Eer aan jezelf laten en die vent maar lekker laten dromen over Sunneklaas niet?

 62. wouter

  ik ben een amelander en het sunneklaas feest is anders prachtig jullie moesten een keer komen kijken!. ik nodig jullie allemaal een keer te komen kijke

 63. visser

  jimme motte allemaal jimme koppe houwe over ons sunneklaas begrepen jim motte ramadamgaan vieren!

 64. buren

  en we hebben er weer zin in hoor!!!

  ieder dorp heeft toch zijn eigen feest

  en wij op ameland hebben ook ons eigen feest
  gewoon door en voor amelanders
  op kleine en grote sunterklaas

  na sunterklaas weer volop tijd voor de badgasten

 65. ROBO

  sunTerklaas???

  nouja in hollum is het gewoon sunneklaas, maar in buren het het ook een wat andere betekenis en inhoud he haha misschien daarom een andere naam,

  oei heel buren over me heen, maar ik bin er s weest dus ik weet t…

  leuk discussie punt misschien :P:P

 66. ballumer

  Jongens weer gaat dut nou over?laat die vastewallers maar commentaar geve…Wij hewe een prachteg mooi traditioneel feest,hewe zij niks met te maken.

 67. amelandse nessemer

  Ik ben 13 jaar en maak al mn hele leven dit feest mee en ik vind het geweldig… Wat jullie vastewallers er van vinden dat maakt mij allemaal niet uit maar voor ons amelanders is het gewoon het feest van het jaar.

  groetjes

 68. Jeej

  Het is bijna weer zo ver!!! :) word weer feest

 69. buren

  en ook dit jaar was het weer geweldig
  met de complimenten aan de sunneklazen die weer prachtige pakken in elkaar hebben gezet
  en ons weer bijzonder vaak ten dans vroegen…
  ja ja de voetjes nu maar weer te ruste

  en tot volgend jaar maar weer

 70. dat zoek je maar uit

  zoek je soms ruzie met all amelanders elk jaar?
  bemoei je gwn niet met onze zaken en kap met zoeken naar info over sunneklaas en kom vooral niet op die dagen op ameland

 71. lol

  in nes wordt geen sunneklaas gevierd maar carnaval

 72. rolandow hater

  jou lijfspreuk sunneklaas is voor allemaal klopt
  van geen kant sunneklaas is namelijk alleen voor de amelanders.

  ps: en als ik je op de sunneklaas dagen tegen kom zou ik maar hard rennen want ik laat geen spaan van je heel

 73. Volbloed Amelandse

  Rolandow,

  De reden dat er weinig publiciteit over dit feest is blootgesteld is omdat het een besloten feest is en een Amelands-eigen ding is. Als er teveel toerisme naartoe zou komen zou het oorspronkelijke gevoel weg zijn en dan zou de traditie niet kunnen worden voortgezet. Het is een heidens feest en het is agressief zo gaat het al eeuwen.
  De regels zijn richtlijnen die voortkomen uit de oude oorspronkelijke tradities om elk jaar al het slechte te verjagen van het eiland. Het is niet een leuk feest als je het niet kent, het is niet een leuke ervaring voor iemand die voor de grap eens komt kijken met een camera. Het moet besloten blijven en misschien “geheim” als het zo over komt.

  En ja je krijgt een Amelander gelijk op de kast, dit omdat het een heilig en belangrijk feest is voor de algemene Amelander. Toch verzoek ik vriendelijk het blog te sluiten of weg te halen omdat het toerisme aantrekt wat nadelig werkt op het Oeroud Traditioneel Amelands Sûndeklaasfeest.

  M.v.g

  Een volbloed Amelandse

 74. Amelandse

  Woon mijn hele leven al op Ameland en dit is en hopelijk blijft het het mooiste feest van het jaar.
  Laten we dan ook met zijn allen hier vooral niet meer op reageren en komende tijd gaan concentreren en vooral feesten in de voorpret voor dit feest.
  1 ding wil ik nog wel even kwijt: er zijn regels aan het feest gebonden, iedereen die zich er niet aan houdt weet dat er wat kan gebeuren. Maar dat er echt geweld en alles gebruikt wordt valt volgensmij allemaal wel wat mee. En als dat wel gebeurt zal je het er wel naar gemaakt hebben. zeker weet ik wel dat het hier in Nes wel iets anders is dan in Hollum. Hollum heeft inderdaad nog meer van het echte feest. En als die mensen van het vaste land zo graag willen komen kijken moeten ze vooral naar Hollum gaan want daar zien ze het echte traditionele feest.

 75. Nessemer.

  Dit slaat echt nergens op allemaal.
  Het gaat al die lui niks aan! ;)

  Bemoei ergens anders mee ofzo.

 76. ritskemoi

  Achjuh, leven en laten leven ;D

 77. Wouter van Tuinen

  beste mensen ik woon mijn hele leven al op ameland in Ballum.
  ik vind het feest werkelijk verschrikkelijk, ik ben al een paar keer in elkaar geslagen en heb zelfs een keer mijn neus gebroken! wat een k*t feest en ik hoop dat het snel stopt! voor alle amelanders die dit lezen, sodemieter op met dit kolere feest!!!!

 78. amelandd !

  @ Rolandow ga niet sneu doen.

 79. vastelander

  ja de ene zegt ga kijke en de ander zegt doe vooral nie.
  ikke vindd het eng klinken en ga ook zeker nie kijken nie.
  mense die boos worde omdat ‘vastelanders’ iets te zegge hebbe
  laat ons lekker ga maar lekker wijfe slaan op die feestje van jou
  ik hoef da niet!
  kwordt echt beetje bang hier.
  sommige reacties klinke leeuk enzo, maar andere verpeste het weer zegge dat je klappe krijg als toeriste kome.
  doe normaal. gedraag je gewoon.
  ik weet nieks over jullie pragtig moie traditionele feesie, en da wil ik ook zeker nie.
  denk wel da veel inteelt is ineens.
  IK GA NEVER NOOIT MEER BACK NAAR AMELAND HE.
  deze gaa boze reacties op leveren maar mensen:
  feest gewoon maar door wij kunne niks verandere hier
  dit is mijn mening respecteer dat.

  met vriendelijke groete.

 80. dolle Silke odie dol is op iederien die dut leest en het een stom feest vient

  Je moet dit niet op internet zetten want dan weet iedereen het het is gwn een Amelander feest niet voor vaste wallers als zij het weten dan gaan ze ook ernaartoe maar in nes en buren gaat het anders met veel en veel minder geweld maar je moet kappe met die stomme reacties ik bin dol het slaat nergens dut feest is top PUNT!!!

 81. Iederien laat geef commentaar amelanders weten wel beter

  ROBO je kan niet normaal doen je hebt niet eens in buren en in nes meegemaakt daar is tenminste spanning!!!in buren is het leuk en in nes ook misschien in hollum ook maar wij weten dat niet dus geef niet een mening waar je NIKS over weet!!!

 82. ameland de beste

  vind je het raar het is een feest van de amelanders en niet voor vaste wallers dus suc6 groetjes de aMELANDERS!

 83. buremer

  bemoei je niet met ons feest!! echt sneu

 84. buremer

  bemoei je niet met ons feest!! echt sneu!

 85. ameland de beste

  Je bent echt een ziek mens hoi doei

 86. nesmer

  wij weten wel hoe het feest gaat en jullie vastewallers hoeven dat niet te weten! sneu!

 87. . ameland :)

  zak stront

 88. buremer

  echt dit gaat mensen van de wal niet AAN!!

 89. Amelander

  Mensen, gewoon niet reageren op zo iets zieligs! :D

 90. Tony

  Leuk! Ik heb al 5 bussen vol Brabanders geregeld die volgend jaar mee gaan doen en hun eigen knuppels mee gaan nemen. Papieren, natuurlijk. Want carnaval of sunneklaas, het is praktisch hetzelfde. Tot volgend jaar lieve Amelanders!

 91. L

  Carnaval is toch iets heel anders..

 92. Eilander

  Jeetje ik kom uit het westen woon hier nu paar jaar en het is en blijf een geweldig feest,zint je het niet blijf lekker van eiland weg.
  ik voel er erg goed bij, bij dit feest kijk ik ieder jaar naar uit.
  en inderdaad andere feesten van de buitenlanders maken we ook geen probleem van dus doet hier ook niet
  zooooooooo we kunnen beginnen de gordijnen zijn haast allemaal al dicht en dan feesten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ook voor de vrouwen!!!!!!!!!!!

 93. Kadaver

  Ik snap de Amelanders wel, als hier een straat feest wordt gegeven wil je mensen uit de straat erbij hebben en niet iedereen van daar buiten. ook al wordt het dan in een openbaar stukje Nederland gehouden heb je van iedereen die van buiten af komt het gevoel van “Rot op, dit is niet voor jou bedoelt”.
  Dus ik zeg: Amelanders veel plezier met jullie eigen feest de komende jaren en in hoop voor jullie dat je het met elkaar kunnen vieren en mensen van buiten af jullie die dagen met rust laten.

 94. Rolandow

  @Kadaver: Ik snap de Amelanders ook wel, alleen schijnen zij zelfs dát niet helemaal te begrijpen. Het is tekenend en hilarisch hoe ze hier keer op keer terug komen om een potje te schelden.

  Tuurlijk hebben ze recht op hun eigen feest, en het mysterie maakt het natuurlijk ook zo spannend.

  Waar ik destijds over viel was de tekst dat andere mensen het eiland afgeknuppeld zouden worden. Je zal er maar -in alle onschuld- rondlopen als toerist. Dát standpunt vond ik dus wat vreemd.

  Als jij op de uitnodiging voor jouw straatfeest neerzet dat iedereen die niet in de straat woont eruit wordt geslagen, denk ik niet dat je op veel begrip en respect kunt rekenen.

  Dat is volgens mij ook precies waar dit -inmiddels vreselijk gedateerde- artikel over gaat.

 95. Kadaver

  het is toch mooi dat mensen (waaronder ik ook) nog na 6 jaar erop reageren.

 96. Rolandow

  Absoluut! Bovendien kom ik daardoor op nummer 1 op google.nl als je Sunneklaas intypt. Dus bedankt allen ;-)

 97. Eddard Stark

  Brace yourselves, angry Sunneklaas reactions are coming

 98. neja

  uit leggen hoeft niet .begrijpen kan een niet eilander het niet
  maar het is niet zo dat er geknuppeld word hoor
  het is een heel oud Germaans feest
  en het is eigenlijk heel vrouw en kind vriendelijk
  namelijk de mannen beschermen eigenlijk de vrouwen voor het boze geesten
  en verder is het een leuk feest
  maar als niet eilander ken je het gevoel niet .dat maakt het dat je het misschien niet leuk vind en verder de winkels zijn ook veel dicht en de eet gelegenheden ook .geloof mij ga er heen met kerst en oud en nieuw is het er ook heel leuk

 99. Leeuwarder

  Ik heb het als buitenstaander ,dus als niet Amelander, diverse jaren meegemaakt in Hollum . Het is het mooiste en traditionelste feest wat ik heb meegemaakt , de voorpret ,het pakmaken,de afspraken om iemand mee in pak te nemen die “niet mag” en dan de hele avond beschermen , in een woord een prachtig feest , voor en door amelanders , een traditie die moet worden voort gezet , en niet toegangelijk voor buitenstanders . ze zouden de boten gewoon niet moeten laten varen . Amelanders zijn de stuchtste mensen die ik heb meegemaakt , maar ook de eerlijkste , en leukste mensen. ,mensen die nog voor mekaar opkomen , met vele tradities .
  laat deze mensen hun feest in ere houden , en blijf lekker 3 dagen aan de wal ,op 4 t/m 6 december .
  daarna zullen ze de badgasten weer welkom heten , alleen met een beetje “pien in ut haar” Ha ha
  groet uit Leeuwarden

 100. Amelandgirl

  Beste Rolandow,

  Graag verzoek ik je, namens alle Amelanders, om dit artikel van internet te verwijderen. De Amelanders laten in veel van de genoemde reacties weten dat ze niet willen dat er over dit feest wordt gecommuniceerd. Respecteer dit en verwijder dit artikel.

 101. hollum-18+

  tsja, wanneer je even op internet aan de strûn gaane dan kom je veul te veul dingen teugen weer wij Amelanders lang bang voor binne weest. maar je houwe t niet teugen, vooral niet met de social media van deze tijd in het uutbundig gebruuk ervan (wat sunneklaas betreft).

  we motte de eer an ons zelf houwe in deuze traditie voortzetten. andes wete onze kienes later niet iens weer we t over hewe as we t over dut mooie feest hewe.

  het is onbegonnen werk om alle minsen die op internet iets over dut feest skriewe te vragen of ze t eraf hale wille, wel is het belangriek dat wij, Amelanders, dut feest voor ons zelf houwe.

  sunneklaas een feest voor in door Amelanders!

 102. HH

  WAT EEN BOERENFEEST, STEL KLAPLOPERS

 103. Wouter

  Ik ben benieuwd of er weer nieuwe reacties komen n.a.v. ‘Sunny Side Up’. Ik ben het net gaan googelen om erachter te komen of dat rare feest inderdaad bestond, en ik zal niet de enige zijn.
  Op Wikipedia heeft zich nog niemand eraan gewaagd…

 104. Iemand

  De Sonny side up gaat over sunderum. Dat vieren ze op Terschelling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑