Nu ik zelf weer op zoek moet naar een auto, kreeg ik ineens een paar geniale ideeën voor marktplaats. Aangezien ik zelf nooit wat doe met mijn geniale ideeën (eigenlijk had ik Marktplaats al veel eerder bedacht), kan ik ze net zo goed gratis weggeven.

Wie denk je niet dat je bent?

Ja, dat zou ik zelf denken als ik meneer Marktplaats was, en hier terecht zou komen. Nou, ik betrad de digitale snelweg (toen nog een hobbelig landweggetje) al zo’n 20 jaar geleden. E-mail was nog geen gemeengoed, laat staan de rest van internet zoals WWW. Ik was wel al internationaal aan het ‘pennen’ op Fidonet, naar mijn idee de voorloper van e-mail, met een 2400 baud modem. Heel wat telefoonrekeningen en modems later, waren we 1 van de eersten in de wijk (of stad?) met kabel internet. Man wat was ik blij.

Nu, zo’n 20 jaar later dus, heb ik van die internet hype zo’n beetje mijn beroep gemaakt. Ik maak ook web applicaties, alleen voor een wat minder groot publiek. Ik weet dus wel een klein beetje hoe het werkt. Denk ik.

En eigenlijk ben ik dus stik jaloers op marktplaats. Had ik het maar gemaakt!

Okee, dan nu de gouden tips, haha. Misschien had meneer Marktplaats dit zelf ook al bedacht natuurlijk, maar toch. De lezer moet wel een beetje door mijn bril kijken: ik was dus op zoek naar een auto.

Sorteren

Ik weet niet zeker of dit in de oude versie kon, maar waarom kan ik alleen op prijs, datum en locatie sorteren? Ik kan immers wel zoeken op allerlei eigenschappen van een auto (bijvoorbeeld jaartal en kilometerstand). Ik zou heel graag willen sorteren op kilometerstand.

Meer favorieten lijstjes

Je kunt advertenties “bewaren”, door dit onderaan de detail pagina te selecteren. Super handig, maar ik zou graag meerdere lijstjes kunnen aanmaken. Dan kan ik bijvoorbeeld een lijstje maken voor auto’s, een lijstje voor kledingkasten, en een lijstje voor tweede keuze auto’s. Kortom: laat mensen lekker lijstjes maken. Als dit teveel resources kost, mogen mensen misschien maximaal 3 lijstjes maken. Een premium account (kijk eens, gelijk een verdien model) zou wellicht meer lijstjes mogen maken?

Aantekeningen

Ik zou graag aantekeningen willen maken bij mijn favorieten. Waarom heb ik dit ding opgeslagen? Moest ik nog iets navragen (wanneer is de distributieriem vervangen meneertje?). Kortom, genoeg redenen om zo’n aantekeningen veld erbij te plaatsen.

Favorieten delen

Sommige aankopen doe je niet alleen, maar beslis je samen. Een auto is er daar 1 van. Ik zou mijn favorieten lijst dan ook graag delen. Dit zou een hele uitgebreide feature kunnen worden. In eerste instantie dacht ik aan een linkje die ik zou door kunnen sturen naar vriendin, en/of vrienden. Het zou dan bijvoorbeeld leuk en handig zijn als mijn vriendjes zouden kunnen stemmen op mijn lijst. Welke auto vinden zij het beste? Door middel van 5 sterren kunnen ze aangeven hoe goed te mijn favoriet vinden.

Misschien moet de lijst beveiligd kunnen worden met een pincode, zodat alleen mijn vriendjes er kunnen inloggen. Anderzijds zou je het hele stemmen misschien naar een hoger niveau kunnen tillen, en er een heel social media spektakel van kunnen maken. Laat vreemde mensen stemmen! Of, misschien als premium service, laat er een expert naar kijken, bijvoorbeeld een monteur. Laat mensen commentaar plaatsen bij mijn favorieten. Wellicht een koppeling met facebook, zodat al mijn facebook vriendjes eenvoudig kunnen stemmen en commentaar geven. En die ‘votes’ statistieken zijn wellicht weer te gebruiken? Eindeloze mogelijkheden.

Maar wat ook in dit geval nuttig zou kunnen zijn, is delen met een andere marktplaats gebruiker. Misschien is het wel handig als mijn vriendin ook auto’s op die favorieten lijst kan plaatsen, zodat je samen lekker rond kunt surfen. Zie je gelijk welke auto’s zij al heeft gemarkeerd, en waarom (zie hierboven het puntje aantekeningen). Uiteindelijk zou je zo samen een ‘shortlist’ kunnen samenstellen waarmee je er op uit trekt.

Favorieten exporteren

Die shortlist, of favorieten, zou ik dan weer willen exporteren. Naar excel, word, pdf. Zeker in excel kan het dan weer handig zijn om de eigenschappen in aparte kolommen te zetten. Zo kan ik als gebruiker eenvoudig sorteren op kilometerstand, jaartal, of afstand van de locatie van het object. Deze lijst neem je mee in de auto, zodat je de telefoonnummers en adressen bij de hand hebt op het moment dat je de objecten gaat bezichtigen.

Exporteren naar Google Maps

Een verlengde van bovenstaand punt is exporteren naar Google Maps. Toen ik hier een screenshot van wilde maken, kwam ik erachter dat ik dit ook gebruikt heb bij mijn vorige jacht op een auto. De advertenties van mijn shortlist heb ik in een kaart in Google maps gezet. Zo zie je in één oogopslag waar er meer advertenties bij elkaar in de buurt liggen. Je kunt dan de meest efficiënte route uitstippelen.

Objecten in Google Maps

Als je in Google Maps op “afdrukken” klikt, krijg je keurig het kaartje, met daaronder alle gemarkeerde adressen en de omschrijving die je erbij had gezet. Laat de gebruiker dus kiezen welke eigenschappen hij wil exporteren naar maps: adres, tel. nr, kilometerstand, bouwjaar, en natuurlijk de eerder genoemde aantekeningen. Door middel van vinkjes kan men nu zelf kiezen welke informatie ze er allemaal bij willen hebben. Wellicht is het zelfs mogelijk om een fotootje te plaatsen van het object, ik weet niet of dit kan met de Google Maps API.

Helaas zijn de routebeschrijving mogelijkheden wat beperkt van maps. Je kunt bijvoorbeeld wel extra bestemmingen toevoegen, maar je kunt dan niet een adres kiezen uit je markeringen. Zou natuurlijk helemaal tof zijn als je op deze manier effe snel een route kunt samenstellen. En die route is dan misschien weer te exporteren naar je navigatie systeem?

Wauw, daar heb je goed over nagedacht!

Echt? Okay, bedankt.

Nou, als we samen eens moeten brainstormen, laat het me dan weten. Richt ik gauw een eenmanszaak op, iets met “consultancy” ofzo, en kom ik graag veel gebakken lucht verkopen voor evenzoveel geld. Want dat gevoel krijg ik altijd een beetje bij “denktanks”.

Maar goed, eigenlijk zou een reactie van meneer Marktplaats (of dat ze het implementeren van mijn ideeën) al leuk genoeg zijn.

Hoe dan ook, ik heb het van me afgeschreven. Kan ik weer gaan stofzuigen.