Koffie met thee is minder lekker

Het nieuws gereconstrueerd

Volgens mij heb ik wat nieuws ontdekt bij het RTL nieuws.

Vorige week hadden ze een item over huiselijk  geweld. Over dat het meer voor kwam, geloof ik, en dat ook steeds meer mannen het slachtoffer zijn. Maar wat me opviel was het filmpje. Er werden wat voeten gefilmd, personen waren niet in beeld, en het leek nog het meest op zo’n reconstructie die je ook ziet bij programma’s als Opsporing verzocht.

Nu zag ik vanochtend een item over dat er meer blauw op straat komt, omdat er administratieve medewerkers onze verklaringen gaan opnemen. Ook nu zat er weer een filmpje bij. Een politie busje kwam met zwaailichten een plein opgereden, in de binnenstad. Twee agenten renden ergens naar toe, naar een jongen, zie je later. “Ik had net een nieuwe fiets!” hoor je hem nog net acteren, voor het item is afgelopen en het beeld uitsterft.

Is dit iets nieuws bij RTL? Er worden natuurlijk vaker beelden gebruikt bij items, die er eigenlijk niet helemaal bij horen. Oorspronkelijk gefilmd voor een ander doel. Beeldbanken worden afgespeurd naar een plaatje of filmpje wat overeenkomt met het onderwerp. Maar gaat RTL nu bij items gewoon de straat op om zelf filmpjes te schieten door middel van een toneelstukje dat wordt opgevoerd?

Eigenlijk wordt het RTL ontbijtnieuws steeds meer een soort jeugd journaal. Met die gezellig Jan de Hoop, die nooit vies is van een guitige opmerking na een filmpje. Die met z’n kop op een mok staat die je kunt winnen wanneer je mee doet met de “stelling van de dag”. En die stelling van de dag poll, die vind je natuurlijk terug op jongeren platform Hyves. Eigenlijk is het jeugdjournaal vaak nog van hoger niveau, heb ik het idee.

Waarom ik het dan nog kijk?

Ik kijk ook het NOS journaal, maar ik vind dat vaak nogal kort. Ik wil meer nieuws. Zit namelijk toch te ontbijten met m’n bakje cornflakes in de hand, dus kom maar op met dat nieuws. Vandaar dat ik vaak het RTL nieuws ook nog even kijk.

Behalve als Eva het NOS journaal doet natuurlijk. “Deze uitzending wordt tot 9:00 herhaald”. Yeah baby!

1 Comment

  1. Katrien

    Belachelijk als ze filmpjes gaan schieten om gewoon beeld te geven. Waar gaat de journalistiek toch naar toe? De items zouden ook eens wat interessanter mogen vind ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑