In al het nieuws omtrent de WK in Zuid-Afrika heb ik weer een mooi argument gevonden om mijn stelling te kunnen beargumenteren. Mijn stelling: ontwikkelingshulp heeft geen zin. En dan bedoel ik voornamelijk het storten van een maandelijks vaste bijdrage aan OxfamNovib of soortgelijke organisaties. Al zou ik mijn hele salaris aan ze geven, ongeacht de hoogte van dit salaris, het zal geen donder uitmaken. Als je de pech hebt geboren te worden in een derde wereld land, zul je nu eenmaal jong sterven.

Naar mijn mening zijn het namelijk de westerse bedrijven, die moeten willen dat arme landen of werelddelen rijker worden. Als ze dit niet willen, is het bij voorbaat een verloren zaak. En opzich is het vrij logisch dat ze dat niet willen, want dit betekent dat de rijke landen moeten inleveren. De weegschaal moet horizontaal komen, pas dan hebben we het allemaal even goed.

Persoonlijk denk ik dat dit overigens helemaal niet kán. Er is te weinig welvaart en geld om dit te verdelen over de hele wereld. Bovendien wil de mens het altijd beter hebben dan een ander. Je wilt een mooiere auto, een leukere jas, of een beter huis dan de ander. Dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje, ook bij de bevolking in armere landen.

De FIFA is weer een prachtig voorbeeld van een enorm machtig orgaan wat de ontwikkeling niet bepaald meewerkt. De FIFA die zich in mijn ogen schandalig gedraagt in Zuid-Afrika. Eerst plempen ze een nieuw stadion neer waar zij het willen hebben. Daar, aan het water, dat is een mooi plekkie. Doe daar maar, anders gaat het feest niet door, en organiseren we het WK wel ergens anders. Zo zal het ongeveer wel gegaan zijn. Dat er een markt stond met honderden kraampjes waar de lokale bevolking zijn boterham probeert te verdienen, ach, die moeten dan meer even verkassen. Een stadion waarvan ik op televisie iemand hoorde zeggen dat het eigenlijk veel te groot was, en de huidige stadions ook prima waren geweest. Maar nee, er moet en zal iets nieuws komen.

Daarna lees ik dat ze zelfs de wet hebben aangepast in Zuid-Afrika, om hun sponsers te kunnen beschermen. Hoewel dit natuurlijk een column betreft, maar toch, het zou me niets verbazen. Het nieuws over de Bavaria babes hebben we allemaal gezien natuurlijk.

En tot slot nog de stewards die maar een kwart krijgen uitbetaald van wat ze beloofd is. Zestien dollar (of euro misschien) per dag. Daar gaat hier in Nederland zelfs de krantenjongen niet eens voor aan de slag.

Het ergste is dat we er ongewild allemaal aan mee doen. Iedereen doet mee in de WK gekte, en heel de wereld heeft te maken met dit enorme tournooi. Alle landen die meedoen, steunen in feite de FIFA in wat ze doen. Dat de Afrikaanse bevolking nog steeds wordt uitgeknepen vergeten we voor het gemak even in deze periode. Maar eigenlijk is er weinig veranderd sinds vorige eeuw, of eeuwen zelfs.

Maar het geeft niet. Als het WK straks weer voorbij is, maken we gewoon weer wat extra’s over naar Unicef. Kunnen wij weer met een goed gevoel slapen.