Met de laatste kleine boodschappen voor het avondeten in mijn mandje, sloot ik aan in de rij waarvan ik dacht dat het de kortste was. Voor mij stond een jong stelletje. De jongen had een petje op, met een vieze blauwe broek en een even-zo-vies trainingsjasje aan. Het leek wel een schilder ofzoiets.

Nu wil ik niet meteen zeggen dat alle mensen met vieze broeken dom zijn ofzo. Ik heb zelf bijvoorbeeld ook wel eens een vieze broek aan, maar dat wil nog niet zeggen dat alle mensen met vieze broeken zichzelf kaal laten scheren en vergeetachtig zijn.

Neem nou bijvoorbeeld een dokter. Na een week hard werken is hij op een mooie lente dag in zijn tuin aan het werk. Die heeft ook heus wel een vieze broek aan, anders wordt zijn vrouw boos. Wil toch niet zeggen dat hij dom is, of wel soms? Ik bedoel, als dat waar was, dan zou dat betekenen dat mensen met vieze broeken allemaal domme kale vergeetachtige dokters zijn. En ik ben dus geen dokter, dus deze stelling klopt niet. U ziet: ik kan alles bewijzen met keiharde logica.

Het jonge stel voor me had dus afgerekend, toen de jongen met de vieze broek een blik werp op zijn fles zeven-up. Hmm, wat was die fles leeg? vond hij. Maar de dop zat wel dicht! Nou, ga maar even kijken dan voor een andere fles, zei de kassa juffrouw. Ik dacht bij mezelf: wat een domkop. Natuurlijk zit die fles niet tot de nok toe vol, dan zou hij ontploffen door het koolzuur!

Gelukkig hoefde ik niet te wachten, omdat het stel al had afgerekend, en gingen mijn spullen langs de blieper. Toen ik had afgerekend, en mijn spullen aan het inpakken was, kwam de jongen met de vieze broek terug. Wat bleek? ALLE flessen waren zo leeg als de zijne! Dat komt natuurlijk door het koolzuur!, legde hij vervolgens de kassa juffrouw uit. Anders zou de fles uit elkaar knallen, snap je wel?

Ja, natuurlijk snappen we dat, looser. Elke mafkees hier, vieze broek of niet, snapt dat een fles met prik erop niet helemaal vol zit. En ik heb werkelijk nog nooit iemand mee gemaakt die terug is gelopen, om te kijken of de andere flessen misschien voller zaten!

Heel even twijfelde ik of het aan zijn kleding lag. Maar toen bedacht ik me dat ik ook wel eens vieze broeken draag.

Alleen niet als ik boodschappen ga doen.