Koffie met thee is minder lekker

An inconvenient truth

Gisteren ging ik -min of meer tegen mijn zin in- naar de film van Al Gore. We hadden kaartjes gekregen, en eigenlijk had ik niet zo'n zin om te horen wat ik eigenlijk al wist. Hoe slecht we wel niet zijn, en dat we nu ècht wat moeten gaan ondernemen.

Maar toen meneer Gore een tijdje bezig was, werd het toch wel erg indrukwekkend moet ik toegeven. Al over een jaar of 50 zou Hoorn zomaar van de kaart geveegd kunnen zijn. Tenzij we even de dijken een metertje of 12 ophogen, want als ik het goed begrepen heb kan het zeewaten in het ergste geval 12 meter stijgen. Dan is al het ijs zo'n beetje gesmolten. Hoe kun je nou een dijk bouwen die 12 meter extra water kan tegen houden? En moet je toch wel een flink stukje constructie neerzetten denk ik.

Even begon ik er aan te twijfelen of we niet beter kunnen immigreren. Want om nou met 100 miljoen mensen op de vlucht te slaan, zie dan nog maar eens een leuk plekje te bemachtigen! Nee, als we slim zouden zijn, gaan we nu alvast verhuizen, naar een plek wat meer land inwaarts.

Al Gore gaf ook het voorbeeld van een kikker, die in kokend heet water springt. Daar springt hij direct weer uit. Maar zou een kikker in lauw water springen, en je zou dat water gaan koken, dan blijft hij zitten. Ik weet niet of het waar is, maar het is wel precies wat wij mensen doen. Ik weet nu al dat emigreren een veel te grote operatie is. Dat we zullen denken 'ach, we zien wel'. En met we bedoel ik dan Mijke en ik.

Is het dan nog wel eerlijk om kinderen te krijgen? dacht ik. Want misschien dat wij er nog redelijk vanaf komen, maar hoe zit het met onze kinderen? Als ik 70 ben als ik dood ga, ach, dat is opzich een mooie leeftijd. Maar mijn kinderen kan ik toch niet op een wereld zetten die we eigenhandig kapot aan het maken zijn?

De film was behoorlijk indrukwekkend dus. Ik weet niet of alles waar is, maar daar ga ik voor het gemak maar wel vanuit. De grafieken die getoond werden, maar ook de foto's van smeltende gletsjers en ijskappen, waren zeer verontrustend. De orkanen en tornado's die steeds heftiger worden. De ziektes die makkelijker verspreid worden door het warmere weer. Nee, ik zou bijna m'n Mondeo inruilen voor een klein zuinig autootje.

Maarja, we zijn net kikkers in lauw water dat langzaam gaat koken. We wachten maar weer af. Bovendien ben ik er van overtuigd dat het grootste gedeelte van dit probleem door de politiek en de grote bedrijven genegeerd wordt. En zo lang die niet willen veranderen, kan ik als mier op deze aardkloot niet genoeg uitrichten om deze gang van zaken om te keren. Ik vind dat het aan de politiek, wereldleiders, en directeuren van grote bedrijven de taak is om ons hiervan bewust te maken, en mee te helpen.

Zo lang Bush blijft vinden dat Gore een milieufreak is, die niet goed bij z'n hoofd is, komen we natuurlijk geen steek verder. Dat was anderzijds wel een beetje jammer aan deze film, dat er toch even gestoken moest worden naar Bush. Alsof Gore toch nog even een sneer moest geven. Dat de Amerikanen hèm beter hadden kunnen kiezen. Ik ben zeer benieuwd wat er gebeurd was als hij president geworden was.

Maar de bottom line is toch echt: we moeten nu ècht iets ondernemen.

http://www.climatecrisis.net

10 Comments

  1. Dude

    @ Nee, ik zou bijna m’n Mondeo inruilen voor een klein zuinig autootje.

    Bijna dus. Met andere woorden; eerst moet die ander er wat voor doen en dan volg ik misschien wel. Is ook wel iets om over na te denken…toch??

    Maar ijskappen (ijs wat al in water ligt) die smelten geven geen verhoging van de waterspiegel hoor. Wet van Archimedes of PietApegras of communiserende vaten of zowiets. Ijs op land, DAAR hebben we wel last van.

    En vooral van grote auto’s natuurlijk ;-)

  2. Rolandow

    Niet die ander hoeft er persé eerst iets voor te doen. Ik denk dat wij meer het gedrag van de kikker vertonen. Gewoon wachten tot we kapot gaan.

    En het ijs dat boven de landgrens komt, scheelt wel volgens mij. Al Gore gaf een voorbeeld van een blokje ijs in een glas water. Als je die blokjes ijs boven glas opstapelt, en het smelt, dan overstroomt je glas.

    Nou goed, de details weet ik ook niet meer, maar het kwam er op neer dat de boel in elk geval gaat stijgen :-)

  3. Jurriaan

    1-0 België – Nederland zou ik zeggen. Deze kikkker had aan immigreren allang gedacht :)

  4. Rolandow

    @Jurriaan: Alleen wel op iets andere redenen dacht ik :-)

  5. Duije

    Het is inderdaad een vrij schokkend verhaal, ondanks dat het super ‘Amerikaans’ wordt gebracht..

    Maar voorlopig wonen wij toch niet op de begane grond pik, en anders kijken we van van de zomer toch in Werchter naar een mooi optrekje :-)

  6. Dude

    Het huiswerk voor de volgende keer:

    Doe water in een glas en doe er ijsblokjes in.
    Kijk hoe hoog het water staat.
    Kijk weer als de ijsblokjes gesmolten zijn.
    Het waterpijl is dan niet gestegen!!!!

    Tot zover deze natuurkundeles ;-)

  7. Jurriaan

    @dude ik heb het onderzoek met bier gedaan. Vier ijsblokjes in een glas bier. En drie keer raden.. voordat het ijs gesmolten was, was het bier op.

    Moraal van ‘t verhaal : bier lost alles op :)

  8. Dude

    Ik ga gelijk een kratje halen. Weer 24 problemen opgelost dus :-)

  9. Anonymous

    zie ook http://www.hier.nu

  10. Jurriaan

    Of http://www.amstel.nl :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑