Koffie met thee is minder lekker

Grote mond

Inmiddels kan ik bijna zelf tandarts worden. Of in elk geval de verkorte opleiding doen. Want ik leer telkens weer een hoop dingen bij!

Zo weet ik dat het tweede en derde quadrant drie spuitjes nodig hebben om ze te verdoven. Bovenin lopen je zenuwenbanen namelijk anders dan onderin.

Ook weet ik waarom Mijke na het boren nog een paar dagen last had. Dit komt omdat het vulsel nog moet harden. Bij grotere gaatjes heb je hier meer last van, omdat er meer vulling in gaat. De tanden staan dan nog op spanning, en uiteindelijk gaat dit dus weg als de vulling gehard is. Bij een klein gaatje heb je hier dus minder last van (gelukkig heb ik een klein gaatje).

Toen de eerste verdoving mis werd geprikt, hadden we ook nog even tijd voor een babbel. Hoewel me dat niet echt makkelijk af ging, maar toch. Een tandarts blijkt dus per handeling te verdienen.

Dus ze krijgen, als ze klaar zijn met school, dus wel goed betaald, maar je kunt verder niet hogerop. Een tandarts die net klaar is, verdient evenveel als een tandarts van 50. De enige manier om meer te verdienen, is om meer te doen, sneller te werken dus. Bovendien zitten de materiaal kosten ook nog vaak bij het bedrag inbegrepen.

Kijk, dat zijn nog eens nuttige weetjes. Ben ik ineens een stuk minder jaloers op dat goede start salaris.

Tot slot heb ik geleerd dat bij het stokeren het vuil dus aan de andere kant er weer uit komt. Ik twijfelde daar nogal over. Stel nu dat er een klein etensrestje ergens is blijven hangen, duw je die dan niet juist verder weg? De ruimtes tussen je tanden in, zeg maar?

Hoefde ik me geen zorgen over te maken. Je duwt het er doorheen, schijnt. Hoewel ik volgens mij in de meeste gevallen niet zo ver kom. Maar wat blijkt: ook tandenstokers zijn er in verschillende maten. Dus misschien moet ik eens wat fijnere proberen.

Mijn algehele schoonmaak zit nu op 75%. Over twee weken gaan we in het eerste quadrant (links onder, als ik goed heb opgelet) een gaatje vullen en wordt er ook nog even schoon gemaakt. En dan is de inhaalslag voorbij. De boel is weer schoon, en het is dan aan mij om het ook schoon te houden.

Gelukkig heb ik een goede drijfveer. Ik háát het om naar de tandarts te gaan. Bijna had ik neergezet: ik háát de tandarts, maar dat kan ik nu niet doen. Want mijn tandarts is een heel vriendelijke jongeman, dus daar is niks mis mee.

Maar zeker die karcher waarmee ze tandsteen verwijderen, wat een ramp. Dat geluid alleen al zorgt ervoor dat al mijn spieren samen spannen, en na een tijdje lig ik dus gewoon te shaken in die stoel. Echt een watje, als het op tandartsen aan komt.

Dus.

Met de lunch at ik tong.

4 Comments

  1. Dude

    Verdoven om een paar kleine gaatjes te vullen????
    Je bent iid geen held nee ;-)

  2. karin

    Heweldig stukje tekst, meneer Rolandow! (en vermakelijk.)

  3. Felix

    Je lult uit je nek. 2e quadrant is linksboven, 3e is linksonder.
    Nadat je tandarts bent, kun je, mocht je dat willen, o.a. orthodontist, kaakchirurg, of parodontoloog worden. Maar een vet inkomen is toch een vet inkomen? Of dat nou je startinkomen is, of je inkomen na 30 jaar werken. Dus dat verhaal is ook 100% onzin.
    Stokeren, 2 dingen:1 als je niet uitkomt aan de andere kant doe je het fout. 2 Je stokert geen etensresten, je stokert plaque.
    Dat tandsteen verwijderen doet die tandarts voor jouw bestwil hoor. Als je liever niet hebt dat hij dat doet, hoef je het hem alleen maar te vragen. Sterker nog, als je er echt zo’n hekel aan hebt, voor jou 10 andere patienten die nog een tandarts zoeken. Hij eet er geen boterham minder om als jij niet meer komt hoor.

    Het internet is een zeer waardevol medium. Ga het nou niet zitten vervuilen met van die onzin.

  4. Rolandow

    Dat krijg je als je bij de acta zit. Die zijn nog niet volleerd natuurlijk!

    Of ik heb hun geheimtaal dan toch verkeerd begrepen.

    Blij dat jij het zo genuanceerd neer zet Felix!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑