Koffie met thee is minder lekker

mod_security

Commentspammers maken het leven van een webhoster niet makkelijk. Nouja, misschien een goede webhoster wel, maar mijn leven in elk geval niet.

Sinds ongeveer 2 jaar huur ik samen met wat andere webloggers een servertje, in Amerika. Op dat moment was dat het enige betaalbare alternatief, als je grote hoeveelheden data wilde opslaan, en meer dan 1 domein wilde draaien.

Helaas ging dat niet helemaal zonder slag of stoot. The hard way heb ik moeten leren dat hackers toch echt wel uit zijn op simpele weblogjes. Ik heb met iptables lopen spelen, en commando’s geleerd om te zien wat er ongeveer gebeurt.

Maar de laatste tijd is het comment spammen helemaal in. Je server wordt bestookt met een hoop aanvragen, met allemaal gefingeerde adressen, en dan hopen ze op die manier ergens in je statistieken te komen, en zodoende vermeld te worden op je site. Dat levert dan weer hogere ranks op in Google.

Nu gebeurt dat vermelden volgens mij nauwelijks op deze server. Inmiddels heeft iedereen dat wel zo’n beetje uitgezet. Maar de comment spammers bleven maar komen.

Telkens van andere referrers, en telkens van andere ip’s.

Totdat ik erachter kwam dat er ook zoiets bestaat als mod_security. Gisteren geinstalleerd. En tot zo ver lijkt het redelijk te helpen.

Eindelijk!

Op naar het volgende obstakel …

(maar over een paar maanden zit ik lekker bij servage denk ik)

1 Comment

  1. Marnix

    Dat lijkt me wel wat. Nou ja, dat mod_security, bedoel ik. Houd me vooral op de hoogte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑