Het is zaterdag, en iedereen is inmiddels allang weer over zijn kater heen. Dat is namelijk ongeveer de enige oplossing in zo’n weekend. De volgende dag op tijd weer beginnen met drinken. Nog voor de kater aankomt, want dan ontwijk je hem.

Dus iedereen begon op tijd. De groep die naar het bos was gegaan waarschijnlijk om een uur of twee. De mensen die naar de stad gingen moesten eerst nog even een stukje rijden, parkeren, en de stad in lopen. Uur of drie werd dat, waarschijnlijk.

Het werd avond. En het werd nacht. In de keuken werden spelletjes gespeeld. In de woonkamer werden er XBox spelletjes gespeeld, maar ook gitaar.

Vlak voor het ochtend werd, half vier ongeveer, kwam er iemand in lichte paniek de w.c. uit. Hij trok niet door. Kort daarna ontdekte we dat de rechter w.c. (want er waren er twee) hetzelfde probleem had.

Dat is wel erg gek, twee w.c.’s die op het zelfde moment kapot gaan. Dan moet het iets met het watersysteem zijn, hadden we bedacht. In de keuken deed het warme water het niet, het koude wel. Wie gaat er nu de w.c. laten vullen met warm water?

We snapten er niks van. Half vier. Ik vond dat ik de beheerder best kon bellen. Dertien mensen die om het half uur naar de w.c. moeten, konden deze nacht nog wel eens voor behoorlijke wachtrijen zorgen.

Iedereen behalve ik vond dat we best iets konden bedenken met tijltjes water, en mannen die buiten gaan plassen in plaats van binnen. Buiten was het koud.

Na een tijdje begon de linker w.c. zich weer te vullen, en ook de rechter w.c. kreeg weer water. De rechter bleef echter doorlopen, dus hier moesten we wat aan sleutelen. Een paar mensen sleutelde en het doorlopen van het water stopte. Sterker nog: er kwam helemaal geen water meer in.

De deksel van de rechter w.c. werd op de pot gelegd, wat zoveel wilde zeggen als defect. De meeste mensen begrepen dit wel.

De volgende dag de beheerder gebeld. Dat we geen water meer hadden gehad vannacht, maar nu ineens weer wel. Dat klonk best wel gek. Het water was even uitgevallen. Alsof het een stroomstoring was geweest.

Maar hij zei meteen “dat kan”. Zie je wel. We waren heus niet te dronken. Hij kwam kijken naar het probleem met de rechter w.c. en loste het op.

Het mysterie van de waterstoring werd ook uit de doeken gedaan. Het huis had een water systeem met bronwater. En elke dag worden de filters gereinigd. Maar dat gebeurt ‘s nachts hoor.

Ja, dat weten we. Half vier ongeveer.

De volgende nacht zouden we weer waternood hebben. Dit keer zonder paniek.