Koffie met thee is minder lekker

Racist

“Hee, verrassend, de dader heet Murat”

Een gedachte die ik niet kon onderdrukken bij het nieuws dat vanmorgen allemaal over me heen kwam.

Kijk, ik ben niet iemand die buitenlanders haat. Ik ben niet iemand die denkt, die zal ik effe in mekaar trappen, want hij is zwart. Niks van dat alles. Als ik in de tram in Amsterdam zit (want in Amsterdam vind je nu eenmaal werkelijk álle culturen in de tram), zit ik daar gewoon een beetje te suffen tot ik eindelijk op plaats van bestemming ben.

Maar berichten als deze zorgen er toch wel voor dat je èrg je best moet doen om niet racistisch te worden. Natuurlijk zijn er argumenten zat. Als het een buitenlander is staat het in alle kranten, als het een Nederlander is hoor je niemand.

Nu denk ik dat een laffe actie als deze sowieso in de kranten was gekomen, buitenlander of niet.

Misschien kunnen die mensen er niks aan doen, denk ik dan. Misschien heeft Murat wel een slechte jeugd hier, of is het in zijn cultuur normaal om mensen fysiek aan te vallen als je het ergens niet mee eens bent. En als je dan 17 bent en een pistool kunt bemachtigen, ach, waarom niet?

Niks mee te maken, denk ik dan vervolgens. Kennelijk gaan sommige culturen in veel gevallen niet samen. Ben wel benieuwd naar de cijfers eigenlijk. Hoeveel jaar proberen we nu een multi culturele samenlevening te maken in Nederland. En hoe staat het daar nu mee?

Zien we enige vooruitgang? Of zien we dat andere culturen zich dermate thuis voelen in ons land dat ze denken het recht in eigen hand te kunnen nemen?

Het is allemaal erg fout van me, ik weet het. Alle tegen argumenten ken ik, en daar ben ik het ook mee eens. Alle buitenlanders die ìk ken zijn prima geïntegreerd en doen geen vlieg kwaad. Dus die zijn er ook, tuurlijk.

Maar toch blijft het moeilijk om te blijven geloven in die multi culturele samenleving.

Erg moeilijk.

5 Comments

  1. b

    Ai – Een en al confusion lees ik al. Zonder ook maar iets van de achtergrond van Murat te kennen… even het volgende…
    Ondanks (of dankzij?) zijn naam en huidskleur is het heel goed mogelijk dat hij Haagser is dan anderen — zoals mijn gekleurde buurtgenoten waarschijnlijk Rotterdamser zijn dan ik.
    Ofwel: ik denk dat je de oorzaak niet zult vinden in zijn (buitenlandse?) afkomst, maar eerder in de jongerencultuur (i.e. hoe gaan jongeren met elkaar en anderen om). Dat wordt dus weer een waarden-en-normen-verhaal. Denk aan die gast die vorig jaar in Duitsland de trekker overhaalde…

    Integratie is al zeker 30 jaar gaande in Nederland. Om te bepalen ‘hoever’ we zijn, moet je weten wat het ‘doel’ is.
    Als het ‘doel’ is om lekker langs elkaar heen te leven in dezelfde ruimte – dan zijn we aardig geslaagd. Als het ‘doel’ is dat we ons allemaal min-of-meer hetzelfde gedragen… tsja… dat gebeurde voor de 70’s ook al niet…

    Maarreh …

    “En wat is jouw bijdrage dan?”

  2. Rolandow

    Mijn bijdrage is:

    – Het niet neerschieten van leraren.
    – Anderen in hun waarde laten.
    – Mijn steentje bijdragen aan de maatschappij in de vorm van werken, belasting betalen, en nog enkele dingen die ik vast vergeten ben.

    Moet ik de achtergrond van Murat kennen om te kunnen oordelen over deze daad? Maakt de achtergrond van Murat mij iets uit?

    Dat probeer ik te zeggen. In hoeverre moeten we rekening houden met de achtergrond van een ander.

    Wat voor achtergrond ook, dit kan niet door de beugel lijkt mij.

    Als het resultaat van een multi culturele samenleving is dat dit wèl door de beugel kan, dan maar liever geen m.c.s. Vind ik.

  3. Rondie

    Je wordt niet racistisch, je word bevooroordeeld.
    Ik ga hier niet van denken dat Nederlanders beter zijn dan Marokkanen.
    Of ben ik daar alleen in?

  4. b "en wat is jouw bijdrage dan?"

    Owk,
    Het punt was ook juist “zonder iets van de achtergrond te kennen”…

    Ik denk – dat dit trieste (laten we hopen) incident los gezien moet worden van het multi-culturele aan onze samenleving.

  5. Rolandow

    Vandaag netwerk toevallig gezien?

    Daarin kwam een Turkse meneer in beeld, die uitlegde dat het in de Turks-Koerdische cultuur best normaal is om geweld te gebruiken als je hele goede argumenten gaat.

    Als het om eer gaat, bijvoorbeeld.

    En dat er best meer gevallen als deze kunnen volgen, als we niet zorgen dat we deze cultuurverschillen leren begrijpen en behandelen.

    Ik zal verder niet al te veel uitwijden over mijn mening daarover, maar ik vind dat belachelijk.

    Intergratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑