Koffie met thee is minder lekker

Nooit meer anders

Een tijd geleden was ik nog erg blij met mijn, net nieuwe, Sony Ericsson. Inmiddels ben ik al een stuk minder blij.

Niet om het leuke cameraatje dat erop zit hoor. En ook niet door de erg handige blue tooth optie. Maar meer omdat een andere fabrikant blijkbaar niet zo erg nadenkt over het gebruikersgemak van de telefoon. Terwijl Nokia dat wel deed.

Toen ik voor mijn Nokia’s alleen maar Siemens telefoons had, kwam ik elke keer bedrogen uit door de slechte batterij. Dus was destijds mijn conclusie om nooit meer anders te nemen dan Nokia.

Maar toen ik de specificaties van deze SE 610 zag, leek dit probleem me wel opgelost. En ach, hoeveel ingewikkelder kun je de besturing van een telefoon nu eenmaal maken?

Welnu, knap ingewikkelder dus. Naast de werking van het toestel zelf, valt direct na het opladen van je toestel al een fysiek probleem op. Hoe krijg je dat stekkertje weer uit je telefoon? Erin gaat uiterst soepel, maar eruit trekken lijkt niet zomaar te kunnen.

Blijkt dat je hem eruit moet wippen. Dat verzin je toch ook niet. Je moet hem als het ware omhoog duwen om hem los te krijgen, en als je dat eenmaal weet, sja, dan gaat hij makkelijk los.

Dan de werking van het toestel zelf. Zo ontzettend gedetaileerd, dat het gewoon gebruikersonvriendelijk wordt. Eén van de meest gebruikte opties is wel het verzenden van SMS berichten, lijkt mij. Welnu, dat gaat zo. Gaat U er maar even voor zitten.

Het beginnen van een nieuw bericht gaat simpel. Je beweegt de joystick naar links, en hops, je bent in de edittor. Dat begint goed, denk je dan.

Je begint je bericht te typen. Nu zit de telefoon waarschijnlijk zo retevol opties en JAVA-onzin, dat de processor een beetje moeite heeft om het allemaal bij te benen. Je typt dus al gauw sneller dan dat het schermpje kan bijhouden. Erg onhandig, want als je “we” bedoelt, en “ze” op het scherm krijgt, ben je waarschijnlijk al twee woorden verder, en moet je dus via je joystickje weer terug navigeren naar het fout geschreven woord.

Goed, daar leer je nog mee leven. Maar dan het verzenden. Op een bepaald moment ben je klaar, en zeg je, versturen die handel. Krijg je een schermpje waar je het nummer in kunt voeren. Okay, dat had Nokia ook.

Bij Nokia kon je dan op pijltje naar onder drukken om direct naat je telefoonboek te gaan. Hier niet. Hier heb je een knopje “Opzoeken”. Als je daar op drukt, wilt de telefoon graag weten wáár je dat dan wilt opzoeken. Uit het telefoonboek, sim nummers, of niet opgeslagen nummers. Crap! Uit het telefoonboek natuurlijk, doh!

Je kiest voor telefoonboek. Nu krijg je weer een invoerscherm, waar je de eerste letters kunt intypen, waar hij moet beginnen in het telefoonboek. In mijn geval zet ik hier meestal “Mij” neer, omdat het bericht toch naar Mijke gaat.

Nu kom je in de telefoonlijst. Als je nu denkt dat je kunt zoeken door de eerste letters in te typen (zoals bij de Nokia), dan heb je het mis. Je kunt nu alleen nog maar de eerste letter intypen. Zou je dus op de S drukken en daarna de I, dan krijg je niet de namen beginnend met SI, maar de namen beginnend met de I. De S is hij dan alweer vergeten.

Ok, hij staat direct op Mijke, dus ik druk nog maar eens op doorgaan. Nu kom je in een scherm waar hij nog even laat zien naar wie het bericht gaat. Je kunt hier ook meerdere mensen selecteren zodat het bericht in 1 keer naar meer mensen wordt verstuurd. Het ritueel van al die schermpjes wordt dan nog eens herhaald.

Maar, als je het er mee eens bent dat hij alleen naar Mijke hoeft, druk je nogmaals op doorgaan, en wordt je bericht verstuurd. Eindelijk.

Denk je bij het typen van het bericht: ah, toch maar niet, en je ramt een paar keer op de terug-toets? Wordt het bericht automatisch voor je opgeslagen in “niet verzonden items”. Handig, zo zit je geheugen lekker snel vol. Uitzetten van die optie? Nergens te vinden.

Ondertussen begin ik al weer steeds regelmatiger naar Nokia’s te zoeken op het web. Kijken wat ze kosten, en hoe snel ik dat bij elkaar heb.

Maarja. Er zijn nog veel meer dingen die ik betalen moet. Voorlopig zit alwéér een nieuwe telefoon er niet meer in. Maar neem van mij aan, Nokia gebruiker, blijf gewoon lekker bij Nokia. Laat je niet verleiden door al die features van die andere merken. Het weegt nooit op tegen de nadelen.

Dat blijkt wel weer.

Zo eens vragen van Frank van de telefoon vindt.

7 Comments

  1. Amplify

    Ik ben blij dat ik nog steeds een vrij nieuwe Nokia 3210 heb. Dat zijn gewoon DE mobiele telefoons die *rule’n*. Het is te vergelijken met de draai telefoons in de jaren 70. Ook z’n iconisch gebruiksvoorwerp.

  2. kale bassie

    ik heb nog een spatzuivere
    SWING 200 in de aanbieding
    daar komen we wel uit bij de reunie

  3. Mark

    Dit heet nu “Usability”.. En daar hebben ze zeker geen kaas van gegeten.

    Ik heb overigens ook een Sony Ericsson.. en ja, het gaat net zo lastig bij mij… we zijn een slaaf van de machine. Ontkennen heeft geen zin !!

    Zalig uiteinde !!

  4. ferenz

    Ik had bij de post dat je de telefoon kocht al gezegt dat je het niet doen moest,

    dus vooral omdat hij zo irri sms-t

  5. Jurriaan

    Krijgen je lezers niks te horen over *de* telefoon ruil van het jaar?

  6. Frank

    ach, je moet maar 21x op een knopje drukken om een smsje te sturen..

    maar hij ziet er wel leuk uit :-)

  7. Rolandow

    Hm. Ja. Inmiddels zit mijn broertje dus met een SE t610 opgezadeld, en heb ik een fijne 8310 in de broekzak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑