Koffie met thee is minder lekker

“Sociaal” stelsel

Effe flink zeiken hoor, nu ik zelf in dat mooie sociale stelsel zit :-).

Goed… begin juni hoor je dus dat je contract helaas niet verlengd kan worden. Niets aan te doen, begrijpelijk, maakt allemaal niet uit, maar nu ben je dus ineens aangewezen op de papiermolen die UWV GAK heet.

Ik meteen begin juni er heen. Wil een uitkering, en ik wil graag dat het gewoon doorloopt, en ik dus in juli betaald krijg. Dat zou mooi zijn zeg.

Kan niet meneer, twee weken voor het be-eindigen van uw contract mag U pas een ww uitkering aanvragen. Wat een onzin. Ze hebben het al zo druk, kunnen ze het nu toch alleen maar beter inplannen? In het bedrijfleven ben je blij en tevreden als je klanten er eens vroeg bij zijn. Maar hier niet, je moet precies op tijd.

Dus twee weken later weer terug. Vriendelijk mannetje die al mijn gegevens ging intypen, en hij zou ervoor zorgen dat de spullen worden opgestuurd enzo. Dan gaat het GAK blijkbaar kijken hoeveen centjes je van ze krijgt.

Eindelijk vorige week bericht. Ik krijg wel centjes, hoewel het niet noemenswaardig is. Ruim 800 euro minder dan voorheen, zeg maar. Zie dat gat maar te vullen, succes.

Maargoed… dan krijg je dus ook werkbriefjes. Daar moet je op invullen wat je aan sollicitatie dingen hebt gedaan, en of je eventueel nog even wat gewerkt hebt. Beetje een huis geschilderd hebt. Dan kunnen ze dat geld weer mooi inhouden.

Anywayz.. dat werkbriefje moet ik 28 juli inleveren. En dan gaat er zo’n 2 weken overheen voordat ze gaan betalen. Ga ik er vanuit dat er nog even iets mis gaat ofzo, wordt het dus half augustus dat ik centjes krijg.

Waar is juli dan? denk ik dan. Hoe ga ik de huur van juli dan betalen? En al die andere shit? Dat gaat niet he?

Nee, nouja, daar konden ze weinig aan doen. Ik kon het die maandag langsbrengen, en dan vragen of ze het zo snel mogelijk wilden over maken. Dan heb ik het de eerste week van augustus, met een beetje mazzel.

Kortom, je doet je best om alles volgens de regels zo goed mogelijk te doen, en dan nog zit je anderhalve maand zonder geld.

Geweldig jongens, die papiermolen. Erg sociaal.

5 Comments

  1. kebra

    Vreemd dat je niet eerder mocht inleveren. Staat volgens mij niks over in de WW-wet.
    Wel staat er in die WW-wet:

    Het recht op uitkering moet binnen 3 maanden na de aanvraag worden vastgesteld. In artikel 30, lid 1 Werkeloosheidswet is bepaald, dat op basis van het vastgestelde recht binnen 1 maand tot uitbetaling moet worden overgegaan

    UWV moet een voorschot verstrekken als ze niet binnen 4 weken na de aanvraag een definitieve beslissing over de uitkering kan nemen. (Gewoon ff bellen dus na 3 weken.)

  2. CasaSpider

    Er is dus niets veranderd. Jaren geleden werkte ik als uitzendkracht, voor de tussenliggende periodes moest ik iedere keer opnieuw de uitkering aanvragen. Ook al waren het maar twee dagen. Het voordeel is trouwens wel dat ze je hoogstwaarschijnlijk nog een half jaar of langer doorbetalen als je weer werkt. Ook al vertel je ze dat iedere keer braaf.
    Tip: vraag een voorschot aan. Dat is voor hun een hoop extra werk, maar dat moeten ze wel geven!

  3. Rolandow

    Zoals kees boven jouw reaktie al schreef: een voorschot kun je pas krijgen als ze 4 weken te laat zijn met betalen.

    Hiermee geven ze dus eigenlijk al aan dat het best eens 4 weken kan duren voordat ze gaan betalen.

    Nee daar word je vrolijk van .. :S

  4. kebra

    Je kan natuurlijk ook gewoon eerder bellen en vragen of het niet iets eerder kan…is niet veel extra werk voor ze.

  5. Gandalf The White

    WW zuigt enorm.
    Ik heb 3 MAANDEN moet wachten totdat er eentje met vestand de telefoon opnam en er voor heeft gezorgd dat ik eindelijk eens uitbetaald kreeg met terugwerkende kracht.
    En alleen maar omdat een eikel bij het CWI mijn aanvraag naat GAK had gestuurd i.p.v Candans.
    Ondertussen zit je wel in de schuld bij familie om je rotzooi te kunnen betalen.
    Heb je vervolgens een keer 1 sollicitatie minder, gelijk 16 weken koritng van 20%.
    En zo zijn er meer van die geintjes geweest.
    Bel je ze op voor een simpele vraag zoals wanneer je korting word opgeheven, gaan ze je hele dossier na zitten pluizen op fouten, en komen vervolgens tot de conclusie dat er ooit eens een sollicitatie te veel (dat kan dus ook nog) in 1 week is verricht hoppa 30% plus 20 procent extra korting voor een 2e overtreding, in totaal dus 70 procent korting.
    Maar om dat ze van de wet minimaal 40 procent moeten uitbetalen korten ze 20 procent minder.
    Wat dan weer tot gevolg heeft dat de kortingsperiode langer duurt omdat de niet de hele korting kunnen innen in 16 weken.
    Uiteindelijk heb je dan je hele loongeralteede uitkering met korting gehad, gaan de met de vervolguitkering van 2 jaar gewoon lekker verder met korten.
    Nu ben ik eindelijk van die kortingen af en blijft er, jawel een geweldig bedrag van 690 euro over.

    Gestoord wordt je ervan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Rolandow.COM

Theme by Anders NorenUp ↑