Naarmate de tijd en het bier vordert, kunnen gesprekken steeds serieuzer worden. Echt waar!

Zo had ik het net over het leven. Het leven is allemaal voorbestemd en voor iedereen hetzelfde. Natuurlijk geeft ieder er zijn eigen kleurtje aan, en denk je dat je anders bent als je je baby Bram noemt in plaats van Niels. Echter, in beide gevallen gaat het om een baby.

Je hele patroon is al redelijk vast gelegd. Je wordt geboren, je leert hoe te staan, hoe te eten en te drinken, en je leert dat je naar school moet gaan omdat dit goed voor je is. Vervolgens moet je gaan werken, omdat je naar school bent geweest om iets te worden. Door dat werken verdien je dan weer geld, wat je nodig hebt om jou en je gezin te kunnen onderhouden.

Volgens mij leeft 90% van de mensen op die manier. Ons gesprek ging erom, dat je hier niet makkelijk vanaf kunt. Stel je voor dat ik het zotte idee heb dat het ‘s nachts eigenlijk veel leuker is dan overdag. Dus ik besluit om overdag te gaan slapen, en ‘s nachts te gaan leven. Hoe zit het dan met boodschappen? En alle andere diensten, winkels, dokters, aphotheken, dat speelt zich allemaal overdag af!

Het word je dus behoorlijk moeilijk gemaakt als je niet wilt meedoen aan de standaard. Een mooi voorbeeld is ook de zwerver. Degene die niet mee doet aan de consumptie maatschappij, degene die zijn eigen regels probeert te bepalen. Wij “normale” mensen vinden het echter raar, omdat hij niet elke dag zijn tanden poets, en hij niet bij elkaar passende kleding draagt. Praktisch gezien is dat het enige, nietwaar?

De zwerver heeft net als de andere mensen een neus, mond, oren, en alle andere ledematen die wij ook hebben. Waarom mag hij dan niet zelf bepalen hoe zijn leven wordt ingevuld? Alleen maar omdat wij vinden dat je ongeveer tussen 9:00 en 17:00 werkt, daarna naar huis gaat om te eten, en dan de avond invult met een vorm van vermaak. Televisie, seks, bioscoop, naar de kroeg, noem maar op. Ga dus ook niet ‘s ochtends in de kroeg zitten, want dan ben je zeker apart!

Het leven is een grote snelweg waar we allemaal overheen razen. De ene rijdt links en is arm, de ander rijdt rechts en is rijk. De meeste mensen rijden in het midden en kunnen zich gewoon handhaven in het verkeer des levens. De linker en rechter banen zijn altijd wat apart, en worden anders bekeken door de mensen in de middenbaan.

Rijke mensen pochen teveel met hun geld, en hebben het allemaal maar makkelijk. Arme mensen zijn niet te vertrouwen, stelen, en hebben het uiteraard moeilijker.

Dit verzin je niet zelf: dit verzint de maatschappij.

De maatschappij, dat ben jij.